MłodyVFR Opublikowano 26 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2006 dla tych co maja:1. jakie moto2. jak jest wyswietlany neutral3. wady/zalety wg. uzytkownika (pewnosc wskazania, niezawodnosc, czytelnosc, itd.)4. czy chcialbys cos zmienic? dla tych co chcieliby:1. czego oczekujesz i za ile teamt zalozony po raz n-ty, ale prowadze prace (sa dosc juz zaawansowwne :P ) i pare szczegolow technicznych chcialbym wydebnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszek-walker Opublikowano 26 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2006 taki zeby nie trzeba by bylo rozkrecac silnika. cena do 150zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokoko Opublikowano 26 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2006 Mi by się przydał 7 biegowa mito :P Ale także nie chciałbym rozpoławiać silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kulik Opublikowano 26 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2006 A po co?Mam takie urządzenie fabrycznie zamontowane w starym GSX400E z '82 r.Jest to wyświetlacz analogowy gdzie każdemu biegowi odpowiada kontrolka z cyferką. Wsio.Gwoli prawdy, podczas jazdy nie jest to potrzebne, a przy ostrym słońcu wyświetlacza i tak nie widać.Jeśli chodzi o moich kursantów, to jest to bardzo lubiany motocykl w szkółce z uwagi na posiadany wyświetlacz. Jednak dla osoby która już samodzielnie jeździ - zbędny gadżet.Jeżeli ktoś nie umie słuchać silnika i wyciągać wniosków z funkcji prędkości i obrotów - wyświetlacz też niewiele pomoże. Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 26 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2006 nie rozpoławaić silnika-> takie rzeczy to tylko w Erze;P No właśnie mnie interesuje to czy można w ogóle zapomniec na jakim biegu sie jedzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kulik Opublikowano 26 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2006 (...) No właśnie mnie interesuje to czy można w ogóle zapomniec na jakim biegu sie jedzie? A po co pamiętać?Słuchać silnika i w razie potrzeby zmieniać bieg na wyższy lub niższy. Chyba ze się nie da, bo nie ma :P Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZimnY Opublikowano 26 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2006 Hm...mysle ze fajne rozwiazanie tylko zeby je zamontowac zeby rozpoławiac silnik to sie troche nie opłaca a nie dało by zrobic tego rady sposobem elektroniczynym nie mechanicznie? jakas płytka układzik scalony itd.? np. w kazdym motocyklu jest kontrolka biegu neutralnego nie dało bu rady wykozystac tego? a samo wyswietlanie mozna rozwiazac pojedyncza kostka wyswietlajaca cyfry od 0-9 i odpowiednio ja zaprogramowac i tyle:) PS. gozej jak sie szuka 7 biegu :twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilvov Opublikowano 26 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2006 dla tych co chcieliby:1. czego oczekujesz i za ile ~50zł, instalacja bez rozbierania silnika ;) Jednak dla osoby która już samodzielnie jeździ - zbędny gadżet. między kursantami, a samodzielnie jeżdzącymi powinieneś dodać jeszcze początkujących na pierwszym motocyklu - dla nich to wysoce pożądany gadżet :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszm Opublikowano 26 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2006 Ja mam ten wynalazek i jestem z niego strasznie zadowolony. Jest to seryjny bajer (tak jak u Tomka). Jasna sprawa, że dałoby się bez niego obejść bez większych problemów, ale mimo to bardzo fajny gadżet. Starczy tylko zerknąć i już wiadomo co i jak, na którym biegu się jedzie. Sądzę jednak, że gdybym nie miał tego seryjnie, to bym go nie montował. Chociaż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konował Opublikowano 26 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2006 Do 100zł bez rozbierania silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M a D a F a K a Opublikowano 26 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2006 Miałem cos takiego w K3 - gadżet przydatny, przy spokojnej jeżdzie obecnymi tysiącami, czasami trudno sie połapać czy jedzie się na 3 czy na 4 biegu, siła ciągu jest podobna. Było to urządzenie czysto elektroniczne, porównujące odczyty z prędkościomierza z danymi z obrotomierza.Wady, przy ostrej jeżdzie opóżnienie odczytu biegu jest niedopuszczalne, szybka redukcja np z 5 do 2, powodowała, że na wyświetlaczu przez jakiś czas widniała nadal 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gudaj Opublikowano 26 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2006 http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=88870114 ?Tu jest cos takiego ale drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rof Opublikowano 26 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2006 ja zdawalem egzamin na jakims tajfunie czy czymś, który byl wyposażony w taki zbędny bajer, nic nie bylo na nim widac w słoncu.a skoro byl w tajfunie to pewnie nie było to zbyt drogie urządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vlaad Opublikowano 26 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2006 Dla mnie przydatny byłby wyświetlacz ostatniego biegu (bez kolejnych 1-6). Czasem zdarza mi się próba wbicia 7-mki ;) . Wystarczy zwykła lampka i już. Całą resztę ogarniam na słuch bądź obrotomierz. Patent typu zielona kontrolka miałem w VT500C Shadow i sprawdził się doskonale. Wyświetlacz kloejnych biegów miałem w CB650 Nighthawk i tak na prawdę korzystałem z niego wtedy, kiedy zastanawiałem się czy mogę wbić 7-mkę :banghead: . PeeSTakie rozwiązanie jest prostsze, tańsze i równie skuteczne jak wyświetlacz wszystkich biegów, jest też bardziej czytelne (oczywiście zależy od jasności i koloru lampki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyVFR Opublikowano 27 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2006 Jednak dla osoby która już samodzielnie jeździ - zbędny gadżet. chyba nie rozumiesz istoty rzeczy. w 2 biegowym komarku to faktycznie gadzet, ale w litrowym potworze nie zawsze sie ma ochote liczyc w pamieci, gdy sie jedzie spokojnie. "samodzielnie" jezdze ~10 lat i mialem to w mz i sobie chwalilem i chcialbym w vfr. Miałem cos takiego w K3 - gadżet przydatny, przy spokojnej jeżdzie obecnymi tysiącami, czasami trudno sie połapać czy jedzie się na 3 czy na 4 biegu, siła ciągu jest podobna. wlasnie po to. jezdzac vfr moge jechac np. 60km/h i na 1 i na 6 biegu. natomiast czy to jest 3 czy 4 (o ile nie policzylem), to ciezko sie polapac. a nie mam nawyku nauki "na pamiec" charakterystyki poszczegolnych biegow... nie rozpoławaić silnika-> takie rzeczy to tylko w Erze;P albo u mnie ;) w vfr wystarczy zdjac pompe wody i jeden dekielek :) nie zdradzam tajemnicy, ale samo wybranie biegow dziala mi juz w 100% :mrgreen: a nie dało by zrobic tego rady sposobem elektroniczynym nie mechanicznie? jakas płytka układzik scalony itd.? np. w kazdym motocyklu jest kontrolka biegu neutralnego nie dało bu rady wykozystac tego? a myslisz, ze jak zbudowany jest czujnik neutrala? mechanicznie. tak jak kazdego typu wylacznik, tyle, ze on jest obrotowy - dla pewnego kata polozenia bebenka obwod jest zamkniety - to jest neutral. problemem jest zrobienie wylacznika wielopozycyjnego - dany kat - dany bieg. plytka i tak potem musi byc ;) no nic, walcze dalej, jest spora szansa na sukces -> samo wybranie biegu zrobilem. zostala elektronika i zamocowanie wyswietlacza - pikus. p.s. http://www.cyberx.pl/kch/dynotech/acumen.htm - to nie bedzie dzialac dobrze, moge udowodnic nawet :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi