Skocz do zawartości

Kredyt na motor - wady i zalety...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Ja na codzień pracuję w banku na kredytach i Wam powiem, że niskie oprocentowanie nadrabiane jest wysoką jednorazową pobieraną prowizją w dniu podpisania umowy kredytowej, ja osobiście myślę żeby trochę zaoszczędzić kasy i co najwyżej powiedzmy z połowę za zakup sprzęta uregulowac kredytem; ogólnie kredyty to drogi sport. Zależy też kto jakie ma pobory na koniec miesiąca :roll: . Pozdrawiam alfonso.

Ja kiedyś miałem samochód kupiony na kredyt i moja generalna uwaga jest następująca - nigdy więcej. Są 2 główne powody (oprócz finansowych )

1. Pojazd jest własnością banku, więc wszelkie sprawy z ewentualnym odszkodowaniem firma ubezpieczeniowa załatwia z Bankiem

2. Musisz płacić AC, często w wyznaczonej przez bank firmie ( z reguły drogiej )

Jak już kupować coś na kredyt, to na każdy inny ale nie pod zastaw sprzętu.

Tylko kredyt gotówkowy!

Jeżeli w ogóle, oczywiście :twisted:

Sprawdź, gdzie są najkorzystniesze warunki (tak, jak mówili inni, uważaj na prowizję) i przynajmniej masz jasną sytuację - nikogo nie obchodzi, na co wydajesz kasę, ubezpieczenia, jeśli chcesz (no, oprócz OC :) )

dubey napisał:
kredyt w nbp?!?!?!? to ty syn balcerowicza jestes?:)

Ewentualnie jest innym bankiem (no w najgorszym przypadku wlascicielem). NBP nie prowadzi dzialalnosci komercyjnej, wiec stary (to do Sylwestra) przestan pisac takie bzdety :? . Tak swoja droga S., to gdzie dostales pozyczke gotowkowa na 4,50% p.a.? Pytam z niejakim zadziwieniem, bo takiego niskiego kosztu finansowania i to w formie pozyczki to jeszcze nie widzialem, nawet pod hipoteke swojego domu raczej nie sie nie uda :!:

pzdr,

Jac

Jac napisał:
  dubey napisał:
kredyt w nbp?!?!?!? to ty syn balcerowicza jestes?:(

Ewentualnie jest innym bankiem (no w najgorszym przypadku wlascicielem). NBP nie prowadzi dzialalnosci komercyjnej, wiec stary (to do Sylwestra) przestan pisac takie bzdety :? . Tak swoja droga S., to gdzie dostales pozyczke gotowkowa na 4,50% p.a.? Pytam z niejakim zadziwieniem, bo takiego niskiego kosztu finansowania i to w formie pozyczki to jeszcze nie widzialem, nawet pod hipoteke swojego domu raczej nie sie nie uda :!:

pzdr,

Jac

rok temu był kredyt wiosenny który trwał cały maj. I miał takie oprocentowanie. Maxymalna kwota takiego kredytu to 10 tys.zł. tylko min zarobkowe to 1600 netto.

Ps. Nie jestem synem Balcerowicza :)

[ Dopisane: 27-06-2005, 17:16 ]

Cytat
wiec stary (to do Sylwestra) przestan pisac takie bzdety :?

nie piszę k*rwa bzdet, skoro wziałem taki kredyt to wiem co piszę. :!: :!:

• 4 tygodnie później...

To lepiej może wziąć kredyt gotówkowy na dowolny cel. Zabezpieczeniem jest najczęściej klauzula potrąceń z rachunku. Co miesiąc będzie schodzić rata i odsetki, natomiast jak weźmiesz linię tzn kredyt odnawialny na 12 miesięcy to potem ciężko zejść z tego "-". A warto pamiętać im mniejsze zadłużenie kredytu tym mniejsze odsetki. Pozdrowienia

alfonso napisał:
To lepiej może wziąć kredyt gotówkowy na dowolny cel. Zabezpieczeniem jest najczęściej klauzula potrąceń z rachunku. Co miesiąc będzie schodzić rata i odsetki, natomiast jak weźmiesz linię tzn kredyt odnawialny na 12 miesięcy to potem ciężko zejść z tego "-". A warto pamiętać im mniejsze zadłużenie kredytu tym mniejsze odsetki. Pozdrowienia

Witam, alfonso ma rację - w końcu jest bankowcem 8) :-) 8)

na dodatek w realu jest moim kolegą z pracy - siedzimy razem w pokoju :buttrock: ;) ;)

Kredyt gotówkowy jest najlepszy, ponieważ jest na dowolny cel, nie ma kosztów związanych z zabezpieczeniem tak jak przy typowych kredytach na zakup pojazdów (AC, zastaw lub przewłaszczenie) - tutaj klauzula potrąceń z ror jest bezpłatna, a jak się nie ma ror-u to weksel za małą kwotę lub 7 zł za znaczek skarbowy od poręczyciela.

Sam zaciągnąłem taki kredycik na zakup sprzęta i jestem zadowolony - na tyle o ile można być zadowolonym z faktu posiadania zobowiązania z tytułu kredytu :P

pozdrawiam

pete 8) 8)

ps. to co alfonso - może jutro mały kredycik i Transalp/KLE/Bandit/Zephyr

będzie stał już w garażu ??? :evil: :evil: :P