fenix Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Tym nie przejmuj się tak bardzo = serwisówka drukowana była tuż przed uruchomioeniem produkcji /część tych książek wydrukowano w piewrwszych miesiącach produkcji/, wykorzystując do tego dokumentację konstruktorską zwłaszcza rysunki. Na tych rysunkach były wszystkie ambicje konstruktorów: zauważyłeś, że na wszystkich dostępnych rysunkach z tamtych lat Gazela występuje j e d y n i e z kierunkowskazami? A tak naprwdę tych kierunków nigdy nie było. Ja u siebie w moich dwóch Gazelach mam taki dziwnego kształtu filtr /zobacz na moich stronach, w Warsztacie http://republika.pl/shl_gazela/shl_filtr.html / ale spotkałem się kilka razy w motocyklach różnych ludzi filtr o którym ty piszesz = nie znam przyczyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonidqczma Opublikowano 13 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2004 witam jak mam byc szczery to w zyciu nie mialem w rekach serwisowki fotke widzialem wlasnie na Twojej stronie(taki plaski filtr na rysunku) :lol: a z tym filtrem to pewnie dlatego ze w fabryce doszli do wniosku ze poco robic cos nowego skoro mozna to zastapic juz istniejacym podzespolem...przyklady takiego postepowania zapewne mozna by mnozyc a co do tych kierunkowskazow to pewnie tak samo jak z rozrusznikiem"...mial byc..." a i jeszcze pytanko czy dzwignia ssania w gazeli jestr taka sama jak w M11??moja jest ulamana i niewiem czym ja zastapic? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fenix Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2004 a i jeszcze pytanko czy dzwignia ssania w gazeli jestr taka sama jak w M11?? moja jest ulamana i niewiem czym ja zastapic? To łamanie się dźwigienki ssania w Gazeli jest nagminne: były one "przefajnowane" i zbyt cienkie w pewnym miejscu_=lamały się nagminnie. MZ-towska dźwigienka jest odrobinę masywniejsza, lecz na pierwszy rzut oka widać że wmontowana do Gazeli stanowi nieoryginł. Ale nie masz wyjścia = wielu tak robi i trzeba się z tym pogodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jac Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Co do felg to nie jestem taki pewien =nigdy nie widziałem chromowanych ... Ja mam Gazele z '68 i felgi ma chromowane. Jezeli chodzi o nakladke to tez jest w chromie, chociaz raczej nie, ona jest chyba z polerowanego aluminium (mowie chyba, bo mam ja zdjeta i musze spojzec jeszcze raz). Dam znac, jak znajde. :roll: pzdr, Jac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonidqczma Opublikowano 15 Kwietnia 2004 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2004 witam dzieki za info co do tych felg to u mnie nie bylo chromu chyba (albo kola sa przekombinowane w co watpie.a nakladka jest chromowana bo w paru miejscach sa wrzery (kolezanka rdza). a z dzwignia ssania jest ulamana wlasnie w tym przewezeniu ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Novaq Opublikowano 16 Maja 2004 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2004 może odejdę trochę od aktualnej dyskusji, ale też będzie o Gazeli :)jeśli dobrze pójdzie to stanę się właścicielem tego sprzęta... jutro ( tj. 17.05 - poniedziałek ) jadę ją obejrzeć. Narazie wiem, że silnik brzytwa, widziałem ją już parę razy i powiem że jest w bdb stanie, a silnik idealny. Właściciel chce 300 zł, więc myślę, że to dobra cena za taki motor. Pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonidqczma Opublikowano 21 Maja 2004 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2004 witam ja swoja niestety musze szybko sprzedac moze sie komus przyda jako dawca ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakmen Opublikowano 3 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2004 Ostanio namierzyłem Gazele pod Białymstokiem - trochę zaniedbana ale z oryginalnym,teraz już matowym lakierem czerwono pomarańczowym. Koleś chce za nią 350zł i chyba dlatego się jeszcze nie zdecydowałem. Najprawdopodobniej jest bez papieru więc nie do końca jestem przekonany czy warto.Co do ciekawostek. Wpadła w moje ręce kiedyś WSK175 z alternatorem?prądnicą? z napisem MOTOPLAT-zadnych przerywaczy i tylko 4 przewody :? :?: Niestety nie rozszyfrowałem do końca co to jest i na jakiej zasadzie działa. Może ktoś z was o tym słyszał???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 4 Czerwca 2004 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2004 MOTOPLAT - hiszpanska firma z Barcelony robiaca uklady ladowania i zaplonowe do malych motocykli.To prawdopodobnie byl model gdzie jedna z cewek alternatora wykorzystana jest jako cewka zaplonowa.Dalej jednak potrzebny jest przerywacz lub zbieracz impulsow z walu korbowego do wywolania iskry na swiecy.Swidnik robil sporo roznego typu prototypow z wykorzystaniem roznych elementow bedacych wowczas norma w produkcji motocykli klasy WSK, ale nieznanych w PRL.Prawdopodobnie byl to jeden z nich. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WSR Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Mam Gazelkę świetny motorek , tylko nie mam kiedy się nim zająć i stoi w garażu już chyba 7 latek, bardzo wygodna, chociaż przód trochę za miękki, moja gazela ma aluminiowy cylinder z żeliwnum pierścieniem,a to co ładuje, to nie wiem czy to jest alternator, bo ma stałe magnesy(wirnik wewnętrzny), a poza tym toświetna jest katapulta w siedzeniu i schowek pod nim, oraz blokada kierownicy, raczej nie spotykana w innych polskich moto tamtych zasów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaDR600 Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2004 Ja swoją (a własciwie żony - bo dla niej kupiona była) kupiłem przypadkiem za .... 50 złotych.Kompletna, silnik po remoncie, bez wad prawnych, komplet kluczy, uszczelek kranika, instrukcja obsługi,chyba nawet rachunek z polmozbytu mam (nie pamietam) :banghead: :lol: Wymaga dopieszczenia i czeka na swoją kolej.Na razie nie bardzo mam czas sie nia zająć.Ciekawostka - niedlugo po zakupie robiliśmy porządki w piwnicy i znaleźliśmy "Głos robotniczy" a w nim artykuł o nowym polskim motocyklu (gazela) i opis jaki to on nowoczesny i wspaniały :D :lol: Wycinek tej gazety oczywiście sobie zachowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WSR Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2004 I to jest radocha: odkrywanie na nowo, czego to się nie ma w garażu lub piwnicy, kocham to :mrgreen: ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi