Tommo Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Godzinę temu, grizzli napisał: Polecam cb500f z tego roku. Przez 3 tysie przebiegu wjebał cały olej i zakąsił do tego płynem chłodniczym. No, ale przecież nowe sprzęty nie sprawiają problemu... To główno się łapie do tej kategorii 😊 Cytuj Audi Sport Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzli Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 1 godzinę temu, jonaszko napisał: Ale to temat o lytrze a nie popierdółce 500 nawet f😁 Ale dwie takie hondy to będzie już litr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiler Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 3 godziny temu, grizzli napisał: Ale dwie takie hondy to będzie już litr. czyli podwójny bulshit 😉 A elektronika nie siadła ?? 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzli Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Godzinę temu, kiler napisał: czyli podwójny bulshit 😉 A elektronika nie siadła ?? 😉 Jeszcze nie, ale to dopiero 5 miesięcy i cztery tysie, więc wszystko przed nią. W każdym razie zapowiada się ciekawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommo Opublikowano 1 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 12 godzin temu, grizzli napisał: Jeszcze nie, ale to dopiero 5 miesięcy i cztery tysie, więc wszystko przed nią. W każdym razie zapowiada się ciekawie... Jesteś pewien że to problem motocykla a nie jego właściciela? Życie jednak podpowiada że to drugie ma więcej grzechów na sumieniu. Cytuj Audi Sport Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzli Opublikowano 1 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 Tomek, no wez...znam dobrze i właściciela, i motocykl. Sądzisz, że po pracy podżera mu olej i popija płynem? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommo Opublikowano 1 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, grizzli napisał: Tomek, no wez...znam dobrze i właściciela, i motocykl. Sądzisz, że po pracy podżera mu olej i popija płynem? Tylko pytam, chyba można? Znam sporo przypadków, kiedy ludzie robili różne dziwne rzeczy. Sprzedałem koledze Triumpha Speedmastera z symbolicznym przebiegiem 14 tyś. IGŁA salon pl. Przyjeżdża do mnie po kilku dniach bo silnik dziwnie chodzi, dymi i żyga olejem jak stary Kamaz. Byłem autentycznie w szoku, o co chodzi? Pytam się co z nim robił, ten się zapiera że nic. Słuchaj, sprawdzam poziom oleju silnika, oczko czarne. Za dużo oleju? Przecież stan był idealny, sprawdzałem przed sprzedażą jeszcze. Dobra, podstawiam naczynie i upuszczam pół litra. Oczko czarne. Spuszczam jeszcze litr. To samo! Robi mi się gorąco. Stary... zlalem ponad 2 litry oleju żeby było w połowie oczka. Ten się zarzeka że nic nie wlewał. Okazało się, że motocykl zostawia u kolegi w garażu a ten może się karnać od czasu do czasu. Prawdopodobnie sprawdzał poziom na bocznej stopce i dolewał olej aż ten mu się pokazał w oczku. Tak domniemywam, bo w cuda nie wierzę. Silnik na szczęście to wytrzymał ale to tylko jeden przyklad co ludzie potrafią odjebać. Edytowane 1 Września 2021 przez Tommo Cytuj Audi Sport Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bimbak Opublikowano 1 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 23 godziny temu, Tommo napisał: Bimbak to którego litra byś wybrał z obecnie dostępnych w salonach? 🙂 Sam nie wiem. Rozstrzał cenowy jest ogromny teraz i sporo pewnie by zależało od kasy jaką bym dysponował. Ostatnio za mną chodzi R1 RN32, ale to dlatego że w używkach w okolicy 50k to mi najbardziej pasuje. Przy moim wzroście niestety odpada Aprilia - nie mieszczę się za owiewką. Honda chyba tak samo - nie siedziałem jednak. Jakbym miał sobie po prostu wybrać to bym na tą chwile nie wiedział jak się zdecydować. Cytuj http://bikepics.com/members/chudy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommo Opublikowano 2 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 19 godzin temu, Bimbak napisał: Sam nie wiem. Rozstrzał cenowy jest ogromny teraz i sporo pewnie by zależało od kasy jaką bym dysponował. Ostatnio za mną chodzi R1 RN32, ale to dlatego że w używkach w okolicy 50k to mi najbardziej pasuje. Przy moim wzroście niestety odpada Aprilia - nie mieszczę się za owiewką. Honda chyba tak samo - nie siedziałem jednak. Jakbym miał sobie po prostu wybrać to bym na tą chwile nie wiedział jak się zdecydować. U mnie byłoby łatwiej. Opcja nie patrzę na ograniczenia finansowe : Panigale V4 Opcja budżetowa: GSX-R1000R Cytuj Audi Sport Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bimbak Opublikowano 2 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 52 minuty temu, Tommo napisał: U mnie byłoby łatwiej. Opcja nie patrzę na ograniczenia finansowe : Panigale V4 Opcja budżetowa: GSX-R1000R Tyle że napisać teraz panigale V4 to jak nic nie napisać. Jest tyle wersji i tyle wariantów, które często się mocno między sobą różnią choćby samym mapowaniem, że nawet jak by mi ktoś tylko w V4 kazał sobie wybrać, to bym pewnie nie wiedział bez przejażdżki które. Na nowym gixie jeszcze nie siedziałem. Nie wiem jak by było z miejscem dla mnie. Cytuj http://bikepics.com/members/chudy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommo Opublikowano 2 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 1 godzinę temu, Bimbak napisał: Tyle że napisać teraz panigale V4 to jak nic nie napisać. Jest tyle wersji i tyle wariantów, które często się mocno między sobą różnią choćby samym mapowaniem, że nawet jak by mi ktoś tylko w V4 kazał sobie wybrać, to bym pewnie nie wiedział bez przejażdżki które. Nie wiem, nie jeździłem żadnym. Natomiast wątpię, żeby ktokolwiek, kto się profesjonalnie nie ściga, był w stanie wychwycić i poczuć te różnice na drodze. Raczej aspekt lansu gra tu pierwsze skrzypce. Cytuj Audi Sport Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bimbak Opublikowano 2 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 13 minut temu, Tommo napisał: Nie wiem, nie jeździłem żadnym. Natomiast wątpię, żeby ktokolwiek, kto się profesjonalnie nie ściga, był w stanie wychwycić i poczuć te różnice na drodze. Raczej aspekt lansu gra tu pierwsze skrzypce. Aspekt lansu? To chyba o sobie myślisz? Ja nawet bym nie wpadł na to by wybierając litra pomyśleć o lansie 🤣 Różnice w mapowaniu wyczujesz. Fakt, że trzeba się mniej lub bardziej wjeździć, najlepiej pewnie na torze, ale bez wątpienia nie trzeba być profesjonalistą by to wpływało na odczucia z jazdy. Przynajmniej w sensie w jakim ja zakładam, że używa się sportowego litra, bo tym lansem to mnie trochę zaskoczyłeś. Cytuj http://bikepics.com/members/chudy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommo Opublikowano 2 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 1 minutę temu, Bimbak napisał: Aspekt lansu? To chyba o sobie myślisz? Ja nawet bym nie wpadł na to by wybierając litra pomyśleć o lansie 🤣 Różnice w mapowaniu wyczujesz. Fakt, że trzeba się mniej lub bardziej wjeździć, najlepiej pewnie na torze, ale bez wątpienia nie trzeba być profesjonalistą by to wpływało na odczucia z jazdy. Przynajmniej w sensie w jakim ja zakładam, że używa się sportowego litra, bo tym lansem to mnie trochę zaskoczyłeś. Ty może nie, inny z pewnie tak. Nie bez powodów producent tak wyraźnie choćby malowaniem wyróżnia wersje specjalne. To nic szczególnego przecież, chwyt znany od dawna do łapania zamożniejszych za kieszeń.😁 Przy tych parametrach technicznych jakie ma ten motocykl już w bazowej wersji, obstawiam że większość klientów nie jest w stanie nawet nich w pełni wykorzystać. Co dopiero wersje specjalne, wzmocnione. Mapowanie masz na myśli reakcje silnika, sposób oddawania mocy na koło etc.? jeśli tak to już kwestia indywidualna ale nawet w podstawowej wersji masz zmienne mapy, całą masę trybów indywidualnie pod siebie dobieranych. Cytuj Audi Sport Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bimbak Opublikowano 2 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 Napisałem bardzo ogólnie "mapowanie", bo tutaj nie tylko chodzi o samą reakcję na gaz, ale też to, jak na to wpływa przechył motocykla i inne sygnały z IMU. No i hamowanie silnikiem. To, że masz zmienne mapy to zawsze coś, ale nie gwarantują one, że znajdziesz ustawienia mapowania, które by Tobie pasowały. Zresztą myślę że nie ma się co rozpisywać na ten temat. Jak napisałeś to bardzo indywidualna sprawa. Mój litr to jeszcze na linkach jeździ, więc mnie te "problemy" i tak w większości nie dotyczą. Mimo że są mapy do wyboru to decydują one wyłącznie o wyprzedzeniu zapłonu, więc defacto ograniczają mi tylko tylko mniej lub bardziej dostępną moc w zależności od obrotów, pozycji gazu i biegu. takie rzeczy to teraz dzieci na klockach lego programują 😉 Współczesne litry to pod kątem elektroniki inny wymiar już i cieszę się że poszło to w kierunku lepszego zapie**alania, a nie jak w automotive ogłupiania i przebodźcowania kierownika. Cytuj http://bikepics.com/members/chudy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi