Skocz do zawartości

Zmiana biegów bez sprzęgła (?)

bauer
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze mały drobiazg: w moim koniu ta metoda działa zarówno przy obrotach rzędu 9000, jak i przy 2000-3000.

we wszystkich nowszych motocyklach raczej nie ma znaczenia przy jakich obrotach wrzucisz bieg, ale myśle że w starszych sprzętach - junak, ruski itp. bedzie trzeba wyczuwać obroty odpowiednie do przerzucenia biegu.

Ja od zawsze zmieniam biegi w gore bez sprzegla.Jedynie z 1 na 2 uzywam sprzegla no chyba ze zmieniam bieg na gumie.W szybkich sprzetach szkoda czasu na sprzeglo poza tym lepiej biegi wchodza.I w zadnym sprzecie nie mialem problemow ze skrzynia biegow,no moze poza R1 w ktorej wysypala sie dwojka ale ten model tak ma.

Dzis sprobowalem techniki zmiany biegow bez sprzegla i jedyne slowo jakie nasuwa mi sie na jezyk to... rewelacja :!: Sprzegla uzywam tylko do staru lub redukcji.Noga wywieram nacisk na dziwgnie zmiany biegow lekko odejmuje gaz i wchodzi jak po masle :) Poprostu trzeba sie przyzwyczaic. Czasami podczas menewrow ,ktore wymagaly wiekszego skupienia reka samoczynnie wciskala sprzeglo, ale mysle ,ze za jakis czas juz nie bede mial tego odruchu.

Tak wiec zachecam do sprobowania.

Pozdrawiam,

Radek

Ja zawsze zmieniałem biegi ze sprzegłem, ale po przeczytaniu waszych postów zaczełem eksperymentować . I oto moje wnioski:

1) Moja CBR niechce zmianiać biegu bez sprzegła. Nie ważne jak bym mocno podciągał dzwignię do góre i przymykal gaz to wyrzszy bieg i tak niechce wskoczyć (sprawdzałem kilkadziesiąt raz).

2) Ale gdy podtrzymam dzwignie nogą, przymknę gaz i tylko musnę dzwignię sprzegła to wyrzszy bieg wchodzi jak w masło. I nawet zmiana z 1 na 2 jest cicha i płynna, a wcześniej odwrotnie.

3) Taka zmiana prawie nie powoduje spadku obrotów i moto cały czas ciągnie do przydu.

Pozdrawiam

) Moja CBR niechce zmianiać biegu bez sprzegła. Nie ważne jak bym mocno podciągał dzwignię do góre i przymykal gaz to wyrzszy bieg i tak niechce wskoczyć (sprawdzałem kilkadziesiąt raz).

To na pewno cos zle robisz,jezdzilem taka CBR i bez problemu biegi wchodzily bez sprzegla!Tylko co tu mozna zle robic... :)

Bez sprzegła za cholere niechce wchodzić

Dzis jak smigalem sobie na moto to zastanawialem sie co mozesz robic zle i....jak calkiem zamkniesz gaz to biegu nie wbijesz.Sprobuj jeszcze raz ale ujmij tylko troszeczke gazu,powinny wchodzic.

Ośmielę się zauważyć, że "biegowanie" bez sprzęgła nie wymaga ŻADNEJ NAUKI Zanim mnie pobijecie, posłuchajcie. Powiem Wam jak ja to robię i zapewniam, że każdy zrobi to samo od pierwszego razu. Do rzeczy.

Wrzucam jedynkę z trzaskiem. Ruszam. Jadę. Rozpędzam motocykl jednocześnie wywierając nogą nacisk (pcham do góry) na dźwignię zmiany biegów. W momencie gdy chcę zmienić bieg na dwójkę odejmuję trochę gazu i dwójka w ułamku sekundy jest na swoim miejscu. Na wyższe biegi dokładnie tak samo. Działa zawsze i wszędzie od pierwszych prób

Spróbowałem wczoraj po raz pierwszy. I... od razu przejechałem 500 kilosów bez sprzęgła REWELACJA, nareszcie przestało mi trzaskać w skrzyni

A propos, redukcje też wchodzą bezboleśnie ale trochę trudniej się nauczyć. Wygląda to mniej więcej tak: nacisk na dźwignię w dół, utrzymujemy nacisk i w jednej chwili szybko przymykamy gaz i zaraz odkręcamy. Na razie redukcje wychodzą mi tak z 5 razy na 10 prób ale wchodzą jak w masło, bezszelestnie.

SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE...

mozna zmieniac biegi bez sprzegła w kazdym sprzecie ja to robiłem w wsk. cz ma troche inne rozwiozanie.

jak sie zmienia biegi bez sprzegła:

1.najpierw dowiadujemy sie przy jakich obrotach nalezy zmieniac biegi w naszym sprzecie np. dla wsk 6500tys. ja to przeliczłem na predkosc czyli w wsk 40km/h (w sprzetach z obrotomierzem nie trzeba przeliczac)

2. dokładnie po przekroczeniu 40km/h (czyli tych obrotow) musimy pewnie i szybko zmienic bieg na 2 operujoc gazem tak jak przy sprzegle oto cała logika

w cz jest to zrobione tak ze przy nacisnieciu sdzwigni zmiany biegow obracamy ruwniez automatem przezco nastepuje otwarcie sprzegła !

zabrzmi - jestem pewien - lamersko, ale napsize tak:

instrukcja obslugi do mojego sprzetu mowi czarno na bialym - "MOTOCYKL NIE JEST PRZYSTOSOWANY DO ZMIANY BIEGOW BEZ SPRZEGLA!! takie uzytkowanie skrzyni biegow skonczy sie jej awaria."

Co wy na to? Po co to napisali? SPrzysiegli sie przeciwko nam, zeby nam zycie utrudnic?:))) spisek?

Zastanawiam sie...

pozrawiam!

honda vfr rc 36:

w gore: biegi bez sprzegla jak maselko

w dol: trzeba lekko pomoc sprzeglem

moja jazda: ze sprzeglem, ze wzgledu na lancuch :) :) :D , jak sprzegla nie wcisne, to jest czasami (w zaleznosci jak lancuch lezy) taki strzal z okolic lancuchopodobnych, ze kibel i mozna zawalu dostac...

Witam

No więc feralnej soboty :) rozpocząłem próby ze zmianą biegów bez sprzęgła. Biegi wchodzą duuuużo płynniej, szybciej i ciszej. W mojej CBR (PC19, 89r) wystarczy lekko nacisnąć dzwignię zmiany biegów i odjąć TROCHĘ gazu jednocześnie muskając delikatnie sprzęgło (no dobra, nie jest to tak zupełnie bez sprzęgła :mrgreen: ). Klamkę sprzęgła wciskam o jakies 5-10mm i na ułamek sekundy. Działa zarówno w góre jak i w dół (tyle, że przy redukowaniu trzeba dodać gazu - oczywiste :mrgreen: ).

Dodatkowo nie szarpie tak bardzo, jazda staje się o wiele płynniejsza.

Polecam.

• _Monter_ zmienił(a) tytuł na Zmiana biegów bez sprzęgła (?)