ZIGGI Opublikowano 19 Grudnia 2016 Udost臋pnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Moi drodzy parafianie!Do tej pory wydawa艂o mi si臋, 偶e na temat techniki prowadzenia cywilnego pojazdu zwanego samochodem wiem ju偶 prawie wszystko....Potrafi臋 je藕dzi膰 szybko, potrafi臋 ekonomicznie, ale co艣 mnie w艂a艣nie zainspirowa艂o do rozmy艣la艅.Ostatnio pozwoli艂em sobie na taki ma艂y eksperyment, czyli sprawdzenie jak ma艂o mo偶e spali膰 m贸j nowy/stary samoch贸d. Honda Civic VIII sedan, 1.8 140 KM benzyna (LPG). Fura zajebista, cho膰 w niekt贸rych kr臋gach uchodzi za wie艣niack膮, w innych 偶e ma brzydki kokpit, ale nie o to chodzi. Jest to samoch贸d segmentu C, czyli nie za bogato 偶eby nie powiedzie膰 biednie, ale wyposa偶ony jest w odpowiedni silnik sprzed epoki da艂nsajzingu. Zwykle si臋 spiesz臋 i bardziej martwi臋 o czas ni偶 spalanie, ale 偶e trafi艂a si臋 okazja, to sprawdzi艂em. Mia艂em kr贸tk膮 tras臋 do zrobienia, kt贸ra w pe艂ni oddawa艂a 艣redni膮 mojej codziennej jazdy. 2/3 miasto i 1/3 tu偶 obok miasta. Jecha艂em w stylu mocno emeryckim, ale te偶 bez przesady. Wyprzedza艂em wolniejsze samochody i stara艂em si臋 nie wku**wia膰 innych kierowc贸w. Wynik mnie mocno zaskoczy艂, bo po przejechaniu 15-tu kilometr贸w spalanie wysz艂o na poziomie 5,4l (benzyny). Wynik uwa偶am za rewelacyjny i bezkonkurencyjny w stosunku do nieekologicznych diesli oraz pseudo-ekologicznych hybryd (po rozliczeniu dobrodziejstwa inwentarza).Zaznaczam te偶, 偶e taki wynik jest nieosi膮galny w godzinach szczytu kiedy s膮 korki.Tak czy inaczej, buja艂em fur臋 na pograniczu efektywnego momentu obrotowego, bez kr臋cenia na obroty i bez u偶ywania hamulca dzi臋ki dalszemu przewidywaniu sytuacji na drodze. Wiadomo 偶e podczas przyspieszania spalanie jest najwi臋ksze, a najmniejsze kiedy tylko utrzymujemy sta艂膮 pr臋dko艣膰. Wiadomo te偶 偶e jazda "bez dotykania hamulca" to dzisiaj prze偶ytek bo si臋 nie da. Do tego dochodz膮 takie sztuczki jak przyspieszanie z g贸rki, 偶eby potem ujmuj膮c gazu pod g贸rk臋 wr贸ci膰 do poprzedniej pr臋dko艣ci... Dzisiaj m贸j ch艂opak mi powiedzia艂, 偶e na TVN Turbo ogl膮da艂 program, w kt贸rym zalecali bardzo dynamiczne i szybkie przyspieszanie do planowanej pr臋dko艣ci, 偶eby p贸藕niej tylko j膮 utrzymywa膰. I tutaj troch臋 zd臋bia艂em, bo dotychczas my艣la艂em 偶e przyspiesza膰 te偶 nale偶y rozs膮dnie, 偶eby nie wyj艣膰 poza optimum silnika. Oni pono膰 zalecali jak najszybciej, a potem pyrkanie na utrzymanie.Czy kto艣 ogl膮da艂, czy kto艣 testowa艂, jakie macie opinie? Cytuj Destruction of the empty spaces is my one and only crime Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
grizzli Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udost臋pnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 ... Dzisiaj m贸j ch艂opak mi powiedzia艂....Mam nadziej臋, 偶e m贸wisz o swoim synu...Sorry za offa, ale nie mog艂em si臋 powstrzyma膰. :)W miar臋 delikatne przyspieszanie, rownomierna jazda na sensownych obrotach-to chyba najlepsza recepta na sukces. Taki kompromis mi臋dzy zu偶yciem paliwa a zu偶yciem silnika i jego podzespo艂贸w. A czasami serce mi p臋ka, jak jad臋 z go艣ciem, kt贸ry w turbodieslu ma zapi臋ty ostatni bieg i 1000 obrot贸w na blacie. O efektach takiej jazdy mog臋 jeszcze napisa膰 p贸偶niej. Kosztownych efektach. Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
rba555 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udost臋pnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Wynik rewelacyjny, ale niestety nieosi膮galny na d艂u偶szym dystansie przez przeci臋tnego kierowc臋 ze wzgl臋du na to 偶e taka jazda jest bardzo mocno wymagaj膮ca pod wzgl臋dem ci膮g艂ego skupienia i przewidywania sytuacji na drodze. Na dystansie 15 km ka偶dy jest w stanie si臋 skupi膰 na d艂u偶szym ju偶 niekoniecznie.聽Moje wyniki z pr贸b eko-jazdy (pr贸b, bo nie jestem w stanie tak je藕dzi膰 ca艂y czas):1. C-Max 1.8 benzyna - 5,6 l/100 - 200 kilometr贸w warmi艅sko-mazurskimi kraj贸wkami i drogami wojew贸dzkimi (kr臋te, sporo podjazd贸w i zjazd贸w) - pr臋dko艣ci 80-100 - du偶y wysi艂ek na odpowiednie planowanie manewr贸w i u偶ycie peda艂u przyspieszenia czy zmian臋 biegu.2. XC90 2.9T LPG - 10,3 l/100 - 200 kilometr贸w kraj贸wkami i ekspres贸wkami - pr臋dko艣ci 80-100 - poczucie bycia ostatni膮 p*zd膮, zw艂aszcza na ekspres贸wce3. Ducato 2.3 diesel - 5,4 l/100 - 150 kilometr贸w na kr臋tych warmi艅skich szosach lokalnych, z 艂adunkiem ok 500kg - pr臋dko艣ci 60-80, bo w膮sko i kr臋to a tak偶e do艣膰 wra偶liwy 艂adunek聽Potwierdzam, 偶e najlepsze wyniki osi膮ga si臋 przyspieszaj膮c mo偶liwie szybko do zak艂adanej pr臋dko艣ci przelotowej i p贸藕niej jej utrzymywanie. A czasami serce mi p臋ka, jak jad臋 z go艣ciem, kt贸ry w turbodieslu ma zapi臋ty ostatni bieg i 1000 obrot贸w na blacie. O efektach takiej jazdy mog臋 jeszcze napisa膰 p贸偶niej. Kosztownych efektach.聽Masz racj臋, ale w takim np. Ducato komputer pokazuje, 偶e chce sz贸sty bieg przy 60 km/h. Po wbiciu sz贸stki na obrotomierzu jest ~1200 obrot贸w. Czyli nawet producenci 艂aduj膮 u偶ytkownik贸w pod ch*j po to 偶eby mechanicy autoryzowanie stacje wymiany cz臋艣ci mia艂y co robi膰. Podobnie z przebiegami mi臋dzyserwisowymi. Czy trwa艂o艣膰 silnik贸w w ci膮gu ostatnich 10 lat wzros艂a o tyle, 偶e okres mi臋dzy przegl膮dami i wymian膮 oleju mo偶e wynosi膰 48 tys km? Praktyka pokazuje 偶e wr臋cz przeciwnie. Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
KLAUDIUSZ Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udost臋pnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Ostatnio jad膮 z Siemiatycz do Wawy zszed艂em do 艣redniej 8,5L/100km ..... pr臋dko艣ci 100-130 km/h, 艣rednia prawie 80 km/h . .......... du偶o wyprzedzania du偶o wiosek i kilka miasteczek ....... w mie艣cie jeszcze nie patrzy艂em ile kot艂uje Cytuj MOTOLOOK-WYPRZEDA呕 Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
ZIGGI Opublikowano 20 Grudnia 2016 Autor Udost臋pnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Wynik rewelacyjny, ale niestety nieosi膮galny na d艂u偶szym dystansie przez przeci臋tnego kierowc臋 ze wzgl臋du na to 偶e taka jazda jest bardzo mocno wymagaj膮ca pod wzgl臋dem ci膮g艂ego skupienia i przewidywania sytuacji na drodze. Na dystansie 15 km ka偶dy jest w stanie si臋 skupi膰 na d艂u偶szym ju偶 niekoniecznie.To ju偶 nawet nie chodzi o skupienie. Ja po tych 15-tu kilometrach to ju偶 ma艂o co si臋 nie w艣ciek艂em, a na d艂u偶szym dystansie po prostu bym oszala艂 od takiego turlania :) Cytuj Destruction of the empty spaces is my one and only crime Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Qadrat Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udost臋pnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 I raczej ci臋偶ko b臋dzie osi膮gn膮膰 w tym aucie ni偶szy wynik :)聽W Accordzie VI z 1.8 136 KM nie uda艂o mi si臋 zej艣膰 nigdy poni偶ej 7,5 litra na trasie. W mie艣cie wychodzi 艣rednio 10 - 11 litr贸w. Ale Accord to 1,5 tonowy kloc, Civic wa偶y 300 kg mniej.聽Ale powiedzmy sobie szczerze, nie po to kupi艂e艣 tego Civica z tym fajnym silnikiem na vtecu 偶eby je藕dzi膰 jak emeryt :D Te偶 sobie wiele razy m贸wi艂em po tankwoaniu "teraz to b臋d臋 je藕dzi艂 ekonomicznie, zobaczymy jak ma艂o spali". Mo偶e ze 30 km wytrzyma艂em, potem co艣 podkusi艂o i wskaz贸wka sz艂a pod czerwone pole. Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
bonhart88 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udost臋pnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Jak mo偶na si臋 uzna膰 za obiektywne spalanie z komputera i to jeszcze z dystansu 15km?? Przecie偶 to nie ma nic wsp贸lnego z realnym spalaniem, przejed藕 tak kilka tysi臋cy km to da jaki艣 sensowny obraz spalania i ewntualnego sensu eco drajvingu.聽Prawda jest taka 偶e je藕d偶膮c "normalnie" dieslem ~140koni/250Nm mo偶na utrzymywa膰 spalanie poni偶ej 6 litr贸w, a wolnoss膮c膮 benzyn膮 do takiego wyniku (ju偶 pomine 偶e benzynka b臋dzie mia艂a ~180Nm) nale偶y do艂o偶y膰 ~2 litry.聽Moim zdaniem nie odkry艂e艣 偶adnej ameryki i ka偶dy wsp贸艂czesny kompakt z podobnym silnikiem pali tyle samo. Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
michoa Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udost臋pnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 聽Potrafi臋 je藕dzi膰 szybko聽ja my艣l臋 偶e IZO szybko by to zweryfikowa艂 :D 聽聽Jak mo偶na si臋 uzna膰 za obiektywne spalanie z komputera i to jeszcze z dystansu 15km?? Przecie偶 to nie ma nic wsp贸lnego z realnym spalaniem, przejed藕 tak kilka tysi臋cy km to da jaki艣 sensowny obraz spalania i ewntualnego sensu eco drajvingu.聽miarodajny pomiar spalania to pe艂ny bak , xxx km pe艂ny bak , albo co nie wolno robi膰 w nowych samochodach pusty bak , xxx l , i a偶 zdechnie ale tu te偶 jest lekki b艂膮d 聽Jak actrosem je藕dzi艂em to komputer pokazywa艂 艣rednie 51.4/100 a przy tankowaniu wychodzi艂o 63( od pe艂nego baku do pe艂nego z dystansu 100-200 km ) wi臋c lekko si臋 myli艂 :D najlepsze losowanie totolotka by艂o jak trzeba by艂o z pe艂n膮 pak膮 podjecha膰 pod nasyp po 艣liskim z w艂膮czonymi nap臋dami , wtedy to by艂y tam warto艣ci 3 cyfrowe jak z jednor臋kiego bandyty w kasynie :D 聽no ale mo偶e w osob贸wkach s膮 dok艂adniejsze kompy .... Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylist贸w bez szyku 聽http://miszczua.cba.pl Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
skilos Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udost臋pnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Nie zastanawiam sie nad spalaniem ,coco jambo i do przodu :biggrin:聽Kiedy艣, w niedziele wybra艂em sie paskiem 2 l w benzynie na spacer. Na prawie 200 km wysz艂o mi spalanie 5,5 l .聽W tygodniu, na zakorkowanych drogach niestety nie da si臋 oszcz臋dza膰 , chyba ze si臋 ma stalowe nerwy i cierpliwo艣膰 ... ja nie mam ;) Cytuj "Gdy szykuj臋 艣niadanie, zwykle se o korkach s艂ucham, jak tkwi膮 te ch*je w tych jebanych autach." Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
ZIGGI Opublikowano 20 Grudnia 2016 Autor Udost臋pnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 I raczej ci臋偶ko b臋dzie osi膮gn膮膰 w tym aucie ni偶szy wynik :)聽W Accordzie VI z 1.8 136 KM nie uda艂o mi si臋 zej艣膰 nigdy poni偶ej 7,5 litra na trasie. W mie艣cie wychodzi 艣rednio 10 - 11 litr贸w. Ale Accord to 1,5 tonowy kloc, Civic wa偶y 300 kg mniej.聽Ale powiedzmy sobie szczerze, nie po to kupi艂e艣 tego Civica z tym fajnym silnikiem na vtecu 偶eby je藕dzi膰 jak emeryt :D Te偶 sobie wiele razy m贸wi艂em po tankwoaniu "teraz to b臋d臋 je藕dzi艂 ekonomicznie, zobaczymy jak ma艂o spali". Mo偶e ze 30 km wytrzyma艂em, potem co艣 podkusi艂o i wskaz贸wka sz艂a pod czerwone pole.Czy ci臋偶ko... Poza miastem dochodzi艂o do 4,4. Gdybym chcia艂 p贸j艣膰 na rekord, to na 50-ciu km bez problemu zrobi艂bym taki wynik, ale to ju偶 by艂oby mocno re偶yserowane. I jak napisa艂em, szlag by mnie trafi艂 jakbym mia艂 tak je藕dzi膰, a przy okazji wielu kierowc贸w za mn膮.Samoch贸d to niestety nie zakup, tylko spadek... Niemniej jak tata wybiera艂 samoch贸d 10 lat temu, to wybra艂 na podstawie moich opinii.W tym temacie zmierzam w艂a艣nie do tego, 偶e to nie silnik pali, tylko masa pojazdu i styl jazdy. Ciekawe czy kto艣 z da艂nsajzingowym motorem typu 1.0 150KM wrzuconym do fury wa偶膮cej 1500kg mo偶e pochwali膰 si臋 takim wynikiem? Pytam oczywi艣cie retorycznie, bo wiem 偶e to niemo偶liwe. Po przesiadce z Civica 1.4 90 KM w gazie, nie widz臋 wzrostu spalania pomimo 偶e fura ci臋偶sza i motor bardziej potencjalny.聽Jak mo偶na si臋 uzna膰 za obiektywne spalanie z komputera i to jeszcze z dystansu 15km?? Przecie偶 to nie ma nic wsp贸lnego z realnym spalaniem, przejed藕 tak kilka tysi臋cy km to da jaki艣 sensowny obraz spalania i ewntualnego sensu eco drajvingu.聽Prawda jest taka 偶e je藕d偶膮c "normalnie" dieslem ~140koni/250Nm mo偶na utrzymywa膰 spalanie poni偶ej 6 litr贸w, a wolnoss膮c膮 benzyn膮 do takiego wyniku (ju偶 pomine 偶e benzynka b臋dzie mia艂a ~180Nm) nale偶y do艂o偶y膰 ~2 litry.聽Moim zdaniem nie odkry艂e艣 偶adnej ameryki i ka偶dy wsp贸艂czesny kompakt z podobnym silnikiem pali tyle samo.No w艂a艣nie nie ka偶dy. Da艂nsajzingowe s膮 oszcz臋dne tylko z za艂o偶enia bo ma艂y, wy偶y艂owany silnik nie ma szansy popracowa膰 w optymalnym zakresie sprawno艣ci je艣li d藕wiga co艣 ponad swoj膮 si艂臋.Co do pomiar贸w komputera, to wcze艣niej je sprawdza艂em ze stanem faktycznym. Rozbie偶no艣ci s膮 na prawd臋 minimalne przynajmniej w przypadku tego samochodu. Cytuj Destruction of the empty spaces is my one and only crime Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
zalmen3 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Udost臋pnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 (edytowane) U mnie rozbie偶no艣ci pomi臋dzy kompem a rzeczywisto艣ci膮 to minimum 0,5 L/100 km.A co do spalania, mam Rio z silnikiem 1.2 85 KM i 艣rednie spalanie w tej chwili, po przejechaniu niespe艂na 60 ty艣. km, wynosi 5,52 (liczone z tankowania, nie z kompa), ale... zawsze s膮 jakie艣 ale:- samoch贸d praktycznie w og贸le nie je藕dzi w mie艣cie- trasy po oko艂o 110 km dziennie g艂贸wnie ekspres贸wk膮 i autostrad膮- rzadko przekracza 120 km/hM贸j rekord pobity zosta艂 na trasie "wycieczkowej" gdzie osi膮gn膮艂em 4,8 L/100 km na dystansie 450 km. Jak wielokrotnie na forum pisa艂em, je偶d偶臋 zgodnie z obowi膮zuj膮cymi ograniczeniami pr臋dko艣ci na danej trasie i du偶o hamuj臋 silnikiem, staram si臋 przewidywa膰 sytuacje na drodze, jak wiem, 偶e za 500 m jest ograniczenie do np. 50 to nie przyspieszam tylko jad臋 np. 70 na dozwolonej 90, jak jad臋 pod g贸rk臋 to nie staram si臋 za wszelk膮 cen臋 utrzymywa膰 pr臋dko艣ci itp itd. Nawi膮zuj膮c do poprzednich wypowiedzi, nie m臋czy mnie taka jazda, wr臋cz przeciwnie po zmianie stylu z raczej dynamicznego na w艂a艣nie taki spokojny czuj臋 si臋 bardziej zrelaksowany i mniej zm臋czony po d艂ugich trasach, a i na stacji banan si臋 pojawi膰 mo偶e:)Wcze艣niej mia艂em almer臋 1.5 dCi 82 KM i tam spalanie 艣rednie mia艂em 4,85 (na dystansie oko艂o 80 ty艣. km), a rekord na baku 4,01 na dystansie 1027 km.Mam jeszcze od dw贸ch tygodni Twingo 1.2 16V 75KM i na razie na trasie z Krk do PZ czyli 502 km spali艂o mi 5,14 L/100 km, teraz troch臋 je藕dzi w korkach, ale nie wiele, wi臋c pewnie wyjdzie wi臋ksze spalanie, jednak jeszcze nie wiem bo jeszcze nie tankowa艂em kolejny raz.Varadro pali mi mi臋dzy 5 a 5,5 (nie prowadz臋 tu a偶 tak dok艂adnych statystyk). Styl jazdy mam bardzo zbli偶ony do samochodowego.Podsumowuj膮c, da si臋 tylko trzeba zmieni膰 nastawienie ;) Edytowane 21 Grudnia 2016 przez zalmen3 Cytuj Internetowy sklep komputerowy http://mirwit.com.pl Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
ks-rider Opublikowano 21 Grudnia 2016 Udost臋pnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Tu musze Miskowi pryznac racje, miarodajne jest jedynie zatankowanie do pelna, wyzerowanie licznika, ponowne zazankowanie do pelna i obliczenie spalania.聽Accord palil mi przy 130 ( licznikowych ) km/h 4.9 l / 100 km. 2, Diesel 140 KM w miescie srednio 5,4 l / 100 km聽Mazda 3 z .6 l D i 113 KM pali po miescie srednio 5.8 l/100km. Na trasie podobnie.聽Polo w 1,3 D i 75 KM palilo mniej wiecej tyle co Mazda 搂 D.聽Twierdze, ze delikatne przyspeszanie spowoduje mniejsze zuzycie, niz pelne otwarcie przepustnicy. Kwestia tylko ile razy na trasie musze przyspieszac. Przy jednorazowym moge sie zgodzic, przy wielorazowym juz napewno nie. Poparte praktyka szkolenia na autostradzie czyli wjazdow i zjazdow w okresie prawie 10 Lat + kontrola spalania paliwa.聽:crossy: Cytuj <p><a href="https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos">https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos</a></p> <p> </p> <p><a href="http://picasaweb.google.com/ksrider/">http://picasaweb.google.com/ksrider/</a>[/url]</p> Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
zalmen3 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Udost臋pnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Ja gdzie艣 czyta艂em, 偶e przy przyspieszaniu nale偶y otwiera膰 przepustnic臋 na 75% mo偶liwo艣ci i wtedy ca艂y manewr jest najbardziej wydajny energetycznie. Cytuj Internetowy sklep komputerowy http://mirwit.com.pl Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
MrGlub Opublikowano 22 Grudnia 2016 Udost臋pnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 Motodoradca twierdzi ze przy艣piesza膰 trzeba jak najszybciej by trwa艂o jak najkr贸cej. Cytuj Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
ks-rider Opublikowano 22 Grudnia 2016 Udost臋pnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 To zastanow sie ile paliwa zjada pelne otwarcie przepustnicy w danym czasie a ile polowa czy 2/3 w nieco dluzszym czasie, onadto pelne otwarcie przepustnicy nie gwarantuje optymelnego / prostproporcjonalnego zuzycia do przyspieszenia. Na tym polega wlasnie caly pic.聽:crossy: Cytuj <p><a href="https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos">https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos</a></p> <p> </p> <p><a href="http://picasaweb.google.com/ksrider/">http://picasaweb.google.com/ksrider/</a>[/url]</p> Odno艣nik do komentarza Udost臋pnij na innych stronach Wi臋cej opcji udost臋pniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Do艂膮cz do dyskusji
Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.