MłodyWilk22 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 Mam pecha okazuje się że jedna laga ma luz na panewce/tulei ślizgowej a same panewki są nie dostępne ponieważ występują w całości z golenią i kosztują 4K za parę. Zamówiłem używne lagi w takim samym kolorze to będę miał jedną na zapas. Miałem różne motocykle ale powiem wam że dwunastka przebiła je wszystkie jeśli chodzi o koszty eksploatacji. Czę ści kosztują dwa razy tyle co np do SC 33 Dobry sprzedawca dobrałby Ci takie panewki po wymiarze...Bo rozumiem, że są demontowalne :) ? Co do samej ZX-12R to mój barciszek takową posiada i muszę powiedzieć, że służy dzielnie i nic się jej nie dzieje - 16lat i dobija do 50kkm.Jeszcze tam uszczelniaczy nie wymieniał - siedzi fabryka. Zapytam z ciekawości przy jakim przebiegu u Ciebie pociekły i pojawiły się te luzy na panewkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczibreslau Opublikowano 10 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 (edytowane) Wyjęcie dolnej panewki to bułka z masłem. Natomiast górna jest wklejona jakieś 15cm poniżej górnej części rury i nie da się jej tak po prostu wybić. Same panewki nie są dostępne a serwis każe sobie zapłacić za całe rury które kosztują 670 euro za sztukę. Kupiłem już inne lagi i złożyłem z dwóch zawieszeń jedno. Poszperałem trochę w internecie i wygląda na to że jest w polsce firma która regeneruje takie golenie. Panewki u nich kosztują 120zł za parę czyli 240 za komplet na dwie lagi. Wymiana razem z kompleksowym serwisem zawieszenia (wymontowanego z motocykla ) to 369 zł plus części. Do tego dochodzi koszt kuriera ponieważ same panewki trzeba zamówić gdzieś za granicą (nie wiem gdzie). Takie same rury z panewkami montowane są także w zx12r po 2004 roku oraz zx10r z roczników 04-05 czy Z1000 i pewnie paru innych modelach. Poniżej podaje link do firmy która zajmuje się regeneracją tych zawieszeń. http://www.sanchez.com.pl/ Aha jeszcze jedno. W jaki sposób osadzacie nowe bieżnie łożyska gówki ramy ? Wybiłem już stare a nie chcę tłuc młotkiem aby nie rozbic gniazda. Serwisówka mówi aby osadzać bierznie w taki sposób aby sił była rozłożona równomiernie na całej powierzchni. Myślałem aby wziąć grube podkładki o odpowiedniej średnicy w tym wypadku fi 55 i za pomocą długiej śruby skręcając obie podkladki ku sobie wepchnąć bieżnie na miejsce. Nie wiem jaki jest faktyczny przebieg tego motocykla . Na zegarach jest trochę ponad 30000 km ale zakładam że pewnie ma więcej mimo iż motocykl na to nie wygląda ale to raczej kwestia tego jak się dba o sprzęt. Edytowane 10 Grudnia 2016 przez Arczibreslau Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Starą bierznię użyj do montażu nowej. Możesz wbijać lub zrobić na pręcie gwintowanym "wciagarkę". Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Ja wbijałem przez starą bieżnię a jak już się całkowicie schowała w gnieździe to przez dużą nasadkę. Ale ten patent ze śrubą i podkładkami brzmi ciekawie. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proxma Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Ja bieżnię wbijam starą bieżnią ale wcześniej ją szlifuję po obwodzie tak aby wchodziła lekko.Chyba że wyciągnąłem ją za pomocą spawarki to wtedy nie trzeba szlifować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bimbak Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Ważniejsze od odpowiednich narzędzi w przypadku wymiany łożyska główki ramy jest cierpliwość. Nie spiesz się i co chwila sprawdzaj czy wchodzi prosto. Najgorsze co może być to zadziory na ramie powstałe przez kantującą się bieżnie. Nawet robiąc to za pomocą śruby trzeba będzie walnąć młotkiem. W każdym razie ja łącze oba. Najlepiej też podgrzać rame i schłodzić bieżnie. Cytuj http://bikepics.com/members/chudy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernestZL Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 No patrz pan... co ja się naszukałem panewek do goleni w zx10r. Standardowy problem w zx6r zx10r i zx12r. Kawa nie przewiduje wymiany tych panewek. Nie ma zestawu naprawczego. Tylko nowe całe golenie. A tu firma pod nosem co już ogarnia temat. Z tysiaka byłbym do przodu. Cytuj Od wojny, głodu, TVN-u i Platformy, zachowaj nas Panie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Wyspawałem ale na razie na czuja z zapasem, teraz wymiary ale coś czuję, że to musi być odrobinę dłuższe od rury lagi. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczibreslau Opublikowano 21 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Nieźle. Mógł byś mi przybliżyć w jaki sposób będziesz ściskał to urządzenie? Pas transportowy ? Pręt gwintowany? Ja już prawie skończyłem temat, Miałem wymienić olej i łożysko , a wyszło na to że przeprowadziłem kompletny remont zawieszenia, wymieniłem łożysko głowki ramy, zamontowałem grzane manetki , polakierowałem górną półkę, a także oddałem stacyjkę do wyczyszczenia i dorobienia dwóch nowych kluczyków. Miałem już składać wszystko w całość ale wpadły mi w ręce zaciski więc odkręciłem też tylny i rozebrałem je do malowania. To chyba było by na tyle, aczkolwiek zima jeszcze z dwa miesiące potrwa więc trzeba będzie znaleźć sobie jakieś zajęcie :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi