kamikazemario Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Witajcie! Od jakiegoś czasu z okolicy osi przedniego koła słyszę jednostajny, dość cichy i o dużej częstotliwości dźwięk. Dość cichy i raczej nie metaliczny. Mam tylko 2 pomysły" 1. koło nie jest symetrycznie ustawione i "coś tam" wydaje taki dźwięk, 2. drugi winowajca, który przychodzi mi do głowy to ślimak prędkościomierza I tu moje zasadnicze pytanie, czy spotkaliście się z czymś takim? Czy ślimak prędkościomierza należy czymś smarować? Jeśli tak to czym, bo raczej nie smarem do łożysk :huh: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Ja bym łożyska sprawdził. Ślimak jest smarowany, wystarczy ŁT 43 czyli popularny smar. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamikazemario Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 ŁT 43 do przekładni z tworzywa/plastiku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Zapytałeś to odpowiedziałem. Jeśli masz wątpliwości to kup smar do tworzyw sztucznych i tyle. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamikazemario Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Znalazłem odpowiedź na pytanie o smarowanie ślimaka w literaturze, podzielę się z wszystkimi: Smar ŁT-43 jak i większość smarów łożyskowych opiera się na bazie olejowej w związku z czym jest duże ryzyko, że tworzywo sztuczne z którego wykonany jest ślimak zostanie zniszczone/rozpuszczone. Z tańszych i bardziej dostępnych rozwiązań można zastosować biały smar, a bardziej profesjonalnie smar teflonowy lub inne specjalnie przeznaczone do współpracy z tworzywami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samonek4 Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Miałem ten sam problem - podejżewam, że to łożysko przedniego koła tak stukało podczas prowadzenia motocykla. Ostatnio zmieniałem przednią oponę i ten dziwny dzwięk sam się podział.Do tej pory nie wiem co było przyczyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamikazemario Opublikowano 25 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Rozebrałem dziś przód. Łożyska wymieniłem bo to już był kres ich żywota, nasmarowałem ślimaka, naoliwiłem linkę prędkościomierza, oś koła przykręciłem jak instrukcja każe. Niestety ten dziwny dźwięk nadal nie zniknął :huh: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LORD VADER Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Przód w góre i przeprowadź odsłuchy czy na swobodnym nieobciązonym kole tez tak jest , łatwiej bedzie Ci zlokalizować dźwięki . Cytuj Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy76 Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 To jeszcze hamulce sprawdź..Fakt ,że u mnie problem dotyczył samochodu ale po rozebraniu zacisków, przesmarowaniu tego co trzeba ,ucichło. Cytuj pis(s) off🦆 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamikazemario Opublikowano 26 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Przy powolnym toczeniu się nic nie słychać, dopiero przy wyższej prędkości, gdzieś od 40km/h wzwyż dźwięk się ujawnia. Rzeczywiście zostały jeszcze hamulce do sprawdzenia, chociaż przy rozbiórce zacisk też zdejmowałem i nie widziałem niczego niepokojącego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Albo opona. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geni Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Fakt, jeśli jest nawet lekko wyząbkowana, to potrafi fajne efekty dźwiękowe powodować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIKOWSKI Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Jeśli ślimak nie robi za tuleję dystansową,to zdemontuj go na próbę Cytuj Nie sztuką jest się rozpędzić.Sztuką jest wyhamować! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamikazemario Opublikowano 26 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Niestety ślimak robi za tuleję dystansową. Można co najwyżej wyjąć wnętrzności, ale po oględzinach i smarowaniu stwierdziłem, że jest w całkiem niezłym stanie i raczej wykluczam go z grona podejrzanych. Przyjrzę się dokładniej oponie, dzięki za rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goofer Opublikowano 1 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2014 Sprawdź linkę licznika,kiedyś jak założyłem nową to piszczala przy większych prędkościach,nasmarowałem i przestało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi