Jump to content

Brak charakterystycznego "patataj patataj " na wolnych obrotach dla silnika Evo 1340. Przyczyny ???

Recommended Posts

Witam wszystkich...Darek Warmia - Mazury się kłania :)

Mam pytanie...jakie mogą być przyczyny takiego beznadziejnego "gadania" na wolnych obrotach mojego Evo 1340 ???

Link do filmików :

- moduł zapłonowy jest oryginalny

- świece ma oryginalne HD do Evo

- gaznik ma założony S&S Super E

- ma sportowy wałek rozrządu ( może tu pies pogrzebany :(

- nie "ciągnie lewego" powietrza

Mocy mu nie brakuje ładnie się wkręca na obroty ale ten...sound :(

Słyszałem , że powodów może być wiele ale...każda uwaga cenna !!!

Od czego zacząć...

Witam...tak to wygląda teraz...na zimnym silniku, wałku "N" i rozdzielonym wydechu.

W realu...basów nie brakuje :)

Jeszcze spróbuję na niższych obrotach

Edited by Darek Warmia-Mazury

Darek obroty to nie wszystko, wydech też jest istotny.

Jeździłem teraz fatboyem z 1995 cały kit na mikuni, fajna sprawa, ssanko po chwili chowamy i tyka dalej, znaczy trzęsie :biggrin:, zgasisz na chwile i nie trzeba wspomagać ssaniem, co prawda trzymając gaźnik w ręku, toż to ohyda jest, obciosany klocek który działa znakomicie. Miał screamin eagle pierwsze, obroty zrobione na słuch, pi razy drzwi 600 -650 słuchaj, bajka ;)

Edited by Guest

Mnie nauczono wsluchiwać się w dźwięk silnika podczas regulacji gaźników, ale to w japońcach. Nie odgłosy mechaniczne silnika czy coś tylko "ciąg" z wydechu. Bo rzędową czwórkę trudno dostroić bo nigdy nie wiesz który garnek kuleje. No i z nawyku przy regulowaniu mojego Evo ostatnio, też wsłuchiwałem się w dźwięk i ton z wydechu, dostroiłem najlepiej jak się dało. No i źle. Bo w Haksie nie można się tym sugerować. Im dalej od ideału tym lepiej, wtedy Harry chodzi tak jak powinien i jeździ jak aksamit. Znowu logika nie sprawdza się w HD. :biggrin: A tak się produkowałem nad tym składem mieszanki, podczas pracy silnika regulowałem i wsłuchiwałem się, wczuwałem w pracę. No i co? A no chodzi równo i zdecydowanie. Czyli źle. Bo powinien chodzić tak że co 2 obroty wału zastanawia się w którą stronę się kręcić czy może zgasnąć już. A mój pali od strzału, wręcz od ćwierć obrotu wału. Naciskam guzik i już chodzi, zanim zdążę palec zdjąć z guzika. Zaś w wolnej chwili "rozreguluję" swojego i zobaczę co wtedy.

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

to teraz ja filmik wrzucam ;)

owszem - 100% dzwięku nie uzyskałem , ale chcę pokazać ,ze na ostrym wałku się da

silnik gorący

wydech rozdzielony , rura tylnego pozostała jako ozdoba

andrews ev 3 (najbardziej zbliżony parametrami do ev27)

mikuni 42

crane fireball hi4e single fire

http://www.youtube.com/watch?v=aIfMM5UJMFc

Edited by jery30

• 3 months later...

Witam...tak to wygląda teraz...na zimnym silniku, wałku "N" i rozdzielonym wydechu.

W realu...basów nie brakuje :)

Jeszcze spróbuję na niższych obrotach

Witam...ostatnio skończył mi się voes i nie jestem do końca pewny oryginalnego modułu zapłonowego ...tak sobie pomyślałem , że może spróbować wstawić zapłon Dyna S. Pozostać na oryginalnej cewce.( dual fire )

Reszta to :

- świece oryginalne HD do Evo

- przewody zapłonowe Accel

- gaźnik S&S Super E

- filtr powietrza RSD Venturi

- wałek rozrządu oryginał " N "

- puste rozdzielone wydechy SuperTrapp 3 Fishtail

- założone strumienice do kolektora wydechowego

Czy ma ktoś doświadczenie z takim zestawem ? (ewentualnie podobnym ). Jak Dyna S współpracuje z takim wałkiem , gaźnikiem w Evo 1340 ??? itp.

Głównie boję się utraty dźwięku Evo .

• 2 months later...

Nooo i...ostatecznie ( mam nadzieję :) ) zostało na Gaźniku Mikuni HSR 42 i zapłonie Dynatek Dyna S Dual Fire. Po wstępnych próbach jest ok !!! Jak zdążę to jeszcze w tym roku wrzucę jakiś filmik jak to teraz pracuje a póki co...Zdrowych Wesołych Świąt i do miłego na drodze :)

Pozdrawiam...

• 1 month later...

Tak jak wyżej nie mam jeszcze filmiku z moim nowym sound...przyjdzie czas to wrzucę :) a póki co to daję link do ...od 2.20 minuty według mnie super sound i ta arytmia charakterystyczna dla Evo dla wałka "N"

Pozdrawiam... :)

• 1 month later...

Witajcie. Nie chce zakładać nowego tematu więc zapytam tu jak można . A więc kupiłem niedawno sportstera 883 z 2006 roku na gazniku i jakby to powiedzieć ,jego praca mnie nie zadowala . Mam nieseryjne wydechy w&h i zmieniony filtr powietrza , ponadto jeting gaźnika ( dusza główna 180 , wolnych obrotów 44 ). Próbowałem różnych nastawow składu mieszanki ale w żaden sposób nie mogę uzyskać tego dźwięku który powinien robić harley "patataj". Co trzeba zrobić koledzy żeby grał jak należy ? Na youtube znalazłem kilka filmików i wiem ze da się to zrobić ze sportem też. Pozdrawiam Lukasz . 20140211_171540_zps4cbe0b42.jpg

• 4 months later...

az milo sluchac, p Robercie J. diablu duszyczke bym sprzedal zeby moja Dyna tak chodzila,,,ponizej 1100odr na biegu jaowym nie spada,;(

z głowicami screamin eagle i gazniku Keihin cv,,

Sprzedaj tc i kup evo na gaźniku, będziesz miał o wiele lżejszą i przyjemniejszą dla ucha pracę silnika, bez zbędnego grzebania. Tak niskie obroty są skutkiem serii zabiegów, krótko mówiąc zostały wymuszone na nim, co nie jest do końca zgodne z jego chu..wą naturą

Edited by Guest

[...] Tak niskie obroty są skutkiem serii zabiegów, krótko mówiąc zostały wymuszone na nim, co nie jest do końca zgodne z jego chu..wą naturą

Dokładnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)

"Radość z jazdy zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia.''

Autoryzowany dealer S&S Cycle

site-logo-badge.png

https://harley-parts.pl/ 

Guest starydziad

Witajcie. Nie chce zakładać nowego tematu więc zapytam tu jak można . A więc kupiłem niedawno sportstera 883 z 2006 roku na gazniku i jakby to powiedzieć ,jego praca mnie nie zadowala . Mam nieseryjne wydechy w&h i zmieniony filtr powietrza , ponadto jeting gaźnika ( dusza główna 180 , wolnych obrotów 44 ). Próbowałem różnych nastawow składu mieszanki ale w żaden sposób nie mogę uzyskać tego dźwięku który powinien robić harley "patataj". Co trzeba zrobić koledzy żeby grał jak należy ? Na youtube znalazłem kilka filmików i wiem ze da się to zrobić ze sportem też. Pozdrawiam Lukasz . 20140211_171540_zps4cbe0b42.jpg

Nowsze modele też się da ale czy warto- mój kolega mechanik wybił mi to z głowy, szczególnie że będzie kręcony na prawie 7000 rpm.

Te moje 1000 rpm na gorącym silniku jakoś mnie nie drażni :)

Edited by starydziad