hayato Opublikowano 12 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 czasem zamiast dwójki wskoczy mi luz, szczególnie na wyższych obrotach gdy chce szybko przyspieszyć...co robię źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 12 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 Mocniej trzeba. Przestaw sobie dźwignię trochę niżej, powinno być łatwiej. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksylo Opublikowano 12 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 (edytowane) Najwaznie jest to ze, ma zaczynac noga i nie wali sie w dzwignie tylko daje nacisk. Jak jest juz nacisk nogi to wystarczy lekki ruch manetka i bieg sam wskakuje bez sprzegla. Oczywiscie przy rozpedzaniu trzeba ujac gazu a przy redukcji lekko dodac zeby wyrownac predkosci obrotowe skrzyni i silnika. Ja u siebie sprzegla uzywam tylko dla 1 i 2 od trojki wrzucam bez sprzegla. To dlatego ze, prosiak ma wielki silnik i duze masy. Na niskich biegach bez sprzegla lekko szarpie wiec zeby bylo plynniej daje odrobine sprzegla na ulamek sek i juz jest malina. Redukcja tak samo dopiero 2 i 1 uzywam sprzegla. Jednak po latach i roznych motocyklach wiem, ze w kazdym jest troche inaczej i nieczego nie zastapi praktyka i myslenie co i jak pracuje i na co reaguje. Np. w FJR-ce skrzynia wymagala duzo wiecej umiejetnosci ode mnie i zmusila mnie do ostrego cwiczenia. Prosiak jest latwiejszy a na Kawasaki biegi chodzily jak w samochodzie, nawet najwieksze bledy byly wybaczane. Yamaszki chyba trzeba sie pouczyc najdluzej. Bieg tak na prawde zmienia manetka gazu, to ona decyduje kiedy. Ja czasem daje nogą nacisk na dzwignie i tak trzymam ale jeszcze jade na nizszym biegu i dopiero jak trzeba ruch manetki i jest kolejny bieg. Poki nie odejme gazu bieg nie wskoczy. Sprzeglo to tylko minimalnie na ulamek sek. Edytowane 12 Maja 2012 przez Ksylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kulik Opublikowano 12 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 Mocniej trzeba. Przestaw sobie dźwignię trochę niżej, powinno być łatwiej.Nie mocniej, ale dłużej. Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wójens Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 (edytowane) Coraz czesciej zdarza mi sie zmieniac bieg na wyzszy bez uzycia sprzegla. W sumie to przerzucilbym sie na ta technike(biegi wchodza jakby same), ale mam pewne watpliwosci -co do wplywu takiej jady na trwalosc skrzyn.(podobno w nie ktorych manulach(r6?) jest napisane,ze zmiana w ten sposob jest szkodliwa dla skrzyni. A wiec do meritum,czy taka zmiana jest bezpiezna dla skrzyni? stosowac\stosujecie? Edytowane 17 Sierpnia 2018 przez wójens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heniek128 Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 bezpieczna, ja na torze to nawet w dół bez sprzęgła często daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Zdaje się że ktoś połączył Twój temat z innym starszym więc masz 3 strony do przeczytania, na któych już wszystko było napisane :) P.S. sama technika jest bezpieczna natomiast niebezpieczne a wręcz zabójcze dla skrzyni jest nieumiejętne jej wykonanie. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wójens Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 bezpieczna, ja na torze to nawet w dół bez sprzęgła często daje.W dol to pozostane przy starym, lubie sobie dac miedzygaz. :) ale wiadomo jazda uliczna to nie tor. @Limo, pez nieumiejetna mam rozumiec wszystkie trzaski, szarpania moto. Bo jak wchodzi gladko jest ok ? - troche moze, za bardzo draze, ale jak cale zycie ze sprzeglem sie latalo. To sa watpliwosci co i jak. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 W dół bez sprzęgła też trzeba z międzygazem. Ale tego trzeba się nauczyć, na początku nie zawsze będzie wychodziło i wtedy właśnie skrzynia dostaje po dupie.Ma być tylko kliknięcie, bez szarpania ani zgrzytów. Ale to trzeba idealnie się wstrzelić z przegazówką żeby obroty się zgrały. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ks-rider Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Kurde, to sprzeglo to chyba jakis debil wymyslil :icon_mrgreen: :crossy: Cytuj <p><a href="https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos">https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos</a></p> <p> </p> <p><a href="http://picasaweb.google.com/ksrider/">http://picasaweb.google.com/ksrider/</a>[/url]</p> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wójens Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 (edytowane) Faktycznie jak w gore odejmuje gaz tylko bez sprzegla, to analogicznie w dol trzeba dodac - troche nie pomyslalem z tym miedzy gazem. Wiadomo, ze wymaga nauki, ale sam bylem zdziwiony jak biegi ladnie wchodza bez sprzegla. Dlatego pomyslalem o zmianie techniki. Kurde, to sprzeglo to chyba jakis debil wymyslil :icon_mrgreen: :crossy:Heh, z tego co udalo mi sie dowiedziec wczesniej. Wiele osob twierdzi, ze skoro jest sprzeglo to trzeba je uzywac :d Edytowane 17 Sierpnia 2018 przez wójens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Generalnie sprzęgło 'wygładza' nieudane zmiany biegów, bez niego wszystko idzie na skrzynie. Jeśli Tobie to dobrze wychodzi to śmiało :) Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian85 Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Kurde, to sprzeglo to chyba jakis debil wymyslil :icon_mrgreen: i :crossy:Chodzą słuchy, że podobno do ruszania je stworzyli. : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wójens Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Generalnie sprzęgło 'wygładza' nieudane zmiany biegów, bez niego wszystko idzie na skrzynie. Jeśli Tobie to dobrze wychodzi to śmiało :)No wlasnie na moje oko i ucho to szlo mi jak z quickshifter. :) Ale wyjdzie po czasie czy technika byla prawidlowa.Najwyzej dam znac tu na forum heh :) jak sie cos sypnie (oby nie!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croowab Opublikowano 12 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2018 Kwestia wyczucia. Na pewno jie mozna zmienaic biegow bez uzycia sprzegla pod obciazeniem. Tu z pomoca przychodzi podanie lub odjecia gazu a biegi same wskakuja.Wazna jest tez sama budowa skrzyni biegow. Teoretycznie prawie wszystkie sa tak samo zbudowane ake w praktyce sa roznice. Np u mnie w KTM zmiana biegow dziala fantastycznie ale w ducati juz wymaga wiekszego wyczucia. Cytuj Damian85: ,,Łapy mają być luźne i mają sobie "dyndać", tj. wisieć jak flaki.” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi