Skocz do zawartości

Sprowadzanie motocykla z krajow Unii Europejskiej - poradnik

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanko...czy mogl by mi ktos podac przewidywane koszty jake mnie wyniosa za sprowadzenie motoru w konkretnym przypadku...moj znajomy jedzie do szwajcarii ma kupic mi yamahe dt 125 i ile mnie bedzie kosztowalo sprowadzenie jej (bez kosztow transpotu)

dzieki serdeczne za odpowiedzi i pozdro

Astarothe napisał:

jutro mam zamiar jechac po swoj pierwszy sprzet (japonczyk) do Niemiec, i doslownie mi przed chwila dzwoni Niemiec ze nie ma Abmeldung i nie wie czy uda sie to zalatwic jutro kiedy u niego bede :icon_razz: . Jest to w ogole wlasciciel salonu. Gosc z gadki i z tej swojej strony internetowej wyglada na OK, i zapewnia mnie na 100% ze w razie czego mi to dosle.

jak widac na moim obrazku sprawa sie rozwiazala bardzo pomyslnie, wzialem motor przez granice z niepelna dokumentacja, gosc mi dal zasiwadczenie ze mi go sprzedal (wlasciciel komisu), potem mu odeslalem tablice i maly brief (nota bene zostalem z golym motorem bez zadnych papierow) ale juz wtedy wiedzialem ze to gopsc na poziomie i mi zadnego walka nie zrobi :P

mam juz tlumacznie, przeglad pzreszedl bez najmniejszego problemu, jutro smigam do skarbowki zaplacic 150 zeta za to ze nie musze placic Vatu :evil:

juz niedlugo legalnie na drodze:)

do zobaczenia ;)

Astarothe napisał:

jutro mam zamiar jechac po swoj pierwszy sprzet (japonczyk) do Niemiec, i doslownie mi przed chwila dzwoni Niemiec ze nie ma Abmeldung i nie wie czy uda sie to zalatwic jutro kiedy u niego bede :D . Jest to w ogole wlasciciel salonu. Gosc z gadki i z tej swojej strony internetowej wyglada na OK, i zapewnia mnie na 100% ze w razie czego mi to dosle.

jak widac na moim obrazku sprawa sie rozwiazala bardzo pomyslnie, wzialem motor przez granice z niepelna dokumentacja, gosc mi dal zasiwadczenie ze mi go sprzedal (wlasciciel komisu), potem mu odeslalem tablice i maly brief (nota bene zostalem z golym motorem bez zadnych papierow) ale juz wtedy wiedzialem ze to gopsc na poziomie i mi zadnego walka nie zrobi :clap:

mam juz tlumacznie, przeglad pzreszedl bez najmniejszego problemu, jutro smigam do skarbowki zaplacic 150 zeta za to ze nie musze placic Vatu :evil:

juz niedlugo legalnie na drodze:)

do zobaczenia :icon_mrgreen:

Przeglądając ten temat w styczniu nic nie zauważyłem o tym że data zawarcia umowy ubezpieczenia oc musi być TAKA SAMA jak data pierwszej rejestracji pojazdu w kraju. W przeciwnym razie grozi kara 100euro (ciekawe dlaczego nie 100 pesos). Z tego co próbowałem to nikt nie "poprawi umowy oc" żeby obejmowała od odpowiedniego dnia. Są jeszcze "promocje" jeżeli różnica w dniach wynosi coś koło 3, 7 i być może 14.

Przeglądając ten temat w styczniu nic nie zauważyłem o tym że data zawarcia umowy ubezpieczenia oc musi być TAKA SAMA jak data pierwszej rejestracji pojazdu w kraju. W przeciwnym razie grozi kara 100euro (ciekawe dlaczego nie 100 pesos). Z tego co próbowałem to nikt nie "poprawi umowy oc" żeby obejmowała od odpowiedniego dnia. Są jeszcze "promocje" jeżeli różnica w dniach wynosi coś koło 3, 7 i być może 14.

Astarothe napisał:

mam juz tlumacznie, przeglad pzreszedl bez najmniejszego problemu, jutro smigam do skarbowki zaplacic 150 zeta za to ze nie musze placic Vatu :icon_mrgreen:

poprawka skarbowka 160 PLN, kurde za co sie placi

przeciez to zaswiadczenie ktore mowi ze jestes z czegos zwolniony, to czemu az 160 PLN za swistek??

niech sie udlawia :P

• 2 tygodnie później...

Witam.

Żeby nie zakładać nowego wątku skorzystam z tego.

Kupiłem motocykl (Hondę VT 500C) od gościa który przywiózł go z Holandii. Spisałem umowę z właścicielem holenderskim. Dostałem dowód rej. (właściwie tylko jedną jego część) i wypis (duża kartka z hologramem). Podobno dwie części dowodu zatrzymano w Holandii. Załatwiłem resztę formalność (przegląd , U.S. tłumaczenie).

Problem pojawił sie w Wydziale Komunikacji. Pani z okienka zapytała mnie o pozostałe części dowodu rej. (holenderskiego). Powiedziałem, że zostały zatrzymane w Holandii (to samo musiałem napisać w oświadczeniu). Dostałem tablicę, tymczasowy dowód rej., ale powiedziała, że mogą być problemy z wydaniem "właściwego" dowodu rej. W tej chwili czekam (ustawowe 30 dni) na dowód rej.

Trochę się niepokoje, więc jeśli ktoś miał podobny przypadek, lub wie co w takiej sytuacji można zrobić, to prosił o podpowiedź, co robić w razie odmowy zarejestrowania.

Dzięki i pozdrawiam

J.D.

Edytowane przez j@nek

• 1 miesiąc temu...
  Zbig napisał:

Bo to 2T, a w Polsce juz chyba od 2 lat nie ma pierwszych rejestracji 2taktow, wyjatek stanowia motorowery (do 50cm).Pzdr.

Czy to faktycznie prawda? :icon_eek:

Czyli sprowadzanego z Niemiec motorka 125 2T nie zarejestruję w Polsce?

Witam. Mam pewien problem. Kupilem moto z komisu. Moto sciagniete bylo z Wloch. Mam wszystkie dokumenty. Niestety na zaswiadczeniu z Urzdu skarbowego jest napisane:" Dzialajac na podstawie art. 216 art. 306c ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (tekst jednolity Dz.U z 2005r. Nr 8, poz. 60 zm.). Naczelnik Urzedu Skarbowego z Brzezinach - ODMAWIA WYDANIA ZASWIADCZENIA potwierdzajacego brak obowiazku uiszczenia podatku od towarow i uslug z tytulu wewnatrzwspolnotowego nabycia srodka transportu VAT-25

UZASADNIENIE

W dniu 7 maja 2007r. Pan Jerzy S. (PL7261010202) zlozyl w Urzedzie Skarbowym w Brzezinach wniosek o wydanie zaswiadczenia potwierdzajacego brak obowiazku uiszczenia podatku od towarow i uslug z tytulu wewnatrzwspolnotowego nabycia srodka transportu VAT-25. Wnioskodawca jest czynnym podatnikiem podatku od towarow i uslug w zakresie handlu samochodami a pojazd zostal nabyty w celu dalszej odsprzedazy.

Zgodnie z art. 103 ust.3 i 4 ustawy o podatku od towarow i uslug (Dz.U. Nr 54, poz.535 ze zm.) w przypadku wewnatrzwspolnotowego nabycia nowych srodkow transportu lub innych srodkow transportu, podatek rozliczany jest zgodnie z srt.99 ust.1-3 lub 8 podatnicy sa ovowiazani, bez wezwania naczelnika urzedu skarbowego, do obiczenia i wplacenia podatku w terminie 14 dni od daty powstania obowiazku podatkowego na rachunek urzedu skarbowegom jezeli srodek transportu ma byc przez nabywce zarejestrowany na terytorium kraju lub jezeli nie podlega rejestracji, a jest uzytkowany na terytorium kraju.

Z powyzszej normy jednoznacznie wynika, ze jezeli podatnik bedacy czynnym podatnikiem podatku od towarow i uslug w zakresie handlu wewnatrzwspolnotowego nabywa uzywany srodek transportu w celu dalszej odsprzedazy, nie bedzie mial obowiazku zarejestrowania w/w srodka transportu na terytorium kraju, w takiej sytuacji nie bedzie mial zasstosowania art. 103 ust.3 w/w ustawy. Jednoczesnie powstaje koniecznosc rozliczenia transakcji nabycia wewnatrzwspolnotowego w deklaracji VAT-7 przez podatnika dokonujacego nabycia wewnatrzwspolnotowego uzywanego srodka transportu, za okres w ktorym powstal obowiazek podatkowy z tytulu tej transakcji.

Na wnioskujacym nie ciazy obowiaek zaplaty podatku od towarow i uslug w terminie okreslonym w art. 103 ust.3 i 4 cyt. ustawy o podatku od towarow i uslug z tytulu wewnatrzwspolnotowego nabycia srodka transportu. "

Co mam zaplacic, ile, komu, na jakim druku i dlaczego ??:icon_rolleyes:

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Witajcie powiem krótko i treściwie.

moto sprowadzone z francji

papiery francuskie (certyfikat) wystawiony na polaka

umowa KS między mną a koleiem w tym certyfikacie

faktura zakupu na sprowadzającego

Od kolesia nie dostałem deklaracji o zwolnieniu z VAT czy ja mogę opłacić tą deklarację czy musi być to koleś który sprowadzał?

Tłumaczenia i przegląd oczywiście jest zrobione.

Przebrnąłem przez 8 stron. Ale nie znalazłem informacji.

Powiedzmy że kupie motocykl gdzieś w niemcowni. Nie mam lawety/busa. Chciałbym go przywieżść osobówką w puzlach. Czy grozi za to jakiś mandat? :icon_mrgreen:

A jak wyglada sprawa z ramą do motocykla z anglii? na rame nie dostaje umowy kupna sprzedaży. Facet mówi że dorzuca "registration document" Motocykl mam juz od dawna tylko ze z pękniętą ramą a nie chce jej naprawiać ani przebijać numerów. Poprostu przełozyc wszystko i zarejestrowac na tamtą rame... Nie orientuje sie ktoś w jaki sposób moge to zrobić? wystarczy ten registration document?

NaczelnyFilozof napisał:

Przebrnąłem przez 8 stron. Ale nie znalazłem informacji.

Powiedzmy że kupie motocykl gdzieś w niemcowni. Nie mam lawety/busa. Chciałbym go przywieżść osobówką w puzlach. Czy grozi za to jakiś mandat? ;)

Ten cały wątek z tymi motorami z Europy powinien być skasowany i napisany od nowa i zablokowany poprostu podklejny temat ... Bo normlanie masakara przeczytałem wszytsko od początku i wielki haos panuje tylko ! :notworthy: Qwa nikt nie umie raz a dobrze napisać tylko takie pie... A co niektórzy zaraz będe pytać czy nalepke De mogą odkleić po sprowadzeniu moto No masakra ! :buttrock: Jeżeli ktoś posiada wiedze w tym temacie to niech qde zrobi tu porządek ...

Z FRANCJI

-W certyfikacie (dowodzie rejestracyjnym) miałem wpisanego kolesia z polski (tego co z nim przyjechał)

-Faktura kupna z Francuskiego komisu na osobę prywatną.

-Umowa kupna/sprzedaży między mną a handlarzem (kolesiem z dowodu rejestracyjnego)

-VAT 25 (dostał od handlarza)

-2% podatku w skarbówce

-tłumaczenia

-przegląd

KOSZT rejestracji: ok 350zl + ubezpieczenie + 2% podatku z racji podpisania umowy w polsce z polakiem (kolo w dowodzie rejestracyjnym)

Gdybym dostał wszystkie takie papiery od handlarza to było by git, no ale teraz trochę opisowego conieco. Kolo kupuje motór we Francji w komisie na siebie. Fakturka jest na niego wystawiona oraz certyfikat czyli dowód rejestracyjny i umowę K-S między mną a kolesiem. Takie papiery od niego dostałem wszystko ładnie pięknie ale w skarbówce zaczynają się problemy babka nie chce mi wydać VAT 25 (o zwolnieniu z podatku) bo kupiłem motocykl w polsce od polaka a więc będę musiał opłacić 2% podatku od wartości a koleś musi mi dosłać VAT 25 a więc musiał bym opłacić kwitek o zwolnieniu z podatku oraz podatek no i to że ja nie mogę wyrobić tego VAT 25 tylko kolo co go przywiózł. Wpadłem na genialny pomysł :buttrock: jak babka w skarbówce chciała mieć spisaną umowę za granicą to ją dostanie... W całą sprawę wkręciłem ciotkę z niemiec. Motocykl początkowo został odsprzedany Ciotce a ja go odkupiłem od niej przez co w urzędzie znów nabrał mienia importowanego i dzięki temu mogłem na siebie wyrobić świstek VAT 25 a NIE płacąc 2% od watości. W u. komunikacji nie było najmniejszych problemów (tak myślę bo jeszcze mam miękki dowód)

A więc koszt który mnie obowiązywał to ok 550zl + ubezpieczenie

Tłumaczenia 70zl

przegląd 116zl

skarbówka 160zl

u. komunikacji

-opłata skarbowa 4zl

-rejestracja 111zl

-książka pojazdu 75zl (jakoś tak)

PS: Mam nadzieję, że komuś mój opis rozjaśni sytuację na motocykl sprowadzony z Francji w ten sposób. Mi niestety nikt na tym forum nie pomógł (patrz parę postów do góry) ale ja opisałem co i jak.

POZDRAWIAM Rafał

JERY napisał:

Witam. Mam pewien problem. Kupilem moto z komisu. Moto sciagniete bylo z Wloch. Mam wszystkie dokumenty. Niestety na zaswiadczeniu z Urzdu skarbowego jest napisane:" Dzialajac na podstawie art. 216 art. 306c ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (tekst jednolity Dz.U z 2005r. Nr 8, poz. 60 zm.). Naczelnik Urzedu Skarbowego z Brzezinach - ODMAWIA WYDANIA ZASWIADCZENIA potwierdzajacego brak obowiazku uiszczenia podatku od towarow i uslug z tytulu wewnatrzwspolnotowego nabycia srodka transportu VAT-25

UZASADNIENIE

W dniu 7 maja 2007r. Pan Jerzy S. (PL7261010202) zlozyl w Urzedzie Skarbowym w Brzezinach wniosek o wydanie zaswiadczenia potwierdzajacego brak obowiazku uiszczenia podatku od towarow i uslug z tytulu wewnatrzwspolnotowego nabycia srodka transportu VAT-25. Wnioskodawca jest czynnym podatnikiem podatku od towarow i uslug w zakresie handlu samochodami a pojazd zostal nabyty w celu dalszej odsprzedazy.

Zgodnie z art. 103 ust.3 i 4 ustawy o podatku od towarow i uslug (Dz.U. Nr 54, poz.535 ze zm.) w przypadku wewnatrzwspolnotowego nabycia nowych srodkow transportu lub innych srodkow transportu, podatek rozliczany jest zgodnie z srt.99 ust.1-3 lub 8 podatnicy sa ovowiazani, bez wezwania naczelnika urzedu skarbowego, do obiczenia i wplacenia podatku w terminie 14 dni od daty powstania obowiazku podatkowego na rachunek urzedu skarbowegom jezeli srodek transportu ma byc przez nabywce zarejestrowany na terytorium kraju lub jezeli nie podlega rejestracji, a jest uzytkowany na terytorium kraju.

Z powyzszej normy jednoznacznie wynika, ze jezeli podatnik bedacy czynnym podatnikiem podatku od towarow i uslug w zakresie handlu wewnatrzwspolnotowego nabywa uzywany srodek transportu w celu dalszej odsprzedazy, nie bedzie mial obowiazku zarejestrowania w/w srodka transportu na terytorium kraju, w takiej sytuacji nie bedzie mial zasstosowania art. 103 ust.3 w/w ustawy. Jednoczesnie powstaje koniecznosc rozliczenia transakcji nabycia wewnatrzwspolnotowego w deklaracji VAT-7 przez podatnika dokonujacego nabycia wewnatrzwspolnotowego uzywanego srodka transportu, za okres w ktorym powstal obowiazek podatkowy z tytulu tej transakcji.

Na wnioskujacym nie ciazy obowiaek zaplaty podatku od towarow i uslug w terminie okreslonym w art. 103 ust.3 i 4 cyt. ustawy o podatku od towarow i uslug z tytulu wewnatrzwspolnotowego nabycia srodka transportu. "

Co mam zaplacic, ile, komu, na jakim druku i dlaczego ??:crossy:

wczoraj byłem w skarbówce po VAT 25 i też mieli kilka pytań do mnie. Pomijam fakt ze byla prowadzona wobez mnie jakas egzekucja :clap: ktora na szczescie juz byla zakonczona bo przez to nie wydali by mi VAT 25.

to co opisales tyczy sie podatnikow VAT.

mysle ze chodzi tu o prowadzenie dzialalnosci gospodarczej i bycie tzw VATowcem. wczoraj musialem im doniesc dokument swiadczacy o skresleniu mnie z ewidencji osob prowadzacych dzialalnosć gosp., pytania typu czy był pan na VAT-cie, czy nadal prowadzi pan dzialalnosc itp, a na koniec oswiadczenie ze na dzien taki i taki juz jej nie prowadze.

wiec byc moze o to w twojej spraswie chodzi.

prowdzisz dzialalnosc gosp???

[

bozztom napisał:

A jak wyglada sprawa z ramą do motocykla z anglii? na rame nie dostaje umowy kupna sprzedaży. Facet mówi że dorzuca "registration document" Motocykl mam juz od dawna tylko ze z pękniętą ramą a nie chce jej naprawiać ani przebijać numerów. Poprostu przełozyc wszystko i zarejestrowac na tamtą rame... Nie orientuje sie ktoś w jaki sposób moge to zrobić? wystarczy ten registration document?

z tego co rozumiem to masz moto tyle ze z walnieta ramą i teraz chcesz kupic rame z papierami i zrobic przekladke.

jedeyne co mi przychodzi do glowy:

kup rame pod warunkiem ze gosc daje ci dokument V5C ( wieklosc A4), jest to angielski dowod rejestracyjny, czyli wychodzi na to ze kupujesz caly motocykl (to ze zostala tylko rama, nikogo nie obchodzi)

poprzekladaj co trzeba z twojego do tej ramy i napisz sobie umowe kupna sprzedazy miedzy toba a osoba widniejaca jako wlascicel w V5C i idz rejestruj to wszystko jako sprowadzony motocykl.

twoj pewnie bedziesz musial zezlomowac albo cos takiego zeby czxasem nie nagabywali cie o OC.

sp. sprawdz dobrze dok V5C zeby wszystko w nim bylo ok, powinno brakowac 11 czesci ktora swiadczy o tym ze moto zostalo wyrejestrowane w UK, ale jak bedzie to sie nie martw, sam ja oderwiesz :)

zwroc uwage na jakiekolwiek adnotacje w V5C nanoszone na ten druk i steplowane, jak jest ALL OK to raczej zadnnych dopiskow nie powinno byc.

pozdro

Edytowane przez codrusldn

• grizzli odpiął/ęła ten temat