konrad1f Opublikowano Środa o 20:17 Udostępnij Opublikowano Środa o 20:17 W dniu 21.07.2025 o 11:07, Buber napisał: Na szybko - tanie 5 gwiazdek SHARP https://www.louis.pl/pl/agv-k1-s-kask-integralny-217326 A interkom można założyć do każdego kasku, chyba że chodzi o integralny, ale wtedy zapomnij o 500zł - sam interkom integralny do zamontowania to ok 1000pln Kocopoły! Gwiazdki sharpa to można sobie w dupę wsadzić. gówno typu MT ma 5 gwiazdek a bywają Shoei'e, któe mają mniej. I na bank wolałbyś jeździć w MT? 😄 Jasne, że interkom można wrzucić do wielu kasków (nie zaryzykowałbym twierdzenia, że do każdego), niemniej sporo kasków wymaga "modyfikacji". Sam nie dalej jak tydzień temu z lutownicą w ręku dopasowywałem zagłębienia pod słuchawki w czapce marki x-lite, który teoretycznie je miał ale słuchawki w nich osadzone nie wypadały we właściwym miejscu względem ucha. Z tą prędkością graniczną 100km/h przy dobrym zestawie też bzdura. Oczywiście są kaski, gdzie tylko przy odrobinkę wyższej prędkośći jest słabo ale przy w miarę dobrej aerodynamice motocykla+cichy kask to spokojnie 130km/h jest realne. Cytuj Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego Brembo BMW R850 R1100 K1200 K100 K1 K1100 https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-zacisku-brembo-przod-bmw-r-1100-850-k-1200-gs-r-rs-s-rt-lt-14830948090 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marius93 Opublikowano Środa o 22:37 Udostępnij Opublikowano Środa o 22:37 (edytowane) 16 godzin temu, Buber napisał: Spoiler - NIE MA systemu słuchawek do kasku który dałby Ci dobrą muzykę, czy dobrą komunikacją podczas jazdy powyżej 100km/h. Najlepsze Seny czy Cardo ledwo dają radę do komunikacji ale to nie są tanie rzeczy. To Cardo co wkleiłeś to przecież prawie budżet Twojego kasku. Obecnie na moim sprzęcie to nawet do 80km/h nie dobiję choćbym się bardzo starał 😄 Ale w następnym roku przesiadam się na większy sprzęt i głównie pod to kupuję kask i interkom (później jeszcze dojdzie ubiór). Zresztą głównie jeżdżę po wiejskich drogach gdzie raczej nie przekracza się 100km/h. To masz jakąś lepszą propozycję interkomu do 200zł który nie okaże się badziewiem? Chyba lepiej zapłacić już te 3 stówy za freedcona niż kupować jakiegoś noname. 2 godziny temu, konrad1f napisał: I na bank wolałbyś jeździć w MT? 😄 Teraz jeżdżę w jakimś otwartym chińczyku i chciałbym kupić coś porządnego. 2 godziny temu, konrad1f napisał: Jasne, że interkom można wrzucić do wielu kasków (nie zaryzykowałbym twierdzenia, że do każdego), niemniej sporo kasków wymaga "modyfikacji". Sam nie dalej jak tydzień temu z lutownicą w ręku dopasowywałem zagłębienia pod słuchawki w czapce marki x-lite, który teoretycznie je miał ale słuchawki w nich osadzone nie wypadały we właściwym miejscu względem ucha. To jakie firmy kasków mógłbyś mi polecić żebym nie miał problemów z montażem głośników? 2 godziny temu, konrad1f napisał: Z tą prędkością graniczną 100km/h przy dobrym zestawie też bzdura. Oczywiście są kaski, gdzie tylko przy odrobinkę wyższej prędkośći jest słabo ale przy w miarę dobrej aerodynamice motocykla+cichy kask to spokojnie 130km/h jest realne. Ja jeżdżę max do 100km/h więc mnie to nie dotyczy. Jaki interkom mógłbyś mi polecić tak max do 3 stówek? Nie chciałbym razem z kaskiem tysiaka przekroczyć tym bardziej że nie będę w pełni wykorzystywał tego interkomu (zamierzam głównie słuchać muzy). Edytowane Środa o 22:38 przez Marius93 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad1f Opublikowano wczoraj o 04:54 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 04:54 (edytowane) intercomu do 3stów nie polecę. parę lat temu udało mi się w dobrej cenie kupić cardo bold i na razie służy. model już nie jest dostępny a jego aktualne odpowiedniki kosztują sporo więcej niż zakłada Twój budżet. niedawno kupiłem z ciekawości chiński intercom (za niecałe 40zł z przesyłką od majfrenda) tylko do komunikowania się z telefonem (rozmowy telefoniczne i muzyka bez kontaktu z innym motocyklistą) - jeszcze go jednak nie przetestowałem 😉 co do kasków i konieczności "przeróbki", o której pisałem - to nie jest tylko kwestia kasku ale może i głowy użytkownika. może mi uszy wypadają w niestandardowym miejscu 😉 Edytowane wczoraj o 04:54 przez konrad1f Cytuj Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego Brembo BMW R850 R1100 K1200 K100 K1 K1100 https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-zacisku-brembo-przod-bmw-r-1100-850-k-1200-gs-r-rs-s-rt-lt-14830948090 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano wczoraj o 06:35 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 06:35 10 godzin temu, konrad1f napisał: Kocopoły! Gwiazdki sharpa to można sobie w dupę wsadzić. gówno typu MT ma 5 gwiazdek a bywają Shoei'e, któe mają mniej. I na bank wolałbyś jeździć w MT? 😄 Super. Wywalić z kąpielą. A Ty skąd bierzesz dane dot. bezpieczeństwa kasków? Masz jakieś lepsze źródło, znasz jakąś inną organizację, firmę która niezależnie testuje kaski? BARDZO chętnie poczytam. A póki co jest SHARP jako jakaś tam wskazówka. 10 godzin temu, konrad1f napisał: Jasne, że interkom można wrzucić do wielu kasków (nie zaryzykowałbym twierdzenia, że do każdego), niemniej sporo kasków wymaga "modyfikacji". Ja nigdy nie miałem problemu z "poprawieniem" miejsca pod słuchawki. Taka drobna ingerencja nie wpływa na bezpieczństwo. 10 godzin temu, konrad1f napisał: Z tą prędkością graniczną 100km/h przy dobrym zestawie też bzdura. Oczywiście są kaski, gdzie tylko przy odrobinkę wyższej prędkośći jest słabo ale przy w miarę dobrej aerodynamice motocykla+cichy kask to spokojnie 130km/h jest realne. ?? fakt, większość motocyklowego życia jeździłem nakedami, ale nie da się słuchać w miarę jakościowej muzyki. No nie da się, bo szum wzrasta prawie logarytmicznie. Stąd konieczne zatyczki. A jak zatyczki, to już nie słyszysz co wokół. Albo słabo słyszysz. Po mojemu fizyki nie oszukasz. Poza tym zależy co dla kogo jest akceptowalne jako "dobra jakość muzyki" ;) 7 godzin temu, Marius93 napisał: Obecnie na moim sprzęcie to nawet do 80km/h nie dobiję choćbym się bardzo starał 😄 Ale w następnym roku przesiadam się na większy sprzęt i głównie pod to kupuję kask i interkom (później jeszcze dojdzie ubiór). Zresztą głównie jeżdżę po wiejskich drogach gdzie raczej nie przekracza się 100km/h. To masz jakąś lepszą propozycję interkomu do 200zł który nie okaże się badziewiem? Chyba lepiej zapłacić już te 3 stówy za freedcona niż kupować jakiegoś noname. Ja jeżdżę max do 100km/h więc mnie to nie dotyczy. Jaki interkom mógłbyś mi polecić tak max do 3 stówek? Nie chciałbym razem z kaskiem tysiaka przekroczyć tym bardziej że nie będę w pełni wykorzystywał tego interkomu (zamierzam głównie słuchać muzy). Jeżeli zamierzasz tak używać sprzęta (przy niskich prędkościach) to chiński da radę. Miałem taki założony do komunikacji z żoną i do 100 dawał radę. Powyżej już było ciężko. Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy76 Opublikowano wczoraj o 11:56 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 11:56 Mam zatyczki alpine motosafe pro, kask adx1, bolda od cardo, kiepską osłonę przed wiatrem i wyjące opony. Muzę mogę słuchać do jakichś 130 by wiedzieć co gra, rozmowy tel do 110. Cytuj pis(s) off🦆 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano wczoraj o 12:13 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 12:13 no właśnie.. ponieważ chciałem lepszej muzyki to zastosowałem słuchawki dokostne. I mam fajnie ;) Ale rozmawiać powyżej 100 i tak się nie da :D fizyki się nie przekabaci.. Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad1f Opublikowano 15 godzin temu Udostępnij Opublikowano 15 godzin temu 15 godzin temu, Buber napisał: Super. Wywalić z kąpielą. A Ty skąd bierzesz dane dot. bezpieczeństwa kasków? Masz jakieś lepsze źródło, znasz jakąś inną organizację, firmę która niezależnie testuje kaski? BARDZO chętnie poczytam. A póki co jest SHARP jako jakaś tam wskazówka. a skąd Ci przyszło do głowy, że skądś biorę informację dotyczące "bezpieczeństwa" kasków? "gwiazdki" to ostatnia rzecz jaką biorę pod uwagę przy kupnie kasku. Cytuj Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego Brembo BMW R850 R1100 K1200 K100 K1 K1100 https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-zacisku-brembo-przod-bmw-r-1100-850-k-1200-gs-r-rs-s-rt-lt-14830948090 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu 7 godzin temu, konrad1f napisał: a skąd Ci przyszło do głowy, że skądś biorę informację dotyczące "bezpieczeństwa" kasków? "gwiazdki" to ostatnia rzecz jaką biorę pod uwagę przy kupnie kasku. ?? Czyli dla Ciebie nie ma znaczenia czy kask "działa"? Nie ma znaczenia czy dobrze spełnia swoją funkcję? Naprawdę nie chcesz wiedzieć jak Twój kask co ma Ci ochronić banię będzie to robić? Osobiście nie wierzę, no ale to ja ;) OK, to co jest dla Ciebie ważne przy kupnie kasku? Czy ma lakier metalik w wyjmowaną wyściółkę? Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad1f Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 5 godzin temu, Buber napisał: ?? Czyli dla Ciebie nie ma znaczenia czy kask "działa"? Nie ma znaczenia czy dobrze spełnia swoją funkcję? Naprawdę nie chcesz wiedzieć jak Twój kask co ma Ci ochronić banię będzie to robić? Osobiście nie wierzę, no ale to ja ;) OK, to co jest dla Ciebie ważne przy kupnie kasku? Czy ma lakier metalik w wyjmowaną wyściółkę? głównie to czy jest wygodny i czy spełnia moje konkretne wymagania oraz czy jest warty swojej ceny (stosunek cena/jakość). nigdy przy wyborze kasku nie kierowałem się gwiazdkami sharpa ani żadnymi innymi pozycjami w rankingach "bezpieczeństwa". możesz sobie wierzyć lub nie - twoja sprawa. chyba najwięcej kasków kupowałem z grupy nolan (nolan i x-lite, na pewno były 3 szczękowe, chyba dwa otwarte i jeden offroadowy) - trochę "z przyzwyczajenia do marki", z wg mnie dobrym stosunkiem jakość/cena potem chyba ls2 - kilka sztuk - tutaj liczyła się najczęściej potrzeba zakupu kasku "na już" i niski budżet, choć w przypadku modelu arrow były konkretne wymagania, które miał spełniać - przede wszystkim zapięcie DD ze względu na dopuszczenie do zawodów jest też jeden shoei - ale to orzech, głównie chodziło o to, że jest to shoei i jest estetyczny było też kilka innych marek Cytuj Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego Brembo BMW R850 R1100 K1200 K100 K1 K1100 https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-zacisku-brembo-przod-bmw-r-1100-850-k-1200-gs-r-rs-s-rt-lt-14830948090 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Spoko, dzięki za odpowiedź. To też jest jakieś podejście - bo w końcu każdy kask w EU musi spełniać podstawowe normy. A z tego co piszesz to jednak kupujesz w budżecie troszkę powyżej 500zł. Ja zostałem fanem Schubertha i w tej półce też nie muszę patrzeć na wyniki testów bo wiadomo że będą dobre. Ale kolega w wątku pytał o tanie kaski. I założyłem że może chodzi mu o najlepsze bezpieczeństwo. Oczywiście to było założenie i jako takie mogło być błędne ;) Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi