kenji Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 popieram mismana, ciuchy motocyklowe nie służą zapewnieniu komfortu podczas zakupów. Tak samo jak dbam o bezpieczeństwo podczas jazdy tak o wygodę podczas zakupów, im wyższa temperatura tym mniej ubrań. Trochę sprzeczności jest w rozumowaniu autora tematu, z jednej strony "motocykliści siedzący na dupce" a z drugiej dwugodzinne zakupy? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Jeśli ktoś ma sposób żeby się nie gotować latem, to niech powie - ozłocę dobrodzieja. W sensie jakimiś dziesięcioma złotymi ozłocę :icon_razz: Przede wszystkim dobra termobielizna. Komfortu z termociuchami, a bez nich nie da się porównać. Cytuj Strona | Portfolio | FB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ever Opublikowano 29 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 hmm, bede musial w nowym sezonie przetestowac bielizne termoaktywna na lato. Do tej pory uzywalem bielizny firmy Craft, ale z przeznaczeniem na najchlodniejsze temperatury przystosowanej do malego ruchu (czyli najlepsze na moto) i w chlodne dni jest w niej cieplej niz w zwyklych podkoszulkach. Sprezentuje sobie komplecik gatkow i koszulki i moze sie bede mniej gotowac (ale latwiej mi uwierzyc i zaakceptowac fakt tego, ze bielizna mnie ogrzeje w chlodnie dni niz ze powstrzyma przed gotowaniem sie przy 30 stopniach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnder Opublikowano 29 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Są ciuchy całoroczne trójwarstwowe np. Rukka, STR, Funt.co które to nie są powleczone poluretanem od wewnątrz i wtedy nawet w upały oczywiście po wyjęciu membrany i cieplacza jest ciepło ale bez strumieni potu. Po prostu materiał wierzchni jest naprawdę przewiewny. Szczególnie spodnie a nie kurtki innych firm mają duże powierzchnie podgumowane najczęściej na tyłku, zapewnia to wodoszczelność ale również paroszczelność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Karlik Opublikowano 31 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 Na lato spodnie z siatki i kurtki siatkowe z wpinanymi podpinkami przeciwdeszczowymi bedz membranami.Wiem bo mam i sa spoko. A szlifowałeś w takiej siatce? Ja w swoim całorocznym Akito Desert szlifowałem i mam skórę nienaruszoną. Zapewnienie komfortu termicznego to tylko jedna z funkcji ubrania otocyklowego, ta mniej ważna. Owszem, w trójwarstwowej kurtce nawet po wypięciu membrany i ocieplacza będzie latem gorąco, ale gorąco będzie w każdego rodzaju ubraniu które pozwol zachować skórę w kontakcie z asfaltem. Jednak jeżeli jest jasne, to będzie mniej gorąco niż w czarnych ciuchach, a przy bardzo wysokich temperaturach będzie również mniej gorąco niż bez żadnych ciuchów. (Patrz beduini, jakoś nie latają nago po pustyni tylko zakutani od stóp do głów w tkaninę) Według mnie kurtka z wypinaną membraną bezproblemowo pozwala jeździć cały rok, jeżeli ktoś jest przygotowany na tolerowanie pewnego dyskomfortu, a jeżeli mu ten dyskomfort nie odpowiada, to należy do niej dokupić kamizelkę chłodzącą na lato i elektryczną kamizelkę grzejącą na zimę i wtedy to już w ogóle Bjorn Wręcemocny jest twoim wujem. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 31 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 dobry temat , mam dylemat , czy na wiosne/lato/jesien wybrac szmaty typowe na enduro cross czy kupic moro z jakas tam prymitywna membrana ? Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ks-rider Opublikowano 31 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zawsze dwa komplety ciuchow starcza na dluzej niz jeden. Dlatego proponowalbym dokupic. :crossy: Cytuj <p><a href="https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos">https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos</a></p> <p> </p> <p><a href="http://picasaweb.google.com/ksrider/">http://picasaweb.google.com/ksrider/</a>[/url]</p> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowystary Opublikowano 27 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2009 Jako dystrybutor Helda powiem Wam, że Held na sezon 2009 wypuszcza kutrkę i spodnie z membraną UV. Ma ponoć się nie nagrzewać w ciepłe dni. Nie wiem na ile się sprawdzi ale mam zamiar sam kupić ten zestaw i na pewno się podzielę doświadczeniem. Wygląda super i jak by co będzie dostępna u nas w Motorowni :biggrin: A to link: http://www.held.de/index.php?id=6940&lg=&lg= Maciek! Czy mógłbyś podać adres tej "Waszej Motorowni" Z góry dziękuję i pozdrawiam-szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 27 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2009 Czy mógłbyś podać adres tej "Waszej Motorowni" paczaj pan na link w sygnaturce. znaczy na dole posta :icon_mrgreen: jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowystary Opublikowano 27 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2009 paczaj pan na link w sygnaturce. znaczy na dole posta :icon_mrgreen: jsz pan patrzał i wypatrzał, więc temat zamknięty. Tak na marginesie, dzięki za "miłe" uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fabi Opublikowano 27 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2009 (edytowane) o widze ze podjety został problem który mnie strasznie irytuje. Czlowiek czeka na sezon zeby pojezdzic a potem sie smazy jak kotlet na patelni i komfort jazdy znika. Ja uwielbiam poczatek sezonu tak marzec mniej wiecej gdzie temperatury pozwalaja na zalozenie skorzanego kombiaka i czlowiek sie nie grzeje ani nie jest zimno podczas jazdy. Natomiast w lato na sama mysl o zalozeniu kombiaka juz sie poce, dlatego centralnie w lato kombiak wisi na wieszaku a przywdziewam dziny i kurtke motocyklowa kilka numerow za duza czyli przewiewna. Jazda to ma byc przyjemnosc a nie kara. Ktoś tu wspomnial o kurtce z siatki z protektorami wszystkimi i mnie zainspirował. to byloby super... jakis t-shirt i taka siata i przy 25stopniach czy wiecej calutki czas jest jakis tam komfort. pozdro a ja ide na allegro szukać siatek :) Edytowane 27 Lutego 2009 przez fabi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsen Opublikowano 2 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2009 Przyznam, że mam mętlik w głowie. Zacznę od tego, że przez parę lat jeździłem w kurtce wyposażonej w membranę Reissa. W zasadzie nie przemaka, w chłodne dni jest OK, ale w lecie człowiek zazwyczaj jest spocony (nie jakoś strasznie) :icon_arrow: odruchowo sięga po skóry. Po jakimś czasie kupiłem (cywilną) kurtkę z membraną Gore-Tex do chodzenia i jazdy na rowerze - komfort termiczny jest nieporównywalny, chociaż w lecie w niej nie chodzę. I teraz zastanawiam się, jaką kurtkę kupić na skuter/motocykl, tak aby przyjemnie się jeździło przez cały rok. Wiem, że od paru lat w modzie są wypinane membrany, jednak takie rozwiązanie chyba musi być niewygodne np. podczas letnich wojaży przy zmiennej pogodzie. Takie ciągłe wypinanie i wpinanie membrany chyba musi być bardziej uciążliwe niż zakładanie i zdejmowanie przeciwdeszczowego "kondomu" na skórzane portki i kurtkę. Więc może zamiast kupować kurtkę z wypinaną Reissą, lepiej zainwestować w coś z Gore-Teksem (niekoniecznie wypinanym). Z drugiej strony, obawiam się, że mogę się i tak gotować w lecie (wiele też zależy od wywietrzników), a ciuchy motocyklowe z G-T do najtańszych nie należą. Cytuj Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinn72 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 dopoki jedziesz to sie raczej nie gotujesz... niestety nie widziałem ciuchów z wypinanym G-T ale daleki jestem od twierdzenia że widziałem już wszystko w upał w G-T też się ugotujesz, choc na pewno mniej niż w czyms innym Cytuj CZ 175 '1961 -> Honda VT600c '1999 -> BMW F650GS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oscar Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Wydaje mi sie ze istnieje tez lekka przepasc miedzy cenami ciuchow z innymi membranami a GoreTex'em... Cytuj BMW F650GS - obecnie, na bezdroża; BMW K1200R Sport "Black Edition" - poległ w boju; BMW F800S - poszedł w dobre ręce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_afri Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 dopoki jedziesz to sie raczej nie gotujesz... niestety nie widziałem ciuchów z wypinanym G-T ale daleki jestem od twierdzenia że widziałem już wszystko w upał w G-T też się ugotujesz, choc na pewno mniej niż w czyms innym Są takowe np HG Tuareg GTX: http://www.hein-gericke.co.uk/shop/product...roducts_id/5201 Rukka też robi jakiś model z wypinaną membraną goretexową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi