Piotr Dudek Opublikowano 10 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 Przy najbliższej okazji usiądź za kierownicą tego motocykla wykręć kierownicę do opory w prawo i pokręć manetką gazu a sam znajdziesz odpowiedź. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ural_zgora Opublikowano 10 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 no prawda - boxer i obroty silnika w prawo moga zrobic swoje :) no ale moment generowany pozwala zapewne na ruszanie bez gazu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin700 Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Ja, jako początkujący wymyśliłem sposób na ciasne skręty. Wystawiam nogi - to daje mi poczucie bezpieczeństwa, jadę na jedynce i trzymam rękę na sprzęgle a drugą mam gotową do wciśnięcia hamulca. W razie potrzeby jadę na półsprzęgle. Skręcenie kierownicy do oporu utrudnia a nawet uniemożliwia utrzymanie równowagi podczas skrętu, tego należy unikać. Na początku lepiej zawracać na 2 razy, czyli tak jak samochodem (skręt 90 stopni, wycofać i znowu skręt).Aha, autora wątku zachęcam do wstawienia fotki swojej Valkyrie'i. Nawet nie wiem jak się taka maszyna prezentuje i chciałbym oczy nacieszyć :) . Cytuj Wszędzie dobrze, ale najlepiej w siodle :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UFI Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Aha, autora wątku zachęcam do wstawienia fotki swojej Valkyrie'i. Nawet nie wiem jak się taka maszyna prezentuje i chciałbym oczy nacieszyć :) . Prosz... Wybierz sobie którąś ;-) -> LINK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość komandosek Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 zamiast wystawiac noge dociaz zewnetrzny podnózek i delikatnie unies sie, gsxf nie jest az tak straszliwie ciezki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_afri Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Przy najbliższej okazji usiądź za kierownicą tego motocykla wykręć kierownicę do opory w prawo i pokręć manetką gazu a sam znajdziesz odpowiedź. Oj Piotrze nie możesz od razu powiedzieć że to bokser jest ? Wszystko by było jasne :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Oj Piotrze nie możesz od razu powiedzieć że to bokser jest ? Wszystko by było jasne :D hmm... a czy bokser umieszczony poprzecznie da ten sam efekt? wątpię. czyli nie rzecz w typie silnika, tylko ułożeniu wału, AFAIK. podobny występuje przecież w gutkach ze wzdłużnie ułożoną v-ką :crossy: ale to akurat OT :smile: jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantom Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Nauke zacznij od tego, ze masz motocykl, nie motor :D :smile:.Motory sa w pralkach :crossy:. Zastanawiam się kiedy przyjdzie czas, gdy ten beznadziejny protekcjonalny tekst nie będzie pojawiał się na tym forum co najmniej raz w tygodniu. Motor to motocykl --> http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=motor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Zastanawiam się kiedy przyjdzie czas, gdy ten beznadziejny protekcjonalny tekst nie będzie pojawiał się na tym forum co najmniej raz w tygodniu. Motor to motocykl --> http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=motor A według mnie to wcale nie jest beznadziejny protekcjonalny tekst. zbyhu ma rację - motcykl to motocykl a jak Tobie się podoba to mów sobie "motor" - co zresztą brzmi wyjątkowo nie ciekawie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyhu Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Czolem! A karabin maszynowy to kulomiot.Samolot to aeroplan, tudziez aparat powietrzny :]. Jak najbardziej, zgadzam sie, ze motor - jesli chodzi o poprawnosc jezykowa - to rowniez pojazd dwukolowy :]. Tak jak dwa powyzsze przyklady - tez sa poprawne i kiedys byly na porzadku dziennym. Tylko kto ich teraz uzywa...Jezyk jest zywym tworem i to co kiedys bylo naturalne, dzis moze juz byc troche nie na miejscu. Slowo "motor" w moim odczuciu brzmi na dzien dzisiejszy juz dosyc niepowaznie, gdy ma sie na mysli motocykl. W kazdym razie przewaznie slowa "motor" uzywaja totalni laicy, nie znajacy sie na temacie. Jak zaczynalem swoja przygode z moto - tez tak pisalem ;). Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin700 Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 zamiast wystawiac noge dociaz zewnetrzny podnózek i delikatnie unies sie, gsxf nie jest az tak straszliwie ciezkiTak, ale po prostu w ten sposób czuję się bezpieczniej, bo w razie gdybym miał problemy z utrzymaniem równowagi, zawsze zdążę podeprzeć się nogą. Pewnie z czasem nauczę się wykonywać te manewry zgodnie ze sztuką.Prosz... Wybierz sobie którąś ;-) -> LINKWyszukać sobie zdjęcie potrafię. Chciałem, żeby kolega autor wątku pokazał zdjęcie swojej Valkyrie'i. Dlaczego? Bo kiedyś podobne ściemy robiłem na innym forum (a to że brat zostawił Intrudera 1500, a to że ktoś tam Hayabusę ;) ). Oczywiście prosiłem o porady jak tym jeździć :rolleyes: i ludzie mi odpisywali, najczęściej radzili nie wyciągać moto z garażu :P . Cytuj Wszędzie dobrze, ale najlepiej w siodle :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Miałem jakiś zły sen czy to forum zamieniło się w fanklub prof. Miodka? Motocykl, motor, motorek, motór, moto... 99% ludzi kojarzy się z dwukułkiem. Motocykl to oczywiście najbardziej poprawna nazwa, ale używanie pozostałych nie jest przecież grzechem... Wracając do tematu. Skoro martwisz się, czy sobie poradzisz z Valkirią i chcesz nawet zakupić jakiś mniejszy motorek szkoleniowy oznacza, że masz trochę oleju w głowie. Ja siadłem po kursie od razu na 750 i jeszcze żyję ;) wystarczy po prostu jeździć spokojnie i mieć szacunek do maszyny. Jest jeszcze trochę czasu, to poradził bym czasami w jakiś ładny dzień przejechać się gdzieś wokół komina, jakimiś mało ruchliwymi drogami i poznawać pomału jej możliwości. Książkę "Motocyklista doskonały" chyba Ci już polecono, o odpowiednim ubraniu też pewnie już wiesz :rolleyes: Te kilka lekcji z instruktorem na pewno się przyda, a co do kupowania moto... to możemy się zamienić na sprzęty na kilka miesięcy :P Cytuj :p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurjuszi Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 (edytowane) Tak, ale po prostu w ten sposób czuję się bezpieczniej, bo w razie gdybym miał problemy z utrzymaniem równowagi, zawsze zdążę podeprzeć się nogą. Nie zawsze.... Wiem coś o tym hehe... ;) i paradoksalnie dzieki tej przygodzie nadal nie umiem zawracać prawidłowo, bo się już teraz boję. Edytowane 11 Września 2008 przez jurjuszi Cytuj "Łudududududududududuuuu... Łudududududududduddddd" - Theodor (Zegrze 2010)"Hondy mają taki dziwny dźwięk..." - Autor nieznany (Udrzyn 2010) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantom Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Sorry za offtop, ale sprawę uznaję za znaczącą. A karabin maszynowy to kulomiot.Samolot to aeroplan, tudziez aparat powietrzny :]. Polecam małą powtórkę z nauki korzystania ze słowników. Zerknij sobie co oznaczają skróty przy poszczególnych wyjaśnieniach haseł. Albo zapytaj jakiegoś rozgarniętego gimnazjalistę, to ci wyjaśni. Za dużo na forach naczytałeś się mądrali, którzy w rozmowach ze świeżakami próbują zgrywać mądrzejszych niż są w rzeczywistości i wydaje ci się, że to stan normalny. Teraz sam powtarzasz te same bzdety w podobnym tonie. A według mnie to wcale nie jest beznadziejny protekcjonalny tekst. zbyhu ma rację - motcykl to motocykl a jak Tobie się podoba to mów sobie "motor" - co zresztą brzmi wyjątkowo nie ciekawie :biggrin: Mówisz czasem o motocyklu "moto", "sprzęt" itp.? Ten tekst to podręcznikowy przykład zachowania protekcjonalnego. Miałem jakiś zły sen czy to forum zamieniło się w fanklub prof. Miodka? Motocykl, motor, motorek, motór, moto... 99% ludzi kojarzy się z dwukułkiem. Sęk w tym, że poprawiający świeżaka "panowie motocyklowi wyjadacze" nie mają racji właśnie pod stricte lingwistycznym względem. Ot, takie tam sobie: "EJ, no słuchaj, młody. Zapamiętaj, tak nie mówią prawdziwi motocykliści." ziew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyhu Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 (edytowane) Yo! A zes sie spial jak agrafka :biggrin:.A emotikony Pan zna? To sie zapoznaj ze znaczeniem emoty ":bigrazz:", ktora okraszona byla moja uwaga odnosnie uzywania slowa "motor". A pogadaj sobie z byle bardziej rozgarnietym motocyklistą (kurcze po Twojemu to bedzie motorzysta :wink:), to nie uslyszysz w jego ustach slowa "motor". No i przeczytaj ze zrozumieniem moja odpowiedz. Napisalem wyraznie, ze faktycznie slowo "motor" jest wyrazeniem jak najbardziej poprawnym jezykowo. I ze "w moim odczuciu" - calkiem prywatnym - na dzien dzisiejszy brzmi juz smiesznie. Pzdr Edytowane 11 Września 2008 przez zbyhu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi