Skocz do zawartości

NGK oryginały czy podróby?

redline
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji tego, że narzeka się ostatnio na NGK głównie z powodu podróbek, chciałbym zapytać

tych którzy posiedli tą tajemną wiedzę i są w stanie rozróżnić czy to oryginał czy bubel. Świece pochodzą

z Intercarsu. Dodam tylko, że poprzedni komplet (również NGK CR9E) zrobił już 13tys i ma się całkiem dobrze.

Oto zdjęcia:

http://www.bikepics.com/pictures/1183013/

http://www.bikepics.com/pictures/1183014/

Edytowane przez redline

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Ciekawa ta stronka :icon_mrgreen:

Ale jeszcze ciekawsze jest to, że szukałem świec które by odpowiadały wzorcowi oryginału ale praktycznie nie znalazłem.

Czyżby wszyscy handlowali podróbami??? Nawet w GB i Stanach ;)

A może ta strona po prostu jest do d..py ew. "z kosmosu"?

Może ktoś wie gdzie w takim razie można kupić odpowiadające wzorcowi a więc oryginalne NGK

Ja założełm u siebie nowe NGK i motocykl od dołu złapał taka dziurę jakby był jakąs 600-tką :lapad:

Wkręciłem stare NGK i motocykl znowu ożył :icon_exclaim:

A w miedzy czasie zamówiłem DENSO i powiedziałem sobie jedno - tylko DENSO i nigdy wiecej NGK :icon_exclaim:

Nie zwracałem uwagi co pisało na pudełku, ale kolega teraz kupował do R1 i pilnował aby było ,,made in japan"... Od początku silnik nie chodził już tak jak na starych świecach, a po niecałych 100km zaczał przerywac - padły 2 swiece...

Ale chyba jakieś smiecie pchają do Polski bo swoją Buse przywiozłem z niemiec i kurcze chodziła jak ta lala a miała wsadzone NGK(a za swieże to one nie były...)

I niech nikt mi nie mówi, ze nie rozgrzałem świec... NGK staje się poprostu wielką kichą :icon_exclaim:

Oby DENSO nie spadły tak nisko... Bo już nie wiem co włoże :lapad:

A są prawie w cenie zwykłych świec na ebayu, więc gdzie problem?

Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę.

NGK nie produkuje juz w tej chwili świec na europe w Japoni, jakby było tego mało w japoni to maja tylko instytut rozwojowy;] Ostanio pytałem przedstawiciela handlowego który przyjechał do sklepu z świecami;] NGK są świecami delikatnymi i tyle trzeba je dogrzać po odpaleniu itp. Obecnie wole załozyć polska iskre niż NGK czy championa.

Adam M. napisał:

NGK Irydium, jeszcze chyba ich nie podrabiaja.

Właśnie niedawno oglądałem świece irydowe do mojego moto w sklepie i "nie pasują" do wzorca.

Mają natomiast cechy kwalifikujące je do "podrób"

Zresztą większość, a właściwie wszystkie świece irydowe z netu, ebayu i Alegro mają cechy podróbek.

A więc: strona informacyjna jest do bani czy może w necie handlują już tylko podróbkami?

Ma ktoś może dokładne fotki oryginalnych irydowych świec NGK?

morał ...modlić się by fabrycznie zamontowane wytrzymały jak najdłużej :buttrock:

Panowie a sprawdzał ktoś z was te oferowane w ASO?

+EDIT: tu masz info o Twoim modelu na stronie producenta http://www.ngk.com/more_info.asp?AAIA=&pid=3069

Edytowane przez M4NIEK

Witam.

http://www.bikepics.com/pictures/1183014/

Według mnie jest to świeca oryginalna.Po pierwsze cztery znaki w miejscu gdzie zakładamy klucz np.

H7Y6 ,L83E jest to kod NGK mówiący o tym gdzie i kiedy dana świeca została wyprodukowana,podrobione świece nie posiadają takiego kodu.Po drugie odcinek świecy między miejscem zakładania klucza a okrągłym korpusem przed gwintem w oryginalnej NGK zawsze jest półokrągły a w przypadku podróbki jest gładki.Trzecia sprawa to porcelanka.

W podrobionej świecy jest ona bardzo jasna i połyskująca a symbol NGK jest często nierówno nadrukowany.Czwarta rzecz na którą trzeba zwrócić uwagę to elektroda środkowa.W podrobionej świecy może ona być po prostu krzywo osadzona,nie pokrywa się z drugą elektrodą

Dodam jeszcze że jeśli chodzi o mnie to zaopatruje sie u jednego z głównych importerów NGK na Polskę a jest to w tej chwili osiem firm i nie ma w takich przypadkach mowy o handlu podrobionymi świecami.Nie twierdze jednak że takowe nie trafiają na nasz rynek.

Pozdrawiam Edison.