Ania Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 Zastanawiam się nad kupnem tego kasku, czy ktoś z Was ma może jakieś doświadczenia z tym kaskiem? Czy jest lekki, cichy itp? Czy wart jest swojej niemałej ceny?Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek PO Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 Krótko, treściwie, na temat: nie ma nad czym się zastanawiać - kupować :banghead: Cytuj http://maciejbanaszak.eu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 wyniki wyszukiwaniana przyszłość proponuję poskromić swojego wewnętrznego lenia i zaprzyjaźnić się z wyszukiwarką - to taki klawisz "szukaj", ulokowany w prawym górnym narożniku naszego ringu ;) jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ania Opublikowano 27 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 (edytowane) wyniki wyszukiwaniana przyszłość proponuję poskromić swojego wewnętrznego lenia i zaprzyjaźnić się z wyszukiwarką - to taki klawisz "szukaj", ulokowany w prawym górnym narożniku naszego ringu :clap: jszDziękuję Ci bardzo. Tak też zrobiłam ale tak naprawdę nie mam czasu przeglądać 57 stron "rankingu kasków" plus chodziło mi nie o markę a o konkretny model Raid II. Ale dziękuję i możesz wykasować ten temat. Edytowane 27 Lutego 2008 przez Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert-cbr Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 Nauczony doswiadczeniem, uzalezniam dobor kasku nie tylko od tego czy mi dobrze lezy i sie podoba ale od stylu jazdy, rodzaju motocykla i czasu jaki spedzam w kasku bez zdejmowania go. Ja bym Shoei Raid II nie kupil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ania Opublikowano 27 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 Nauczony doswiadczeniem, uzalezniam dobor kasku nie tylko od tego czy mi dobrze lezy i sie podoba ale od stylu jazdy, rodzaju motocykla i czasu jaki spedzam w kasku bez zdejmowania go. Ja bym Shoei Raid II nie kupil.nie kupiłby dlatego że.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vatzeque Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 jeszua jak zwykle elokwentny :notworthy:Tyle, co wyczytałem na tym forum, bo był temat o Xr-1000 i Raidzie.Pisane, że troszkę mniej "guziczków" jest w Raidzie, bo jest to tańszy model. Jednak jeśli chodzi o wykonanie i walory użytkowe, to Shoei jest nieoceniony. Cytuj Szkolenia motocyklowe, Żory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ania Opublikowano 28 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 jeszua jak zwykle elokwentny :)Tyle, co wyczytałem na tym forum, bo był temat o Xr-1000 i Raidzie.Pisane, że troszkę mniej "guziczków" jest w Raidzie, bo jest to tańszy model. Jednak jeśli chodzi o wykonanie i walory użytkowe, to Shoei jest nieoceniony.to uprzejmie przepraszam że nie doczytałam (moja wina :crossy: )Dzięki za informację :) Szkoda tylko że XR-1000 nie ma takiego fajnego malowania jak Raid II Vogue T7 ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnar Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 Jak chcesz poczytać o kaskach Shoei to tu jest fajny artykuł. http://www.scigacz.pl/Shoei,bezpieczenstwo...stkim,3993.html Możesz kliknąć na każdy model i przeczytać sobie o każdym typie (tam też jest napisane, czym się różnią od siebie np. Raid ma mniej rozmiarów od xr i jest nieco cięższy...). Znajdziesz tam takie parametry jak waga, rozmiary itp.Pozwodzenia PS. A tu artykuł porównujący xr z kaskiem fm, z niego można się dowiedzieć o wadach i zaletach xr-1000. Jeśli raid jest podstawowym modelem, a xr bardziej wypasionym, to wady xr powinny również dotyczyć raida :banghead:http://www.motocykl.org/newsy.php?id_news=...75532058e1cb876 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tuzmen Opublikowano 29 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2008 Zastanawiam się nad kupnem tego kasku, czy ktoś z Was ma może jakieś doświadczenia z tym kaskiem? Czy jest lekki, cichy itp? Czy wart jest swojej niemałej ceny?Z góry dzięki za pomoc Baaardzo wygodny, ale nie za cichy, tzn. spodziewałem się że będzie ciszej. Ja mam nakładkę antyfoga w przeźroczystej szybce, i powiem ze niewygodny strasznie, bo krawędź przeszkadza w patrzeniu a i zaparować potrfi. Kuupiłem za 800 używany, warto było, za 1200 bym nie kupił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 29 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2008 Dwa lata w Raidzie II i bardzo go lubię. I nie do końca jest to "gorszy" model niż XR 1000. Jest INNY, bardziej turystyczny. Shoei nie robi niskich modeli, wszystkie są produktami naprawdę wysokiej jakości. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erniak Opublikowano 29 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2008 ...i zaparować potrfi. witam, Tuzmen jak Ty to zrobiłeś, że Ci zaparowało ? u mnie przy temp w okolicach 8 stopni można dmuchać, chuchać, prychać, parskać... i nic :cool: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tuzmen Opublikowano 4 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 witam, Tuzmen jak Ty to zrobiłeś, że Ci zaparowało ? u mnie przy temp w okolicach 8 stopni można dmuchać, chuchać, prychać, parskać... i nic :icon_rolleyes: pozdrawiam Cześć, widzisz, wydaje mi się że z mojej winy, bo kiedyś go odpiąłem i umyłem. Nie wiem czy tak można. heja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsen Opublikowano 2 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2009 Też się przymierzam do zakupu Shoeia Raid II - zrobiłem dziś przymiarkę, tylko zastanawiam się, czy to nie będzie przerost formy nad treścią, jeśli będę w nim jeździł pojazdem rozpędzającym się (w porywach) do licznikowych 150 km/h. Wydaje się być wygodny, tylko będę musiał dokupić podbródek i może deflektor, choć ten drugi może nie będzie potrzebny. Kieruję się głównie... możliwością zakupu jednolitego białego kasku bez pstrokatych malunków (pod biały skuter). Jakie macie doświadczenia z tym rozszczelnianiem (zamiast uchylania) wizjera? Pic na wodę czy rzeczywiście sprawdza się np. podczas jazdy w deszczu? Ja mam nakładkę antyfoga w przeźroczystej szybce, i powiem ze niewygodny strasznie, bo krawędź przeszkadza w patrzeniu a i zaparować potrfi. Tzn. (pinlock?) ogranicza pole widzenia? Cytuj Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek.M Opublikowano 2 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2009 (edytowane) Moje spostrzeżenia odnośnie użytkowania obu modeli: Oba są bardzo wygodne. Raid II jest cichszy niż XR-1000, RAID II jest kaskiem głębszym, wentylacja w XR-1000 jest rewelacyjna (lepiej wentylowanego kasku nie miałem na głowie). Jeśli chodzi o pinlocka to nigdy nie udało mi się zrobić tak żeby zaparował, nawet odrobinę. Jeśli chodzi o ograniczenie pola widzenia to mi nie przeszkadzał w żaden sposób (aczkolwiek spotkałem się z taką opinią-to pewnie kwestia fizjonomii). Jak dla mnie to wyściółka mogła by być z przyjemniejszego materiału-na przykład taka jak w Arai-u.Shoei to kask na lata więc jeśli kogoś stać to nie ma co oszczędzać. W końcu o głowę trza dbać :) Pozdrawiam Edytowane 2 Czerwca 2009 przez Grzesiek.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi