Piotr Dudek Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 z tym sie zgadzam ,ale nie wyciagaj silnik raczej nie stosowanych na codzien, mowimy o rozrusznikach, wiertarkach itd a tam stosuje sie silniki jednofazowe na prad staly, z prostego powodu:-sa tanie i stosunkowo wydajneSkończ Waść wstydu oszczędź kolego aftys bo Twoich tekstów nie da się czytać.Czyżbyś ukończył Wyższą Szkołę Biznesu ? Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisterBIG Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 pewnie skończył i pojedzie do serwisu zrobić hahahaha (bo go stać) ale z drugiej strony, aftys pitolisz jak puzon niewymyty. W każdym silniku jest prostownik? Prąd stały z fazą? HAHAHAHA lol HAHAHAAHAH Zamiast się udzielać zajrzyj najpierw nawet do Wiki.Silniki prądu stałego mają inną konstrukcję niż zmiennego. Nic więcej (inaczej jest rozdzielany prąd). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyborg78 Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 Faktycznie usmialem sie czytajac wywody aftys6 :icon_arrow:Co do rozrusznika to potwierdzam slowa Brezniewa, mialem tak kiedys gdy przy skladaniu rozrusznika od skutera wlasnie obrocilem pokrywe ze szczotkotrzymaczem o 180 stopni i sie zdziwilem:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz90skomra Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 Goście mnie zaczynają jechać zamiast przeczytać ze zrozumieniem. Czy ja napisałem, że rozruszniki motocyklowe są na prąd zmienny-NIE. Na początku zdania odniosłem się gólnie do budowy silników, a później w końcówce stwierdziłem, że kolega ma raczej na prąd stały.Dlaczego? Bo sam nigdy nie widziałem rozrusznika na prąd zmienny. Nie mówie że nie ma, może są nie wiem żeby nie było. Radę co zrobić zeby chulało podałem w dalszej części wypowiedzi dobrą lub jedną z możliwych to się okaże. Teraz co do tego że jak juz to "prąd przemienny a nie zmienny" wszyscy wiecie o jaki chodzi, nawet mój profesor często mówio zmienny i jak mu zwracają uwagę to mówi "Jak byś słuchał od początku lekcji to byś wiedział o czym teraz mówimy" tak więc stwierdzenie jak najbardziej na miejscu w tym temacie i mysle że można je uznać. Tymbardziej, że nie rozwiązujemy tutaj zadania ale dyskutujemy o możliwym powodzie usterki, że to tak nazwać. Także jak niektórzy nie chodzili z zapałem na fizyke to nic nie poradze, że później są stwirdzenia typu każdy obwód ze silnikiem ma prostownik, a silniki na prąd zmienny (naukowo przemienny) wcale nie są rzadkością!!! Pozdrawiam :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANDY Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 Niewiedza nie dyskwalifikuje do zabierania głosu na forum. Może nawet wręcz odwrotnie. Boli jednak czytających. Myślę że może częściej lub intensywniej piszący powinni pomyśleć.Co do silników bardzo wielu z was nie zdeje sobie sprawy z ich wpływu na nasze funkcjonowanie.Czy zdają sobie sprawę, że pisząc ne forum z założeniem że nie robią tego na ręcznej maszynie do szycia URUCHAMIAJĄ KILKA LUB KILKANAŚCIE SILNIKÓW W SWOICH KOMPUTERACH.I tyle. Mam nadzieję że na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luca Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 (edytowane) Jeśli już są takie dywagacje to też sobie coś napiszę.Prąd przemienny jest prądem zmiennym, natomiast zmienny nie koniecznie musi być przemiennym. Może być zmienny na różne sposoby.Niemniej jednak jak mówimy my lajkoniki prąd zmienny to w domyśle mówimy o tym prądzie który mamy w gniazdku (bo innego nie mamy) czyli przemienny.Co do prostownika w silniku elektrycznym to trochę prawdy w tym jest bo komutator jest takim prostownikiem, zwłaszcza gdy silnik robi za prądnicę. :smile: Ale namieszałem :biggrin: Edytowane 24 Stycznia 2008 przez Luca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorier Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 ... Co do prostownika w silniku elektrycznym to trochę prawdy w tym jest bo komutator jest takim prostownikiem, zwłaszcza gdy silnik robi za prądnicę. :biggrin: Ale namieszałem :flesje: A kazdy motocykl ma automatyczną skrzynie biegów, bo motocyklista robi za automat do zmiany biegów :icon_mrgreen: Tak to każdą teze można udowodnić albo obalić :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz90skomra Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 Andy: Co ty paliłeś :icon_rolleyes: Sorier: Z tą automatyką było mocne :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ventura Opublikowano 24 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 Może napisze coś dla ochłody bo dziś oblukałem rozrusznik. Po rozebraniu tego ustrojstwa okazało się że jakimś cudem końcówka przewodu szczotki obluzowała się i zachaczała o obudowe rozrusznika bo jest tam dość ciasno i to było przyczyną tej odwrotności. Jakieś zwarcie powstało i rozrusznik kręcił w przeciwną stronę. Po usunięciu tego małego uniedogodnienia rozrusznik zaczął wirować swoim tempem w dobrą stronę :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 Czyli 4um pomogło a przy okazji była porcja humoru.A jak sobie pomyślę że niektórzy z tych doradców mogliby za kilka lat rządzić naszym krajem to brrrrrrrrrrrr Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek gawlik Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 Czyli 4um pomogło a przy okazji była porcja humoru.A jak sobie pomyślę że niektórzy z tych doradców mogliby za kilka lat rządzić naszym krajem to brrrrrrrrrrrrWiesz Piotrze, już mieliśmy jednego rządzącego co znał się na elektryce i co z tego wynikło? :icon_rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekbuli Opublikowano 25 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 SPRAWA NIC DZIWNA POROSTU TU Są TYLKO DWA MAGNESY I JAK ODWROTNIE ZłOZYSZ TO DO TYłU SIę POKRęCI rADZę PRZED ROZBIóRKA POPROSTU ZROBIC KRECHE NA OBUDOWIE I WSZYSTKOtAK TO TYLKO CHIńSKIE SKUTERKI MOGąHAHA I NIE JESTEś PIERWSZYpOZDRO BULI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luca Opublikowano 25 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 A jak sobie pomyślę że niektórzy z tych doradców mogliby za kilka lat rządzić naszym krajem to brrrrrrrrrrrrOni już rządzą :bigrazz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ventura Opublikowano 25 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 SPRAWA NIC DZIWNA POROSTU TU Są TYLKO DWA MAGNESY I JAK ODWROTNIE ZłOZYSZ TO DO TYłU SIę POKRęCI rADZę PRZED ROZBIóRKA POPROSTU ZROBIC KRECHE NA OBUDOWIE I WSZYSTKOtAK TO TYLKO CHIńSKIE SKUTERKI MOGąHAHA I NIE JESTEś PIERWSZYpOZDRO BULI Tak się składa że magnesy są nierozbieralne i nic odwrotnie nie da się tam złożyć, wszystko pasuje jak klocki lego. A rozrusznik zaczął kręcić do tyłu w wyniku zwarcia które może powstać w każdym jednym silniku. Chiński czy nie działać wszystko musi. Porównaj sobie ile jest tematów o chińczykach. NA 100 japońskich marek w forum i ich bolączkach przypada może jeden temat o chińczykach a na ulicy tego mnogo i jakoś się nie psują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tygrys Opublikowano 25 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 poczekaj jeszcze trochę ,chinole zaczną padać jak deszcz i nie będzie ich nawet gdzie szrotować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi