Pawel Opublikowano 12 Października 2003 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2003 jaka jest Wasza opinia na temat linek (sprzęgła, gazu itp). Czy smarujecie je jakimś olejem (jakim - słyszałem różne opinie - maszynowym, silnikowym WD-40 itp) czy nie smarujecie ? Ja sam jestem zdania, że jeśli linka jest cała i nie dostała sie woda pod pancerz, to nie ma co cudować. Moje doświadczenia ze środkami typu wd40 mówią tylko jedno - działa, ale na krótko, potem i tak się zaciera, bo smar zbiera pył i robi się kaszana od nowa. Pozdro, Paweł PS. Linki z teflonem oczywiście się nie sparuje, mam na myśli te bez powłoki teflonowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3lement Opublikowano 12 Października 2003 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2003 Witam ! Ja zawsze smaruje linki, gdyż uwazam, ze to zwiększa długość ich eksploatacji. Co do środków to ja leje do nich olej przekładniowy 85W90 Gl-5 to co do skrzyni bo zazwszse ten mam podręką ;-). POZDRAWIAM ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vlaad Opublikowano 12 Października 2003 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2003 jaka jest Wasza opinia na temat linek (sprzęgła, gazu itp). Czy smarujecie je jakimś olejem (jakim - słyszałem różne opinie - maszynowym, silnikowym WD-40 itp) czy nie smarujecie ?GIANT TEFLON SPRAY - środek rowerowy, ale świetny do smarowania linek (długotrwały efekt zmniejszenia oporów). Zerwana linka prędkościomierza w Hondzie to efekt mojego zaniedbania :oops: . Zresztą sam zobaczysz, że prawdopodobnie nie tylko mojego. W manualu VT500 zalecano smarowanie linek co 12 tys km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyhu Opublikowano 12 Października 2003 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2003 Czolem! Smarowac!Jak remontowalem swoj motor, to kupilem nowa linke sprzegla. Jak tylko motor poskladalem i mialem pierwsze jazdy, to sie okazalo, ze musze miec imadlo, a nie reke, zeby sprzeglo wcisnac. Po nasmarowaniu linki efekt ustapil, sprzeglo chodzi calkiem fajnie :).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Icea_PL Opublikowano 12 Października 2003 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2003 Witam!Moim zdaniem nalezy smarowac linki - regularnie... ja smaruje swoje sprayem do lancucha - MOTUL. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Października 2003 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2003 ja jestem za smarowaniem "Kto smaruje ten jedzie" coś mie sie to skojarzyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trajka66 Opublikowano 12 Października 2003 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2003 Ja smaruje zwyklym teflonowym smarem stalym. Po prostu troche linke posmaruje, tylko tak lekko, a do pancerza nalewam malutko smaru w plynie do lancuchow takiego od roweru. I jak narazie nie mam zadnego problemu z linkami :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 12 Października 2003 Administrator Udostępnij Opublikowano 12 Października 2003 Hmm, swoim KTMem męczę wszystkie możliwe błota, kałuże, piach i inny syf, który może załatwić linki. Ale nigdy jeszcze żadnej linki nie smarowałem i (tfu tfu) nie zatarłem. Może w KTMie są jakieś specjalne pancerze, które chronią przed syfem, sam nie wiem, ale faktem jest, że nie smaruję, a w enduro jeżdżę już 5 rok. PS - sprzęgło mam hydrauliczne. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 13 Października 2003 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2003 Ja smaruje i smarować będę. Poza własnościami smarnymi , olej także konserwuje i zabezpiecza przed wodą, ja smaruje bezkwasowym olejem glicerynowym do urządzeń precyzyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 13 Października 2003 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2003 Hmm, swoim KTMem męczę wszystkie możliwe błota, kałuże, piach i inny syf, który może załatwić linki. Ale nigdy jeszcze żadnej linki nie smarowałem i (tfu tfu) nie zatarłem. Może w KTMie są jakieś specjalne pancerze, które chronią przed syfem, sam nie wiem, ale faktem jest, że nie smaruję, a w enduro jeżdżę już 5 rok. PS - sprzęgło mam hydrauliczne. pzdr Dominik , niektóre linki w motocyklach enduro maja w środku splotu warstwę włókien z jakiegoś materiału który nasączony jest środkiem smarnym.Ale poza tym to co Ty tam nasz w tym motocyklu :lol: jeżeli sprzęgło masz hydrauliczne zostaje Ci tylko linka do gazu, bo nie wiem czy masz tam prędkościomierz. Straszliwą masę masz tych linek :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marccc Opublikowano 13 Października 2003 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2003 Dominik , niektóre linki w motocyklach enduro maja w środku splotu warstwę włókien z jakiegoś materiału który nasączony jest środkiem smarnym. ... albo teflon poprostu, takich tez nie trzeba smarowac, poki sie teflon nie wytrze jest OK, sie wytrze to wymiana. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Redas Opublikowano 13 Października 2003 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2003 Ja mam do smarowania linek motocyklowych smar płynny z grafitem nie pamietam nazwy.Jak pujde do garazu to zobacze nazwe jest to biało niebieska butelka kupiłem ja w salonie motocyklowym w Łodzi za 32 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profaner Opublikowano 13 Października 2003 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2003 JAk nalezy smarowac te liniki? jak widze ze mi sie jedna przeciera(sprzeglo chyba) to wymieniac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Redas Opublikowano 13 Października 2003 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2003 Z tym smarem co ja mam dostalem jeszcze takie ustrojstwo niby dozownik.Jezeli Ci sie przeciera linka to wymien ja na nowa bo ,albo Ci peknie ,albo ktoras z linek zblokuje sie w pancerzu i ani w ta ani w ta nie pujdzie.Jak od sprzegła to w Jawidsonie TS mozesz wzucac biegi bez sprzegła :) Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profaner Opublikowano 13 Października 2003 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2003 Jak od sprzegła to w Jawidsonie TS mozesz wzucac biegi bez sprzegła Poza tym ona nie jest w pancerzu przeciera sie przy automacie gdzie akurat ten kawalek linki nie ma pancerza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi