Skocz do zawartości

Co kupić, wybrać ?!

żubr
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Murdoch - jaki brak szukania? Ja seryjnie nie widziałem, żeby ktoś tu podobne problemy roztrząsał ale jeśli coś przeoczyłem to sorry :icon_razz:

...........

Dlatego zdziwiłem się, że nikt o drzetce wcześniej nie wspomniał. Zawsze tyle dobrego slyszalem o dr 350 a o jego następcy cisza ;) ..............

Edit: na stronie scigacz.pl natknąłem się na tekst gościa o niku Jarecki (jesteś na forum??) porównujący dr 350 do exc 400. Ów Jarecki porównuje sprzęty bardzo drobiazgowo, na różnych płaszczyznach użytkowania, a także porównuje je z innymi motocyklami vel WR przytaczając kolejne różnice w użytkowaniu i kosztach utrzymania. Muszę przyznać, że tekst ten wyklarował mi parę rzeczy i chyba będę skłaniał się w stronę suzuki dr (350 bądź jej następców).

Spoko, mam na myśli tematy kosztów utrzymania, napraw i żywotności wg forumowiczów - było tego już wiele w róznych tematach.

Co do DRZ-ty to nie miej urazy ale chyba mało szukałeś bo są oddzielne tematy an forach nie tylko tym obszerne poświęcone tym sprzętom....

Wielu userów te moto chwali i twierdzi, ze wersja E jest niby sporo trwalsza od innych wyczynów..podobno. NIe chę polemizować. Moto jeździ fajnie co miałem przyjemnośc sprawdzić ale takowego nie miałem więc nie dyskutuje

Porównywanie Dr350 do EXC 400 ..... - zapodaj linka z tym porównaniem

To są bardzo różne od siebie motocykle. Zarówno w odczuciach z jazdy ( na plus EXC)tzn, poręczność, agresywność, moc, zawias itd jak i kosztach utrzymania ( Dr rozjeżdza pod tym względem EXC). Choć zależy jakie odczucia bierzemy pod uwagę. Komfort jazdy takze na czarnym zdecydowanie na plus, ale odczucie z jazdy zwłaszcza w trudnym Off - DR przegrywa z kretesem. Ja mam takowego Kata, kumpel ma DR-kę w ślicznym stanie, mechanicznie dzwon- SHC w pełnym oryginale. I jakieś tam pojęcie mam.

Z tego co piszesz to przy Twoich założeniach - jeśli budżet pozwala kup sobie DRZ w wersji S plus jakieś enduro dobre opony ale nie kostkę i będziesz miał moim zdaniem fajny "złoty środek"- motor który dobzre sprawdzi sie w off-ie i na czarnym, przy tym będzie tani w utrzymaniu i trwały. Zdecydowanie wolałbym to od DR 350.

Pozdro

Edytowane przez murdoch2

Koledzy xt 350 stało się dla mnie za słabe chce go zmienić na crf 450r i tu pytanie czy nie będzie za mocny po takiej zmianie :biggrin: chętnie kupiłbym crf 250r na pewno mocy by nie brakowało,ale mówi się,że takie silniki są bardziej wyżyłowane czy warto się pchać w taki motocykl?Dodam,że budżet to około 18 000zł.http://allegro.pl/honda-crf-450-09r-i1789124077.html da się jakoś poznać,że to na pewno 2009rok?

Aha nie chodzi mi,że się znudziła na prostych bo tu się znudzi każde moto,ale chodzi o podjazdy i ogólną jazdę w terenie mimo,że zmieniłem przełożenie na wolniejsze :icon_razz:

Pozdrawiam i dzięki

Edytowane przez CormaC

Dzięki,ok popatrzę za yamahą,ale honda jakoś bardziej mi się podoba i od 2009 ma wtrysk paliwa więc nie jest to już taki dzikus :icon_twisted: Jeszcze na plus dla hondy amortyzator skrętu.A jak z tym odróżnianiem roczników,niby od 2009r inny wydech.Co znaczy napis unicam na pokrywie zaworów?

Tytanowy układ wydechowy został poprowadzony, tym razem, z lewej strony motocykla i oplata się wokół jego ramy. Rozwiązanie to pozwoliło na przesunięcie tłumika o 150 mm w stronę środka maszyny

a co do tego unicam

system Unicam – z jednym wałkiem rozrządu dla zaworów ssących i zaworami wydechowymi sterowanymi za pomocą dwuramiennych dźwigienek zaworowych.
Edytowane przez Katsumoto

Mika Ahola

1974 - 2012

Jeszcze spójrz na CRF 450 wersja X, czyli lampy i inna charakterystyka silnika niz R, takie enduro z troche rzadszym serwisem, a oświetlenie pewnie przyda się w enduro. Z tym wtryskiem to różnie może być. Gaźniki są może i skomplikowane, ale sprawdzone i bezawaryjne i każdy wie jak to serwisować. Wtrysk choć dużo prostszy jeszcze nie do konca jest sprawdzony, tak mi się wydje.

Jeszcze spójrz na CRF 450 wersja X, czyli lampy i inna charakterystyka silnika niz R, takie enduro z troche rzadszym serwisem, a oświetlenie pewnie przyda się w enduro. Z tym wtryskiem to różnie może być. Gaźniki są może i skomplikowane, ale sprawdzone i bezawaryjne i każdy wie jak to serwisować. Wtrysk choć dużo prostszy jeszcze nie do konca jest sprawdzony, tak mi się wydje.

Właśnie gaźniki trzeba serwisować a wtrysk już nie. Układy wtryskowe w crossówkach sa tak proste że nie ma się tam co zepsuć.

Czyli lepiej jakby był wtrysk?Nie z tym unicam chodziło mi o odróżnianie roczników.Coś enduro za bardzo nie chce nie będę jeździł po drogach ani żadnych dojazdów,więc zbędna waga :icon_razz: Chociaż na pewno serwis jest tańszy,ale to i to drogie w utrzymaniu.

Edytowane przez CormaC

m_fiołek widać że z wtryskiem nie miałeś za wiele do czynienia. układ wtryskowy jest praktycznie bez obsługowy, nie zmieniasz ustawień jak w gaźniku względem pory roku, nie bawisz w żadne rozkręcanie i czyszczenie dysz itp. Wtrysk jest bardziej wraźliwy na gorsze jakościowo paliwo. W ogóle ostatnio coś na siłe próbujesz wcisnąć komuś swoje zdanie

Co do rozpozawiania roczników w crf to przypatrz się >> TU << . Ta crf napewno jest z 2009, bo w tym roku wprowadzony taki wyglad plastików i wtrysk

Ogólnie tak jak już wspomniano, z takim budżetem masz spore pole manewru

m_fiołek widać że z wtryskiem nie miałeś za wiele do czynienia. układ wtryskowy jest praktycznie bez obsługowy, nie zmieniasz ustawień jak w gaźniku względem pory roku, nie bawisz w żadne rozkręcanie i czyszczenie dysz itp. Wtrysk jest bardziej wraźliwy na gorsze jakościowo paliwo

Racja, nie miałem do czynienia, ale myślę, że warto zwrócić na to uwagę, skoro Honda w rocznikach 2010 i prawdopodobnie 2011 wypuściła modele z wadliwymi wtryskami (crf 450 i 250), w których paliwo mieszało się z olejem i się piec zacierał. Honda wydała oficjalne pismo w tej sprawie a więc raczej nie ma żartów.

Teraz to mi namieszaliście to jaki rocznik wybrać?

Starsze roczniki problemy z zaworami i kątem główki ramy teraz niby problemy z wtryskiem,przecież nie może być to tak nie udana konstrukcja :icon_razz: według mnie najlepsza crossówka.

Będę patrzył za rocznikami minimum 2009 i niech się dzieje co chce z tym wtryskiem.

Dziękuje ślicznie wszystkim za pomoc :crossy:

Edytowane przez CormaC

zależy w jakim terenie latasz ale możesz też rozważyć sxc 625 albo xr650r-serwis napewno rzadszy niż crossówki a i mocy nie zabraknie kwestia tylko czy nie będą za ciężkie w preferowane przez ciebie teren no i oba nie nadają sie na tor mx (może innaczej-to jest poprawna politycznie wypowiedź :D )

xr650r za 18 koła kupisz z końca produkcji czyli 2007, sxc pewno podobnie

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

Nie duże enduro odpada,crf będzie najlepszym wyborem,utrzymanie na pewno nie będzie tanie najwyżej sprzedam :biggrin: Dużo będę jeździć w ciężkim terenie bagna po wahacz i same piony,gdzie nawet xt 350 wydawało się ciężkie a mówi się,że to lekkie poręczne enduro,które nie ma nawet chłodnicy :icon_razz: