Jump to content

Jaki olej do ruska??

Recommended Posts

Cześć! Mam silnik świerzo po remoncie (baa, jak dobrze pójdzie to może dziś go odpale :] ) i zastanawiam się jaki olej wlać. Syntetyk, mineral czy pół syntetyk?? Gęstość to raczej 15W/40. Czy może coś innego polecacie??

W Płocku większość weteraniarzy śmiga na Lubro od kilku sezonów. Innego do swojego Junaka już nie zaleję a i Gnome Rhone Ax2 też na Lubro śmigać będzie :D

apropo tego linku podanego wyzej.... kolega napisal tam ze zalewa spirax 85W-140. To jest chyba "najgesciejszy olej" przekladniowy. W ciezarowych uzywa sie go do przekladni glownych (sam mam taki w dyfrze), ale do skrzyni raczej nie polecam. Lepszy bedzie spirax 80W-90. Wlewanie bardzo "gestego" oleju do skrzyni, aby tylko nie bylo wyciekow to raczej kiepski pomysl, szczegolnie jak przyjda zimniejsze dni.

Natomiast zalewanie silnika ruskowi chlodzonemu powietrzem 20W-50 jest jak najbardziej trafne (szczegolnie jak sie lata z koszem).

20W/50 owszem ale nie Lubro

po rozgrzaniu jest jak woda

w dnieprze ciągle paliła się kontrolka ciśnienia oleju

jeździłem na Texaco trochę droższy ale trzyma

gęstość, a i teraz silnik od bawary też na tym śmiga

Edited by galar

A ja lałem Motula 20W50. Potem przerzuciłem się na Liqui Moly. Przejechałem się na tanich olejach (dosłownie, ale głównie w przenośni). Tylko markowy olej gwarantuje mi dobrą kondycję silnika jeśli chodzi o smarowanie jak i temperaturę, gdy solówką utrzymuję w trasie 110-130km/h.

• 1 month later...

polecam lotos 20W 40 robie na nim po 150klm nawet kontrolka nie mrygnie a nie oszczedzam gazu

za to mam pytanie jaki olej i ile do przednich amorkow wlac kopilem nowe uszczelki i chce sie pobawic dzieki naraz

polecam lotos 20W 40 robie na nim po 150klm nawet kontrolka nie mrygnie a nie oszczedzam gazu

za to mam pytanie jaki olej i ile do przednich amorkow wlac kopilem nowe uszczelki i chce sie pobawic dzieki naraz

Jesli nie chce ktos przeplacac to zdecydowanie Lotos. Wedlug mnie w ruskach nie ma co przesadzac z jakoscia oleju i uzywac drogich olejow. Jakosc silnika i tak jest taka ze bardzo dobry olej znacznie nie poprawi trwalosci silnika.

Ja zalewam Urala Motulem 20W/50 i naprawde jest super, smaruje elegancko i nie narzekam.

Do kaśki swojego czasu lałem Lubro 20W/50, kiedyś lałem 10W/40 Lotosa ale motocykl się bardzo grzał.

Puzel ja bym brał Motula, bardzo drogi ale też bardzo sprawdzony. Oni mają właśnie olej przeznaczony do tzw. starych motocykli.

Do skrzyni leje popularnego Hipola Gl-4 80W/90 i skrzynia chodzi bez zarzutów i smarownie dobre.

Edited by Wojt@s