Barnaby Opublikowano 28 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 jak w temacie. w silniku cbx1000 okazało się, że są wybite gniazda łożysk w skrzyni i na sprzęgle. wymiana łożysk na nowe nic nie pomogła. czy jest jakiś sposób na regenerację gniazd? jeśli nie, to czy jest sposób, żeby ten luz wypełnić?zakup nowego bloku silnika nie jest taki prosty... po prostu nigdzie tego nie ma.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Budzik-WGR Opublikowano 28 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 są specjalne kleje do takich prac, nie mowie tu o poxipolu czy innych badziewiach,było sporo tematow o tym jesli dobrze pamietam, poszukaj a powinienes coś znaleźć. Wiem ze klej to nie brzmy bardzo satysfakcjonujaco ale przy dzisiejszej technice i różnych specyfikach zastosowanie dobrze dobranego kleju powinno zalatwic sprawe. Cytuj BYŁO:-kilka MZ--> Kawasaki ZXR 400-->VFR 750 streetfighter-->Honda Vfr 750 rc 36 I 92r.JEST:-Honda VFR 750 rc36 I 90r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 28 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 Gdzieś oglądałem jak jakiś człowiek roztaczał gniazda i stosował wyższe łożyska a w miejscach gdzie to nie było możliwe stosował mosiężny dystans po wytoczeniu. poszukam tej stronki tylko to bylo ze 2 lata temu Cytuj http://czcross.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GHOSTRIDER11 Opublikowano 28 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 wiem ze LOCTITE ma w swojej ofercie taki srodek do naprawy gniazd lozysk z tego co pamietam to jest jakies spoiwo anaerobowe podobno 1-sza klasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 28 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 ja tam w żadne kleje nie wierzę, dla mnie musi być wszystko jak w ruskim czołgu więc próbował bym z nadwymiarowymi łożyskami badź jak poprzednik się wypowiedział spróbować wstawić tulejkę Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielorz Opublikowano 28 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 Uwaga pytanie laika: Nie można tego nadspawać (oblać) aluminium i przetoczyc na oryginalny wymiar ? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadeo Opublikowano 28 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 Można, ale tez zabieg będzie droższy od roztoczenia, bądź wstawienia tulejki.Jest to dodadkowa czynność, a i o dobrego spawacza nie tak łatwo.Ja osobiście zdecydowałbym się na większe łożysko. Na pewno zda egzamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gudaj Opublikowano 28 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 Uwaga pytanie laika: Nie można tego nadspawać (oblać) aluminium i przetoczyc na oryginalny wymiar ? Pozdro Mi również wydaje się to najlepsze rozwiązanie. Nie będzie to napewno najtańsze, ale napewno najtrwalsze. :icon_twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu Opublikowano 28 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 1. Mozna "napunktowac" lozysko - tzn zrobic punkty na zewnetrznej stronie lozyska. Pojawia sie minimalne otworki, a naddatek materialu wyjdzie na zewnatrz zwiekszajac delikatnie zew srednice lozyska - to naprawde czesto pomaga2. Mozna "napawac" np. aluminium (koszt kilkudziesieciu zlotych) i pozniej przetoczyc do odpowiedniej srednicy ( koszt max. kilka dych)3. Mozna przykleic lozyska klejem do metalu. Wbrew pozorom to tez jest dosc skuteczne bo na zawnetrznej bierzni lozyska nie ma duzych obciazen, bo samo lozysko chodzi bardzo lekko. 4. Mozna sprawdzic w katalogu lozysk jakie jest nastepne co do zewnetrznej wielkosci lozysko i dac do roztoczenia. (Nie zawsze to skutkuje bo lozysko jesli jest wieksze na zewnatrz to moze byc tez szersze). Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 28 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 To jest droga i dosc skomplikowana naprawa, jezeli otwory sa bardzo rozbite.Polega na wstawieniu tulei i koncentrycznym roztoczeniu ich w taki sposob zeby otwory pod lozysko sprzegla i walka glownego w przeciwstawnej scianie skrzyni byly koncentryczne ( line boring ) i wlasciwie ustawione w stosunku do zebow kol na walku posrednim ( zachowanie wlasciwego luzu miedzyzebnego ).Najwiekszym problemem jest zlapanie wlasciwego srodka i odpowiednia maszyna do zrobienia tego. W fabryce robi to automat z frezami wlasciwie ustawionymi w stosunku do plaszczyzny mocowania karteru. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barnaby Opublikowano 28 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 nie są bardzo rozbite, wystarczająco jednak, zeby słychać stukanie w skrzyni. tulejowanie byłoby najlepszą metodą, ale obawiam się o jakość wykonania. w olsztynie na pewno nie ma firmy która podjęła by się tego zadania.skłaniam się ku środkom do osadzania łożysk. znalazłem parę typów. najrozsądniej faktycznie wygląda Loctite. wklejał ktoś już w ten sposób łożyska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 28 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 Loctite oczywiscie zadziala, ale skad wiesz ze bedziesz mial lozyska w osi ? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu Opublikowano 29 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 Loctite oczywiscie zadziala, ale skad wiesz ze bedziesz mial lozyska w osi ? Adam M.Loctite to nie klej ktory sluzy do takich rzeczy :icon_arrow:. Ja wklejalem takie lozysko i u mnie narazie dziala :). Popros w sklepie klej do metalow, a ja jutro wysle Ci nazwe kleju ktorym ja to kleilem :) Co do faktu ze lozysko bedzie w osi nie mam najmniejszych watpliwosci by jak wlozysz posmarowane klejem lozysko to ono wrecz musi byc w osi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barnaby Opublikowano 29 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 (edytowane) Loctite to nie klej ktory sluzy do takich rzeczynie wiem czy to jest klej. na opakowniu napisano: "środek do osadzania łożysk. zastosowanie: osadzanie łożysk w wybitych gniazdach. 0,01-0,15mm". do czego wobec tego ma słuzyć? a! jest jeszcze podział na normalny i wysokotemperturowy. Edytowane 29 Grudnia 2006 przez Barnaby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stifler Opublikowano 29 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 (edytowane) Szkode ze nie miszkasz blizej bo mam znajomego w tokarni mozna by cos wymyslic Edytowane 29 Grudnia 2006 przez Stifler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi