Skocz do zawartości

ER 5 - co to jest dokładnie:

lonek22
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Odebralem jakis czas temu ER 5kę z serwisu po przegladzie, regulacji zaworow, synchronizacji gażników. Powedzieli ze wszystko cacy itd. Jest tylko do wymiany linka zwrotna gazu. Ta co była poprostu przerdzewiala - wywalono. Trzeba zalozyc nową. Tlumaczyli mi, ale juz dokladnie nie pamietam. Do czego ona konkretnie sluzy? Na chlopski rozum, normalnie mozna jezdzuic i najnormalniej gazowac. Dzięki.

do gaznika leca ci 2 linki, jedna odpowiedzialna za podciagniecie jak dodajesz gazu, a druga za powrot dzwigienki przepustnicy do polozenia zero, gdy przymkniesz gaz

chyba jakos tak to szlo :icon_razz:

KTM LC4 400 SC '95

Honda CB 1100 Bol D'or '83

DKW KM 200 '35

www.bikepics,com/members/thefex/

Kilka drobnych przypuszczen mi sie nasuwa jak odciazenie linki gazu, specjalnie w silnikach wielocylindrowych, gdzie dochodzi caly mechanizm uchylania przepustnic, wyrownanie pracy tego mechanizmu i mozliwosc stosowania lzejszych sprezyn sciagajacych przepustnice do polozenia poczatkowego. W moim Suzuki nie ma linki zwrotnej gazu i wrazenie jest takie ze dodajac gazu trzeba pokonywac opor naprawde silnej sprezyny, co na dluzsza mete jest meczace.

Ogolnie uwazam rozwiazanie z linka zwrotna, wprowadzone kiedys przez Honde za bardziej eleganckie i przyjazne prowadzacemu motocykl.

Adam M.

....a nie wprowadzono tego przypadkiem jako elementu poprawiającego bezpieczeństwo.... nie jestem pewien ale wydaje mi się że rozwiązanie z dwoma linkami jest bezpieczniejsze.... poprostu jak szlag trafi sprężynę na przepustnicach i urwie nam się jedna z linek to mamy możliwość je zamknąć ta 2 linką... nie wiem czy elegancja tu coś ma do rzeczy ale może się mylę :icon_mrgreen:

Panowie wyobraźcie sobie sytuacyjką kiedy np na XX 1100 na 2 biegu dajecie na maxa w palnik i zacina się wam sprężynka (czy jakikolwiek mechanizm zamykający przepustnice) i właśnie po to jest linka zamykająca ten cały cykr, żeby wam oczy z orbit nie wyszły jakdzieciom co zobaczą w cyrku klauna :) :banghead:

Adam.M przeciez linka odpowiedzialna za zamkniecie przepustnic podczas otwierania gazu nie odciaza drugiej i nie przenosi zadnej sily tylko porusza sie bezwladnie w swoim pancerzu. Myslac zdroworozsadkowo nie powinna miec tez wplywu na latwosc pokonywania oporu sprezyn w gaznikach. Wydaje mi sie ze tylko w momencie, gdy linka otwierajaca przepustnice sie zatnie(zatrze) to druga linka ma za zadanie ja wyciagnac i w skrajnym przypadku nie jestesmy pozbawieni kontroli nad gazem

enduromaster napisał:

a nie jest to przypadkiem pompka paliwa np. wstrzykująca dodatkowe paliwo przy nagłym otwarciu przepustnicy ?

O czym Ty popierduczasz?Linka zwrotna słuzy też do szybszego hamowania silnikiem, czuć różnice jak jej nie ma gdy puścimy gaz i zahamujemy silnikiem że wolniej to się odbywa. A mam pytanie, czy w choperach też takie linki są? Bo tam chyba są zbędne według mojej teorii.

lolek napisał:

....a nie wprowadzono tego przypadkiem jako elementu poprawiającego bezpieczeństwo.... nie jestem pewien ale wydaje mi się że rozwiązanie z dwoma linkami jest bezpieczniejsze.... poprostu jak szlag trafi sprężynę na przepustnicach i urwie nam się jedna z linek to mamy możliwość je zamknąć ta 2 linką... nie wiem czy elegancja tu coś ma do rzeczy ale może się mylę :biggrin:

Wlasnie. Przypominam sobie, ze tak mi tłumaczono. Dzieki koledzy za podpowiedzi. Na wiosne bede to robic. Poodbno poł godz. roboty, tylko zbiornik zdjac i prawie po robocie. Teraz to manetka jest takim "flakiem", jak w mojej MZetce.