Stan Opublikowano 6 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2006 nie tylko harley ja w swoim kawasaki tez tak mam ze sam sie wylacza po 10 sekundach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelpl Opublikowano 6 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2006 To kup Harleya :banghead: Cytuj ISRA: 27062SREU: 614 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebazaz Opublikowano 6 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2006 (edytowane) Chce zaprojektować i wykonać coś w rodzaju komputera do moto. Bardzo brakuje mi w moim sprzęciku takich info jak godzina, data, itp.Komputerek pełnił by też funkcje alarmu (pastylka Dallas) jako drugi klucz do odpalenia. I teraz moje pytanie co Wy chcielibyście jeszcze w czymś takim mieć, jakie funkcje powinien jeszcze mosiadać. Ponieważ chce wykorzystać wyświetlacz ciekłokrystaliczny LCD z podświetlaniem będzie dużo miejsca do wyświetlania wszelakich informacji.Na czym będziesz to robił?Chodzi mi o procek, program i LCD.W razie problemów mogę pomóc.Mam pewne doświadczenie (Atmel bascom LCD nokia, simens). "nie zapomnij o liczniku motogodzin bo to najdokładniej informuje o przebiegu motocykla"Niech jeszcze pamięta maksymalne osiągnięte obroty :icon_evil: . Pozdrawiam Edytowane 6 Grudnia 2006 przez sebazaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleber Opublikowano 6 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2006 No wiec mamy już niejaki zarys. Na początku chciałbym zacząć od rzeczy najprościej dostępnych i programowalnych. Czyli zegar, data, obroty, temperatura zewnętrzna silnika, pastylka dallasa jako klucz do zapłonu + prosty alarm. Następnie przemyślana rozbudowa. Układ będzie (prawdopodobnie) na jakimś procku AVR napisany zdecydowanie w C, wyświetlacz LCD typowy 4*20znaków napewno nie z komórki- może graficzny ale raczej alfanumeryczny. Chciałbym rozpocząć projekt od prostej wersji funkcjonalnej którą udoskonalałbym w miare potrzeb i możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebazaz Opublikowano 6 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2006 Też zastanawiałem się nad takim bajerem.Polecam wyświetlacz od simensa s65 kosztuje na allegro 50 pln.Rozdzielczość 132x176 i 16bitowy kolor.Obsługa jest w miarę prosta (zmałpowałem z jakiejś niemieckiej strony).Mam 2 wielkości fontów i wyświetlanie bitmap.Za 4x20 alfanumeryczny zapłacisz tyle samo lub więcej.Nie wiem tylko, czy taki od komórki nie byłby za mały i nie czytelny.Zrobisz jak zechcesz.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszekm Opublikowano 6 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2006 (edytowane) Dobra Panowie!a na ile wyceniacie swoją pracę?? tzn ile kosztowałoby od was schemat płytki drukowanej instrukcja napisania programu obsługującego całe to cudo + podpowiedzi jak dopisać inne dodatki?aha oczywiście myślę o równowartości w zgrzewkach piwa (24szt :icon_mrgreen: 0,5l) PSprzepraszam za OT... Edytowane 6 Grudnia 2006 przez Zbyszekm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janciownik Opublikowano 6 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2006 a moze czujnik feromonow czy jak to sie tam u kobiet nazywa??jakby szla jakas wlasnie podniecona na moto blond wlosa laleczka to jakas kontrolka czerwona czy cus zeby nie przegapic okazji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luca Opublikowano 7 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2006 Ta i taki duży migający kogut na antence Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek8104 Opublikowano 7 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2006 Ja też, ja też, ja też...... Dodaj jeszcze miernik umiejętności kierowania motocyklem (fajne gdy komuś pożyczasz) :D :D :P A na poważnie to fajnie byłoby mieć jakiś antyradar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twizzter Opublikowano 7 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2006 ....w postaci dyndającej płyty CD? :P Antyradary (a ściślej mówiąc wykrywacze radarów) budowane z dostępnych części wykazują się duuuużo mniejszą skutecznością niż fabryczne...także lepiej nie polegać na tym. Delikatniej z prawą rączką :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M a D a F a K a Opublikowano 7 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2006 (edytowane) Ja składam zamówienie na sprawnie działający lap timer z datalogerem obsługiawanym przez PC, a jeszcze lepiej przez telefon komórkowy. Poważna propozycja :banghead: Edytowane 7 Grudnia 2006 przez M a D a F a K a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleber Opublikowano 7 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2006 (edytowane) A ten laptimer z jaką dokładnością miałby działać? I dataloger rozumiem że jest to coś co pozwoli zrzucić uzyskane wyniki okrążeń na kompa(tel) sorki za może banalne pytania ale nie wiem. I jeszcze jedna sprawa czy start/stop dokonuje kierowca czy sam układ w momencie przejechania obok wybranego miejsca na torze.A i jeszcze ile wyników czasów okrążeń na wyświetlaczu. Edytowane 7 Grudnia 2006 przez kleber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M a D a F a K a Opublikowano 7 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2006 Osobiście wystarczy dokładność jednej setki sekundy. Dataloger - dokładnie tak jak piszesz, takie mninimum to 10 okrążeń. Rejestracja może być oczywiście za pomocą przycisku, bo nadajnik ustawiany na torze to już był by wypas :D. Sądzę, że tylko na tym forum znalazło by się kilku chętnych na takie urządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Doctor_46 Opublikowano 7 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2006 Noo widze ze tamacik sie pozadnie rozwija :lalag::D Ja tez jestem za takim cudenkiem jesli oczywiscie bedzie w miare przystepnej cenie :D :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PADRE Opublikowano 7 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2006 Nie zapomnij o czyms w rodzaju "black-boxa"-niech pamięta chociaż ostatnie 30 min najważniejszych parametrów(szybkość,przeciążenia,siła hamowania,itp.) pozdro-PADRE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi