thors Opublikowano 11 Lipca 2003 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2003 witam panowie co byscie polecili na usczelke miedzy kartery bo silikon mi sie znudził :lol: pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 11 Lipca 2003 Administrator Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2003 Trza zainwetsować w oryginalną uszczelkę - koszt rzędu 20-30 zł. Silikon nawet nie wiem jaki byłby "fimowy" i tak ciśnienie prędzej czy później wydmucha. Natomiast dobrej jakości uczelka, położona dokładnie (najlepiej delikatnie ją wcześniej naoliwić) nie puści do następnego rozkręcania silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 11 Lipca 2003 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2003 W niekróych sprzętach jest to składane bez uszczelki. Zwykły silikon nie wystarcza - są specjalne "Płynne uszczelki", będące czymś w rodzaju gumy (jak zastygnie). Podstawą jest tu dokładnośc montażu - nawet najlepszy silikon nie będzie działał, jeśli będzie choć trochę "tłustości" (resztki oleju itp.). Jak się wszystko dobrze poskłada, oczyści itp, to nie ma problemów. Pozdro, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thors Opublikowano 11 Lipca 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2003 No wlasnie dlatego nie chce silikonu panowie ,bo nie lubie jak sie paprze tym dziadostwemAle chodzi mi o jakies materialy.Macie cos na uwadze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siecki Opublikowano 12 Lipca 2003 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2003 Można kupić specjalny papier (karton) na uszczelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aker Opublikowano 12 Lipca 2003 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2003 Polecam preszpan albo klingieryt. Te materiały można dostać w hurtowniach przedsiębiorstwa CHEMIA albo w sklepach elektrotechnicznych. Niedawno uszczelniłem tak karter w Pannonii i jest super szczelny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzydlaty Opublikowano 18 Lipca 2003 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2003 :( Dokładnie też jestem zwolennikiem starych sprawdzonych metod.Ważene oby uszczelkę wcześniej posmarować towotem - nie olejem. Wtedy trzyma fest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qler Opublikowano 18 Lipca 2003 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2003 :( Dokładnie też jestem zwolennikiem starych sprawdzonych metod.Ważene oby uszczelkę wcześniej posmarować towotem - nie olejem. Wtedy trzyma fest.to tak samo jak ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avalon Opublikowano 19 Lipca 2003 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2003 Jesli chodzi o "starsze" konstrukcje to często stosuje sie uszczelki ale w nowszych moto (japonia) czesto wystarcza własnie płynna uszczelka i dokładność obróbki el.silnika.Radze kartery dokładnie dotrzec na płycie traserskiej na paste,a na pewno nie bedzie nic ciekło. Cytuj Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seba Opublikowano 21 Lipca 2003 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2003 1) Gdzie można wymienione materiały kupić (preszpan, klingieryt, może jeszcze jakieś znacie...)2) Czy kupując będę miał do wyboru kilka grubości??3) Jeśli tak to jaką grubość wybrać?4) Czy wymienione materiały nadają się także na uszczelkę między kartery a cylinder? bardzo pilne, proszę o szybkąo dpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siecki Opublikowano 21 Lipca 2003 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2003 W Ostrowie jest taki sklep z łożyskami, wężami i o-ringami i mają tam takie materiały na uszczelki. Spróbuj właśnie w takich sklepach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aker Opublikowano 22 Lipca 2003 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2003 Jest taka sieć sklepów "Chemia" - takie ni to sklepy ni hurtownie :lol: . Spróbuj znaleźć ich stronę w necie - tam znajdziesz adresy. Sprzedają różne grubości, ja kupiłem 0,8 mm , ale myślę że możnaby użyć trochę cieńszej tzn 0,6 mm. W moim moto między karterem a cylindrem jest właśnie taka preszpanowa uszczelka i jeszcze się nie spaliła :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi