Skocz do zawartości

Motocykl 250-500 ccm dla OSK - który ?

Rekomendowane odpowiedzi

a po co chłodzenie cieczą? Moto ma być nowy?

Jeśli mogę coś polecić, to ja się uczyłem na hondzie cb 250 - moim zdaniem idealnie się do nauki nadaje, silnik nie do zajechania jak to w hondach, przyśpiesenie też ok jak na początek.

Wydaje mi sie z doswiadczenia(jeszcze nie tak dawno zdawałem :bigrazz: ) że najlepiej jak kupi taki motocykl jaki jest w najblizszym WORDzie. Trudno jest wczuc sie w inny motocykl bez żadnej próby i przejechac slalom i kręcic ósemeczki. Przynajmniej mi(choc na rożnych motorkach smigam od dawna) jak i moim znajomym którzy robili kurs na innych moto niz na egzaminie (suzuki gz250 czy jakos tak :buttrock: ) sprawiło mały kłopot. Jezeli ten motocykl ma słuzyc tylko do poczatkowej nauki jazdy lub lepszemu opanowaniu motocykla nie tylko do egzaminu to polecam tak jak Boby honde cbf250, a chyba najlepszym argumentem za nia jest to ze własnie w wielu OSK uczy przyszłych motonitów.

Może to ma być motor do douczania jazdy na motorze, a nie do nauki by zdać egzamin ? ? ?

a jakaś różnica występuję? na gn250 nie da się jeździć inaczej, niż tylko do nauki "zdawania egzaminu"? to ta wycieczka do grecji (?) bodajże opisywana kiedyś w listach w SM to fotomontaż był?

japko ma rację: najlepszy będzie taki motocykl, jaki ma ośrodek egzaminacyjny - bo dla początkującego trudno będzie się wczuć w inną maszynę, na której na dodatek nie może nawet przy słowiowego "kółeczka" zrobić, zeby wyłapać różnice między treningowym a egzaminacyjnym. podobnie jest z resztą z czterołapcami i tu jakoś niekt nie ma wątpliwości, że najlepiej jak się uczy na takim samym

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

No wiesz. Nauka na 250 to właściwie normalka. Tylko potem ludzie wsiadają na różne sprzęty typu CBR 600, czy inne większe sprzęty i przyspieszenie i v-max jest druzgocąco większe od 250'tki. Więc może ktoś chce sprzęt mocniejszy, by douczyć ludzi jak obchodzić się z motorem o większych gabarytach i o wiele większej mocy. Dla mnie tu tkwi różnica.

Motocykl musi by większy od gienka 125 który jest w posiadaniu instruktora i któremu co chwile polewa silnik wodą i nakłada mokre szmaty co by sie nie przegrzał bo coś tam coś tam i to japońskie i drogie częsci są :buttrock: i dlatego wolałbym żeby miał chłodzony cieczą to by miał spokój i on i motocykl. Wszystkich szkoli na tym gienku czy to na A1 czy też zwykłe A i wreszcie pomyślał, ze musi miec cos wiekszego, ale takiego żeby każdy sobie z nim poradził i nie zabił.

Ja osobiście w OSK uczyłem się jeździć na KINGWAY NAKED 125, i przyznam szzczerze że motocykl moim zdaniem niezabardzo nadaje się do nauki jazdy ponieważ jego silnik jest słaby, wykonaniem nie grzeszy i prowadzi się dużo prościej od GN 250, którym jechałem na egzaminie. Myśle że dużo spokojnieszy był bym gdybym na kursie dosiadł jakiejś 250-tki. Także podobnie jak przedmówcy polecam motocykl, na którym będzie odbywał się egzamin.

Edytowane przez super_stalker

Motocykl musi by większy od gienka 125 który jest w posiadaniu instruktora i któremu co chwile polewa silnik wodą i nakłada mokre szmaty co by sie nie przegrzał bo coś tam coś tam i to japońskie i drogie częsci są :buttrock: i dlatego wolałbym żeby miał chłodzony cieczą to by miał spokój i on i motocykl. Wszystkich szkoli na tym gienku czy to na A1 czy też zwykłe A i wreszcie pomyślał, ze musi miec cos wiekszego, ale takiego żeby każdy sobie z nim poradził i nie zabił.

Na gorący silnik kładzie mokre szmaty ? ? ?