Skocz do zawartości

Porady na początek jazd

fv
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

2. Co polecacie na szyję - nie mam kurtki motocyklowej a w golfie i kominiarce przeziębiłem gardło na tym bemowskim wygwizdowie jadąc 5km/h. Boję się co będzie dalej...

3. Co polecacie na nogi? Buty motocyklowe odpadają, bo nie chcę jeszcze inwestować w specjalistyczny sprzęt a glany mi się rozpadły po zimie. Zimno mi - może jakieś getry? :icon_mrgreen:

. Irracjonalne :bigrazz: Czy jeśli w czasie skrętu najadę na kamyk/gruz leżący na placu, to moto może go przerolować i mi się wywrócić?

2. poszukaj zapinanych golfów, znaczy takich śliniaczków pod szyję - skóra albo jakiś windstopper. przydadzą się na chłodniejsze dni również jak już kupisz pełny motocyklowy strój

3. zainwestuj na początek w glany. przydadzą się na na stępną zimę ;)

irr. może :cool:

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

nie sluchaj ludzi ktorzy sami nie wiedza o co chodzi, usiadz wygodnie i zdajto prawko a nauczysz sie latac jak juz sobie swoje moto kupisz jeszcze nie slyszalem zeby ktos sie na kursie nauczyl. Bak jak chcesz to sciskaj jak nie to nie widziales zeby ktos dusil nogami bak na zakrecie z kolanem na ziemi a jazda prosto jest dla kobiet wiec moje zdanie juz znasz na ten temat siedz tak jak ci wygodnie to ma byc frajda a nie walka o moc miesni ud. a jak ci zimno to albo musisz zainwestowac albo czekaj na lato.

Co do pierwszego zdania tego cytatu, to w imieniu własnym i Piotrka Gadaja dziękuję za komplement.

Czytając dalej wypowiedź Radka, odnoszę wrażenie że niewiele w życiu słyszał.

Jego polszczyzna świadczy że do szkoły także nie chodził, a świadectwo ukończenia podstawówki ma zapewne z bazaru.

Bak trzymamy kolanami żeby nie trzymac się kierownicy.

Na torze kolano jest bliżej nawierzchni, tak jak biodra zsunięte z siedzenia do wewnątrz zakrętu, po to żeby obniżyć środek ciężkości. Jednak mimo to maszyna jest trzymana między zewnętrznym pośladkiem i zewnętrzną łydką. To wszystko co mam do powiedzenia w tym temacie.

P.S. Skromna ilość uwag w stosunku do Tematodawcy, wynika z jego systematycznego wchłaniania wiedzy bez tłumaczenia jak chłop krowie na rowie. Kursant robi to co mówi instruktor, nie wywala się za każdym razem, nie stwarza sytuacji dziwnych i podbramkowych. Zatem wszystko idzie dobrze, i niech tak zostanie.

Kulik.

kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKO

Uwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy:

• teoria: Mokotów-Służew
  • praktyka: Ursus

Trafiłeś do bardzo dobrych szkoleniowców (to nie tylko moje zdanie) :crossy: Nie kumam czemu nie podzielisz się swoimi wątpliwościami z Tomkiem lub Piotrkiem ;) Oni są w tym temacie najbardziej kompetentni. A co do czasu który Ci poświęcają, to zapewniam, że robią co mogą aby wyszkolić dobrego motonitę :flesje: PZDR

P.S. Skromna ilość uwag w stosunku do Tematodawcy, wynika z jego systematycznego wchłaniania wiedzy bez tłumaczenia jak chłop krowie na rowie. Kursant robi to co mówi instruktor, nie wywala się za każdym razem, nie stwarza sytuacji dziwnych i podbramkowych. Zatem wszystko idzie dobrze, i niech tak zostanie.

Kulik.

AAAAAA, mamo! Chwalą mnie! ;) Dziękuję za dobre słowo!

Moja jedna część myśli sobie, że jak nie krzyczą że źle, to robię dobrze. Moja druga: "jesteś zielony, nic nie umiesz, nie możesz tego robić dobrze" albo "robisz tyle błędów, że te drobnostki w nich giną". Stąd pytania.

Hmmm... No nie wątpię... Cholera, rozmarzyłem się... :icon_twisted:

głodnemu chleb na myśli co osito ;)

o czym to bylo....? aaa tak ..sorky wcale sie nie dziwie ja tez

Prowadzenie motocykla na myśli miałam naturalnie :) Oj chłopcy chłopcy...

ja juz wiem ze motorem da sie nawet nauczyć małpę jeździć :) . Na poczatku kursu scinalem pacholki na placu, a wczoraj juz krecilem ósemeczki na trójce (ledwo ledwo ale sie udało)..

25 mam egzami, pewnie sie naucze jeszce krecić ósemnki jeżdzac tyłem :icon_twisted: bokiem i na głowie :rolleyes:

pozdro dla wszystkich kursantów

mi osemka zaczela wychodzic juz na 2h - sam sie zdziwilem bo na pierwszej godzinie myslalem ze 20h to bedzie za malo. na 3h gosc kazal mi jezdzic na osemce wymiarowej jak na egzaminie (okazalo sie ze ta wczesniej miala stary wymiar jeszcze) i tu jak juz ktos powiedzial osemka jest wielka i wybacza drobne bledy. pech chcial ze na koniec jazd zerwalem linke z gazu i teraz poczekam troszke na 4h. teraz dojdzie jeszcze migacz i krecenie glowa, ale nie diabel taki straszny jak go maluja (jesli chodzi o osemke), przynajmniej tak mi sie wydaje.

ps.osemke da sie na 3 biegu ??? ja caly czas na 1 ze sprzeglem

Ile zajmuje wam przejście całego kursu. Od początku zapisania się do egzaminu ? ? ?

ja zapisalem sie pod koniec marca, ale kazdy wie jaka byla podoa.

Zaczałem jezdzic okolo 10 kwietnia, na dzien dzisiejszy zostalo mi 5 h, wykklady mi kierownik osrodka podarowal po starej znajomosci, kazal mi tylko testy u siebie zdać.

Jezeli sie postarasz to wyjezdzisz w miesiac bez wiekszego problemu. Ale niestety na egzamin musisz czekac ponad miesiac ( w lublinie, nie wiem jak jest w innych miastach). Ja mialem fuksa, poprosilem pania przyjmujaca zapisy, czy by sie wczesniej nie dalo bo za granice wyjezdzam i o dziwo na egzamin czekalm tylko 3 tyg. Egzaimn mam 25 maja. A wiec kalkulujac to na szybko 2 miesiace ta cala zabawa potrwa.

ps.osemke da sie na 3 biegu ??? ja caly czas na 1 ze sprzeglem

ja tez tak samo sie zdziwilem jak mi instruktor powiedzial ze za 10 godz na 3 bede ósemki krecil. Jak moto jest dobrze wyregulowane to żaden problem, tylko trzeba troche sie mocniej skladac i bardziej żąglować sprzętem. :icon_twisted:

Ale na egzaminie na 2 bede zdawał, bo mniejsza szybkosc i jest czas na pomyslenie i skorygowanie toru jazdy, bo na 3 jak spiepszysz to nie da rady nic juz poprawaić.

powodzenia na kursie :) :rolleyes: