Skocz do zawartości

Banalne pytanie :):)

berni71
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czolem!

E tam, leniuchu :wink:.

Wyciagnij, podladuj i szafa gra :icon_mrgreen:.

Nie wiem, czy sa jakies przeciwskazania, zeby ladowac akusa podlaczonego, ale zawsze przy okazji wyciagania mozna sprawdzic poziom elektrolitu i oczyscic klemy...

Pozdrawiam

Chyba, że masz VS 1400 i wyjecie akumulatora trwa 20 minut i wymaga wytarzania się po podłodze garażu

Ale łatwizna!

W TDMie wg manuala zdejmuje się wszystkie owiewki, ściąga zbiornik i dopiero aku. Ale prosciej można odkręcając tylny amor :icon_mrgreen:

Nie ma co płakać nad rozlanym szambem. Wsiąknie i smród minie [michoa]

Ale łatwizna!

W TDMie wg manuala zdejmuje się wszystkie owiewki, ściąga zbiornik i dopiero aku. Ale prosciej można odkręcając tylny amor :icon_mrgreen:

:wink: I musiałeś mi przypmnieć o tej gimnastyce w wyniku której pochlastałem sobie paluch :flesje:

A tak poza tym, to nie zaleca się ładowania akumulatora podpietego do instalacji pojazdu w sytuacji gdy jest on wyposazony w komputer i inne duperele elektroniczne. Znane są przypadki, że w samochodach potrafią wywalić poduszki powietrzne i inne ciekawe rzeczy potrafią się dziać gdy kompowi szajba odbije. Nie wiem jak to jest z jednosladami ale ja bym nie ryzykował.

P.S. Powyższe wieści zaczerpnięte z prasy samochodowej.

Tylko głupiec ma na wszystko gotową odpowiedź :)

W ZR7 trzeba zdemontowac zbiornik paliwa i częśc obudowy filtra paliwa więc akumulator ładuję bez wyciągania. W zeszłym roku zamontowałem do "+" kawałek porządnego, czerwonego przewodu z bezpiecznikiem. Drugi koniec tego przewodu zabezpieczony jest zatyczką którą sciagam tylko w czasie ładowania. Cały ten patent miał na celu bezpieczne podłączanie w czasie ładowania bo aku siedzi głęboko i wpychanie "na siłę" zacisków ładowarki może spowodowac zwarcie na ramę motocykla.

Patent prost i wygodny.

Poziomu elektrolitu i tak nie sprawdzam bo aku jest bezobsługowe w czarnej obudowie.

Edytowane przez Avalon

Czarny, ciężki, szybki... Olympus E-3

Poza sezonem akku miałem poza motocyklem. A jak trzeba ładować w sezonie (i nie odpali :wink: ) to podpinam zaciski prostownika bezpośrednio pod akumulator (+ do +) bo nie mam kłopotów z dostępem.

Pozdro

I ja robię tak samo - żadna filozofia. Pozdrawiam

WItam

zasada prosta jak poprzednicy wyciagasz stawiasz na stole wyciagasz korki (elektrolit czasem sie gotuje wiec lepiej wyciagnij albo same ci wystrzela) a lepiej wyciagnac z moto bo jak nie wyciagneisz to w razie ew gotowania elektrolit pozostawia ci plamy na lakierze no i oczywiscie plus do plusa minus do minusa (podlaczamy na wylaczonym prostowniku) jak juz wszystko podlaczone to wciskasz power i sie laduje.

pozdrawiam

Gość Tomex Yamaha YBR125

Ja otwieram boczną klapkę od schowka, zdejmuję gumę mocującą aku, odkręcam klemy i aku jest moje. Ale żeby zamknąć klapkę spowrotem i zatrzasnąć zamek to już trzeba mieć anielską cierpliwość, wczoraj po zamontowaniu aku tę klapkę zamykałem 15 minut :wink: Ale jak czytam o Waszych sprzętach, że trzeba rozebrać pół motocykla, żeby wyjąć aku to współczuję :cool: