Pioter Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Helou,dzisiaj razem z moja dziewczyna otworzylismy sezon motocyklowy. Otwarcie było szczęśliwe, bo żyjemy :) Jadąc serpentynowatą drogą na jednym z zakrętów spotkaliśmy sie z plamą która ciągneła się chyba z kilometr i jak sie okazało , była plamą oleju. Dlatego myślałem, że to jakieś przebarwienie, woda albo coś i ją olałem... i to był mój błąd :crossy: Wychodząc z zakrętu przekroczyłem tą plame (ciągneła sie wzdłuż krawedzi jezdni, jakiś metr od niej, wzdłuż drogi) no i moto płynnie położyło sie na boku. Nawet nie zauważyłem kiedy. Bez szarpnięć, walki... poprostu pyk i leżymy- a wsumie suniemy na plecach po asfalcie w kierunku pobocza a moto na przeciwległy pas. Tak naprawde to super uczucie, zupełnie jak po śniegu na sankach :icon_mrgreen: Ale już spróbowałem i mi starczy :) Skutki.Naszczescie samochod za nami i te z przeciwka zdazyly sie zatrzymac wiec nic po nas nie przejechało. Nic nam sie nie stało. Jedyne szkody to pare dziurek w kurtkach, dziurka w moich spodniach, male obtarcie na .... eee, na pewnej czesci ciala mojej dziewczyny ;) -jechala w zwykłych spodniach, moto ma wygieta klamke obtarte kufry, podnożek itd. Wnioski-Mieliśmy w sumie farta a nie pecha bo gdyby jechal za nami tir to moglo by być nieciekawie.-Pomimo, że przejechaliśmy na plecach tylko jakieś 4-5 metrów kurtki i spodnie mają dziurki na wylot, tam gdzie jest materiał, skórzane wstawki tylko są troche podrapane. Jednak co skóra to skóra...-Odblaskowa kamizelka oprócz polepszenia widoczności spełnia dodatkową funkcje- ochroniła moją kurtke. Mamy takie same kurtki, suneliśmy po asfalcie tyle samo a moja kurtka jest w dużo lepszym stanie. Kamizelka cala sie podarła ale osłoniła kurtke - ma tylko jedna dziurke, a skorzana wstyawka na plecach wyglada jak by sie nic nie stało. w drugiej kurtce sa 2 przetarcia i skora na plecach jest porysowana. Wiec polecam kamizelki :icon_mrgreen:-kufry fajnie chronią nogi przy glebie, można sie wysunąć spod moto i poszurać spokojnie w innym kierunku :icon_mrgreen:- Nie myslałem że olej jest tak za*eb...cie śliski. Chyba trzeba samemu doświadczyć żeby uwierzyć. Tyle już razy jeździłem po różnych plamach a tu bęc...-Na policji dowiedziałem sie (zadzwoniłem żeby przysypali ten olej zanim ktoś sie znowu wyglebi) , że można taką szkode zgłosić i w razie jak złapią sprawce wycieku to dostane od niego odszkodowanie. Ale chyba sobie daruje... To tyle, oby nikomu więcej sezon nie rozpoczął sie w tak efektowny sposób ;) Uważajcie na olej i noście kamizelkipozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyhu Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2006 (edytowane) Czolem! O tak, olej sliski jest... Zupelnie jak mokra trawa :icon_mrgreen:. Bo ja wlasnie na niej dwa razy glebnalem (w odstepie 15 minut dwa razy :icon_mrgreen:). Dobrze, ze jestescie z dziewczyna cali, a moto nie ucierpialo zbyt mocno... Zycze, aby byla to ostatnia Wasza przygoda tego typu w tym sezonie, albo i w kilku nastepnych!. Pozdrawiam Edytowane 18 Kwietnia 2006 przez zbyhu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsen Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2006 -Na policji dowiedziałem sie (zadzwoniłem żeby przysypali ten olej zanim ktoś sie znowu wyglebi) , że można taką szkode zgłosić i w razie jak złapią sprawce wycieku to dostane od niego odszkodowanie. Ale chyba sobie daruje... Zawsze też możesz pociągnąć do odpowiedzialności cywilnej instytucję odpowiedzialną za utrzymanie drogi w należytym stanie. Do właścicieli gruchotów "znaczących teren" to ja bym normalnie strzelał jak do kaczek. :icon_mrgreen: http://forum.motocyklistow.pl/index.php?showtopic=35741&hl= Cytuj Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xj 600 n Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Dobrze, że napisałeś o tej przygodzie, bo wielu miejmy nadzije weżmie ją sobie do serca. Można powiedzieć, że Pioter miełeś podwójne szczęście, że:-nie jechałes w nocy;-Ty i Plecaczek nie rozsypaliście się na kawałki. A jak zareagowali na wywrotkę kataramaniarze, którzy byli za wami? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioter Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2006 (edytowane) No ten gliniarz mi tłumaczył, że za dziure odpowiadają a olej to w sumie nie ich wina i trzeba ścigać sprawce :icon_mrgreen:A ta plamawyglądałą tak jak w twoim poście. Potem jechaliśmy za nią aż skręciła w inną ulice i nagle znikneła. Penie pan szofer skumał że czegoś nie domknął :crossy: Bardzo miłe było to, że nikt z 5 samochodów które sie zatrzymały - zatamowaliśmy sobą i motocyklem ruch, nawet sie nie spytał czy coś nam sie nie stało. Jak tylko go zepchnąłem na pobocze wszyscy pomkneli dalej... :icon_mrgreen: No ale w sumie, to czego sie można było spodziewać? Że ktoś uchyli okno i sie spyta czy nie wezwac pomocy? "Przecież ktoś napewno zadzwoni, a pozatym dobrze mu bo napewno jechał 150" Powoli zaczynają mnie boleć plecy :icon_mrgreen: Edytowane 18 Kwietnia 2006 przez Pioter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dubey Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Czolem! O tak, olej sliski jest... Zupelnie jak mokra trawa :icon_mrgreen:. taaa, to tez byla moja pierwsza gleba na enduraku - ladowanie na glowie po hamowaniu na trawiastym zjezdzie;) ale sie nauczylem...pozdrodub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymonKa Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Hej,Niestety nawet jak ktoś przeczyta ten wątek to chyba nic mu to nie da. W poniedzialek zaliczylem bardzo podbna glebe. Odrobina deszczu, plama oleju, naprawde delikatne hamowanie przed manewrem skretu na skrzyzowaniu i gleba. Zero ostrzezenia. Zawsze mi sie wydawalo ze poczuje cos w stylu ze ucieka mi ktores z kol i dopiero sie poloze. A to doslownie sekunda byla i lezalem na ziemi. Podobnie jak ty jechalem z plecaczkiem. Naszczescie plecaczek byl ubrany w komplet skór i skonczylo sie na siniaku na udzie. Pisze to dlatego ze ja nawet nie widzialem tej plamy oleju na asfalcie. Dopiero gdy przespacerowalem sie po miejscu zdarzenia to zobaczylem co nas zalatwilo. Nie moglem jechać spokojniej bo z plecaczkiem a juz zwlaszcza w deszczu jezdze naprawde asekuracyjnie. I gdybym jechal ta sama droga dzis to prawdopodobnie tez bym sie sie polozyl:/ Ta swiadomosc troszke mnie martwi. Oczywiscie wiem ze mialem mega duzo szczescia. Ale naszczescie samochod ktory za nami jechal zdazyl wychamowac. Podjechal nawet spytac czy wszystko oki. W przeciwienstwie do kierowcow ktorzy jechali za Toba, ten umial sie zachowac. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trajka66 Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 No nieciekawie, ale mam nadzieje ze jak widzicie takie plamy to zatrzymujecie sie i dzwonicie na straz pozarna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 A to doslownie sekunda byla i lezalem na ziemi. Miałem to samo. Ułamek sekundy i ocknąłem się na asfalcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymonKa Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 No nieciekawie, ale mam nadzieje ze jak widzicie takie plamy to zatrzymujecie sie i dzwonicie na straz pozarna ? Szczeze mówiąc nic nie zrobiłem z tą plamą oleju. Chodząc i jeżdząc po ulicach widuje takie bardzo czesto. Ta na ktorej zaliczylem szlifa byla naprawde nie wielka a wlasciwie bylo to kilka małych plam. Do kazdej plamy na ulicy mamy wzywać straz pozarna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trajka66 Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Tak szczerze to u mnie co kilometr nie ma plamy, sa ale naprawde bardzo rzadko. Wiec nie wiem jak czesto spotkasz plamy oleju na drodze bo ja rzadko i jesli widze ze moze ona zagrazac motocyklista dzwonie na straz od tego sa. Chyba nie chcesz miec kogos na sumieniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioter Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Nie moglem jechać spokojniej bo z plecaczkiem a juz zwlaszcza w deszczu jezdze naprawde asekuracyjnie. I gdybym jechal ta sama droga dzis to prawdopodobnie tez bym sie sie polozyl:/ Ta swiadomosc troszke mnie martwi. Hej, mnie to właśnie najbardziej przeraziło. Siedziałem na moto pierwszy raz w tym sezonie i to z plecaczkiem. Uwazałem jak nigdy - zero przeciskania sie, nawet prędkości nie przekraczałem i zlałem, że mnie wszyscy w mieście wyprzedzają. Poprostu tego dnia gleba nie miała prawa sie wydażyć... A tu j*b, tak poprostu... No ale wszystko dobrze sie skończyło tak jak w Twoim przypadku. Można to potraktować jak prawie darmową lekcje pokory :wink: Co do oleju na drodze to chyba najlepiej zadzwonić na policje, niech pojadą, zobaczą i sami wezwą straż jak stwierdzą, że plama tego wymaga. Ja zadzwoniłem ale nie wiem czy sie tym świństwem zajeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mierzwa2 Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2006 No plamy oleju na drodze są bardzo niebezpieczne... miałem podobną sytuacje ale nie zakończona wywrotka i powiem wam ze człowiek zdaje sobie sprawe jakie to śliskie dopiero jak na to najedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barnaby Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2006 hehehe.... przypomiała mi się moja przygoda.... wprawdzie nie z olejem, ale zakręt też tam był... lecę sobie pewnego pięknego popołudnia, przede mną zakręcik tak na oko z 80stopni, oj myślę sobie będzie fajna jazda. i faktycznie. z tym że w połowie zakrętu patrzę, a tu stoi sobie przyczepa !!! niewiele myśląc, bo na hamowanie już dawno za późno - poszedłem w zborze....trzeba było widzieć minę gościa na kombajnie jak mu przed tym dużym z przodu przejechałem.....kurde, teraz się z tego śmieję, ale wtedy w portkach miałem pełno.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilvov Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Poprostu tego dnia gleba nie miała prawa sie wydażyć... moja gleba też nie miała się prawa wydarzyć z podobnych powodów :cool: a jednak :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi