jannikiel Opublikowano 29 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2005 Kiedys do WSK zakladalem opony 3,5 cala od Jawy- jakos nie bylo wielkiej roznicy, jednak juz w XS 400- zalozylem szersza 120 na tyl i gorzej jezdzilo mi sie, szczytem byla "gleba" na prostej drodze- jak do CL 350(fabrycznie z tylu 3,5 cala) zalozylem 110 - moto dostalo shimmi przy 130km/h , a ja 100 m d...a po asfalcie. Jeszcze tego samego dnia zmienilem na oryginal.Moj brat jak kupil VFR to mial zalozona 180, po zmianie na MeZ4- 170 na tyle -skonczylo sie shimmi przy predkoscach 70-80km/h, no i moto lepiej jezdzilo po muldach i koleinach.Dlatego zmiana na szeroki kapec nawet o 1 cm nalezy rozpatrywac indywidualnie- rozne motocykle inaczej reaguja na taka zmiane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
#Ares# Opublikowano 29 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2005 Ja z przodu miałem wymiarową BT 45, tył też wymiarową BT 45, a później zmieniłem tył na BT 45 właśnie o 10 mm więcej i moto lepiej się prowadziło (może tylko jak dla mnie :roll: :) ). Za to na ww 160 (tył) miałem glebę min. z jej powodu. :? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikitl Opublikowano 29 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2005 Dokładnie. + 10 mm jeszcze jest ok' date=' bo opona nie zmienia kształtu, nie wypacza się[/quote'] zgadzam się z kolega w 100% - w moim byłym :) TL 1000S jeździłem na wszystkich możliwych wymiarach 180 , 190 i 200 (fabrycznie 190) Były spore różnice w składaniu się w zakręty , ale motocykl prowadził się pewnie i nie było problemów żeby każda z tych opon "zamknąć". Koleszka sobie kiedys zalozyl do ZZR 600 zamiast fabrycznej 160 - 180tke i opona ulozyla sie tak ze ok. 2 cm od rantu była tak pionowa ścianka że gdyby złożył moto do tego miejsca - poleciałby na pysk. Na szczescie tego nie robil :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domieniek Opublikowano 29 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2005 Domieniek przeczytaj uwaznie jeszcze raz co napisalem o wkladaniu szerokiego kapcia w waska felge jannikiel bardzo dobrze zrozumiałem co napisałeś, to był żarcik z mojej strony odnośnie stanu wizualnego. Dla mnie oczywiste jest to, że konstruktorzy bardzo dobrze wiedzieli dlaczego akurat taki a nie inny rozmiar podchodzi do danego modelu motocykla. Ja akurat mam znajomego, który zakłada 160 do jaja. Mówiłem mu parę razy, że powinna być 150 ale on i tak swoje wie lepiej :P pozdrawiam :) Cytuj Motorynka - Komar 50 - Jawa TS 350 x2 - Mz Etz 251e - Kawasaki zx6r 636 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fat Opublikowano 29 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2005 Japońcy mają główki małe' date=' ale rozumki ogromne. Jak by stwierdzili, że dany model prowadzi się lepiej na szerszej gumie, toby takową seryjnie zakładali...... [/quote']No z tym tez tak nie do konca jest. Znam przynajmniej dwa przypadki, gdzie zastosowanie opony szerszej o 10 mm niz zalecana przez producenta daje lepsze rezultaty niz w oryginale. Niemniej jednak tez uwazam, ze powinno sie generalnie trzymac calecen fabryki :) Cytuj https://www.instagram.com/fat_fabio/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacurro Opublikowano 30 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2005 2 razy w 2ch moto zmieniłem oponki na szersze o 10mm i już tego nie zrobie, gorsza jazda i w ogóle :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilvov Opublikowano 30 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2005 Co innego 160 zamiast 130 i to na feldze do 130 ( Też 1 RAZ Twisted Evil w diversion Cool ). Najlepszy sposób, żeby uczynić jazdę łagodnym i spokojnym moto, ekstremalną (Nawet po prostej drodze)... Very Happy Twisted Evil czyli co trzecią NSR jeździ się extremalnie po prostych :mrgreen: u mnie jest 150 (1/3nsrek), ale 160(1/3nsrek) też nieżadko są zakładane :twisted: pozostałe 1/3 to standardowe 130 - mają je ci którym zależy na vmaxie albo szkoda kasy na szerszą gume :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
#Ares# Opublikowano 30 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2005 Co innego 160 zamiast 130 i to na feldze do 130 ( Też 1 RAZ Twisted Evil w diversion Cool ). Najlepszy sposób, żeby uczynić jazdę łagodnym i spokojnym moto, ekstremalną (Nawet po prostej drodze)... Very Happy Twisted Evil czyli co trzecią NSR jeździ się extremalnie po prostych :mrgreen: u mnie jest 150 (1/3nsrek), ale 160(1/3nsrek) też nieżadko są zakładane :twisted: Po pierwsze odsyłam Dlatego zmiana na szeroki kapec nawet o 1 cm nalezy rozpatrywac indywidualnie- rozne motocykle inaczej reaguja na taka zmiane. To odnośnie 1 cm... A jeśli chodzi o więcej to tak jak wspominałem. Szeroka opona na feldze zbyt wąskiej wypacza się i traci swój profil, czyli swoje właściwości. I nie będzie inaczej. Co innego zmieniajac felgę i opone. Będzie to rozwiązanie lepsze, ale nie optymalne. Optymalne są dobrane przez producenta i tego należy się tego trzymać, dopuszczając ewentualnie + 10 mm. Takie jest moje zdanie na ten temat. Wracając do NSRek, to na podstawie tego co piszesz, mogę zaryzykowac stwierdzenie, że 2/3 NSRek mogło by się prowadzić znacznie lepiej, pewniej i bezpieczniej. :P pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McGriff Opublikowano 30 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2005 Ja mam w NSR 160 :twisted: z taką już kupiłem i jakoś jeżdze a nie zmieniam bo mi sie tak podoba, ale nieraz czuć tą wielką różnice :? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andon13 Opublikowano 30 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2005 jeśli chodzi o więcej to tak jak wspominałem. Szeroka opona na feldze zbyt wąskiej wypacza się i traci swój profil, czyli swoje właściwości. I nie będzie inaczej. Co innego zmieniajac felgę i opone. Będzie to rozwiązanie lepsze, ale nie optymalne. Optymalne są dobrane przez producenta i tego należy się tego trzymać, dopuszczając ewentualnie + 10 mm. Takie jest moje zdanie na ten temat. Powiem tak:Nowy a dobrze prawi! :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_b Opublikowano 5 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2005 Znam przynajmniej dwa przypadki' date=' gdzie zastosowanie opony szerszej o 10 mm niz zalecana przez producenta daje lepsze rezultaty niz w oryginale[/quote'] No ja znam taki jeden, konkretnie NTV. w przodzie jest 110 fabrycznie i zwiekszenie do 120 jest ogolnie praktykowane i efekt jest dobry. ale co do tylu to nie wiem czy to ma sens (oczywiscie mowie o 1 rozmiarze w gore czy w dół a nie o kilku bo to nie ma sensu) Cytuj MOTOPROJEKT - Warsztat motocyklowy serwis, naprawa, diagnostyka komputerowa, materiały eksploatacyjne Sławek - 604 635 069 Bart - 695 880 500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_87 Opublikowano 6 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2005 Ja mam w swoim gsxf'ie założoną 170 ( z taką kupiłem) i nie mam żadnych problemów, moim zdaniem jedyną różnicą jest to, że sporo lepiej wygląda (kumpel w swojej takiej samej maszynie ma założoną seryjną oponę stąd mogłem porównać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi