ural_zgora Opublikowano 16 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2005 tzw.regeneracja akumulatorów skończyła się w połowie ubiegłego wieku w czasach gdzie najdroższa była obudowa z bakielitu.A jeżeli się ktoś bardzo upiera to trzeba pytać w zakładzie zajmującym się wulkanizacją prezerwatyw Ja do nie dawna mialem jeszcze w garazu taki wlasnie akumulatorek rozbierany. Z gory byly takie pokrywki i jak sie zdemontowalo mostki pomiedzy celami to mozna bylo wszystko rozebrac. Ten moj aku rozebral juz dawno temu dziadek i mial zamiar kupic nowe plyty i zamontowac :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 16 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2005 Jeżeli jeszcze masz taką obudowę to jestem tym zainteresowany.pozdro Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ural_zgora Opublikowano 16 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2005 Jeżeli jeszcze masz taką obudowę to jestem tym zainteresowanyNiestety :oops: poszla na smietnik jakis czas temu. To byl duzy aku okolo 70 - 80 Ah. Przepraszam :cry: Nie zdawalem sobie sprawy z jego wartosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciora Opublikowano 16 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2005 Jezeli jest tak jak piszesz, że tylko przy niskich temperaturach aku siada, to myślę że warto go formatować. Wylewasz elektrolit, wlewasz wodę destylowaną, ładujesz dziada prostownikiem podłączasz żarówkę, jak aku się rozładuje wylewasz wodę. Wlewasz świeżą, ładujesz.... itd. Powtarzasz cykl kilka razy. Później uzupełniasz aku elektrolitem i ładujesz i masz aku gotowy do pracy. Ten system pomaga, ale im bardziej akumlator jest zje*any, tym jest to mniej skuteczne, więc w Twoim przypadku powinno pomóc...Koszt operacji... <10PLN, więc warto spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekS Opublikowano 16 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2005 Dodam tylko do słów Maciora'y, że pomiędzy cyklami musisz zachować przerwę 2 godzin, co by się te poje...ne elektrony uspokoiły. A i ładowanko nie może trwać krócej niż 20 godzin.Ogólnie operacja bardzo prosta, i wbrew twierdzeniom niektórych bardzo skuteczna. Oczywiście trzeba tylko wybrać czy się to opłaca, i czy ku spokojności sumienia nie lepiej mieć nowego aku, co by nie było potem w lesie z dala od najbliższej gorzały "a ku ku" :notworthy:Ach, i zapomniałem dodać:Aku po reanimacji dorównuje w pełni nowemy tylko gdy sam jest stosunkowo młody słabiutko zasiarczony. W pozostałych przypadkach jest ciutkę słabszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati27d Opublikowano 16 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2005 osobiscie taka metoda 2 aku odzyskalem pomogla na sezon pozniej bylo trzeba kupic nowy ale rok dluzej to zawsze cos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANDY Opublikowano 16 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2005 Jeśli akumulator ma więcej jak 3 sezony to wywal go w ciemno. Nic mu nie pomoże. Regeneracja polegała na wymianie całych bebechów pozostawała tylko obudowa. Te bebechy to odlewy siatki płyt, przekładki i specjalna pasta. Po złożeniu do kupy i wsadzeniu w celę następowało lutowanie złącz pomiędzy celami i do klem. Popatrz na akumulator i sam stwierdzisz czy regenacja ma sens. Wymiana elektrolitu sprawy nie załatwi przy starym akumulatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciora Opublikowano 16 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2005 Tak, tylko że Marcineoux napisał, że mu siada tylko przy złej pogodzie więc o totalnym zużyciu alumlatora nie można mówić. W tym przypadku formatowanie na pewno pomoże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andon13 Opublikowano 16 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2005 Można zrobić to, można tamto. Tylko pytanie po co?Po h*j rzeźbić w gów** jak i tak to nic nie da. Kup nową baterie, przecież to nie kosztuje majątku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lunch Opublikowano 17 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2005 za 38 PLN masz nowy aku Pokaz gdzie?Jak do mojej kaśki tyle kosztuje to kupuje jeszcze dzis :notworthy: Nie wskaze teraz dokladnej aukcji, ale ja zakupilem wlasnie za tyle na allegro do Suzuki bandit i motocykl ladnie pali a aku dobrze trzyma. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ural_zgora Opublikowano 17 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2005 Tez potrzebuje 12V 14Ah za 38zl :notworthy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi