J.Pastor Opublikowano 20 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2006 Moim zdaniem ruskie tłoki dobrze się sprawdzają jako popielniczki. Cytuj PASTOR GARAGE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyborg78 Opublikowano 20 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2006 dla sprostowania szlifowanie cylindrow w jezyku fachowym to honowanie....MOC, szlifowanie cylindra to szlifowanie, a honowanie to honowanie-jesli mowimy o fachowych terminach. Ja wyraznie to rozroznilem w moim poscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 20 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2006 MOC, szlifowanie cylindra to szlifowanie, a honowanie to honowanie-jesli mowimy o fachowych terminach. Ja wyraznie to rozroznilem w moim poscie. ;) ooo a to cos nowego moze mi opiszesz ten zabieg szlifowania cylindra, ktory nie jest honowaniem, tylko mi tu nie pitol o tulejowaniu.... :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietroni Opublikowano 21 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2006 http://www.kis.p.lodz.pl/%7Ewbieniec/moto/...prawa/tlok.htmlPanowie po co pisac kocopoły lepiej się dokształcic i wsio jasne ;) :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ural_zgora Opublikowano 21 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2006 Cytat(cyborg78 @ 20 Maj 2006 - 07:28) * MOC, szlifowanie cylindra to szlifowanie, a honowanie to honowanie-jesli mowimy o fachowych terminach. Ja wyraznie to rozroznilem w moim poscie. icon_eek.gifooo a to cos nowego moze mi opiszesz ten zabieg szlifowania cylindra, ktory nie jest honowaniem, tylko mi tu nie pitol o tulejowaniu.... MOC wszystko zalezy od tego z czego jest zrobiony cylinder (tuleja), oraz jak mocno jest zuzyta. W przypadku zwyklych tuleji zeliwnych: Zalezy jaka jest koniecznosc zwiekszenia srednicy. Jezeli do nastepnego wymiaru naprawczego brakuje "kilka setek" to wtedy wystarcza honowanie. Jezeli srednice trzeba zwiekszyc o dobre kilka "dych" to wtedy tuleje taka sie wytacza (wytaczarka do cylindrow) lub szlifuje, a nastepnie powierzchnie wykancza sie dogladzajac (honowanie). W przypadku tuleji z materialow o duzej twardosci to tylko sie je szlifuje i honuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niemand Opublikowano 21 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2006 Roztaczanie (rozwiercanie) to powieksznie srednicy cylindra (np. na nastepny wymiar naprawczy,dla zwiekszenia pojemnosci), a honowanie to odróbka wykańczająca po rozwierceniu (roztoczeniu) mająca na celu "wygładzenie" .Stosuje sie równierz samo honowanie jak to napisał "ural-zgora", natomiast samego rozwiercania - bez honowania-nie stosuje sie.Szlifowaniem cylindrów potocznie czesto nazywa sie rozwiercanie wraz z honowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ural_zgora Opublikowano 21 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2006 Szlifowanie cylindrow (czy tez otworow) to szlifowanie.A roztaczanie cylindrow z honowaniem to "szlifowanie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niemand Opublikowano 21 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2006 Szlifowanie cylindrow (czy tez otworow) to szlifowanie.A roztaczanie cylindrow z honowaniem to "szlifowanie" :) :( :D :buttrock: :biggrin: :flesje: :flesje: :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 21 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2006 :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyborg78 Opublikowano 22 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2006 MOC, nie wiem czy slyszales o takiej obrabiarce jak szlifierka do otworow.. bo o honownicy chyba slyszales.. Ja w odroznieniu od Ciebie nie tylko slyszalem o tych maszynach ale rowniez je widzialem..Ba-nawet mialem okazje na nich pracowac.. Wiec prosze, nie "pitol" mi o tym ze szlifowanie to honowanie czy tez tulejowanie... A jesli nie masz pelnych wiadomosci praktycznych lub chociazby teoretycznych, to sluchaj co inni maja do powiedzenia w danym temacie i ucz sie przy okazji - nikt nie wie wszystkiego i kazdy z nas czasem czyms "zablysnie" a czasem sie czegos uczy na tym forum.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niemand Opublikowano 22 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2006 ......... - nikt nie wie wszystkiego i kazdy z nas czasem czyms "zablysnie" a czasem sie czegos uczy na tym forum............ :crossy: :banghead: :lalag: :smile: :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 23 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2006 Roztaczanie (rozwiercanie) to powieksznie srednicy cylindra (np. na nastepny wymiar naprawczy,dla zwiekszenia pojemnosci), a honowanie to odróbka wykańczająca po rozwierceniu (roztoczeniu) mająca na celu "wygładzenie" . Moze takie slowo stosuje sie w jez. polskim do opisania tej obrobki, ale nie chodzi tylko o wygladzenie - jej glownym celem jest uzyskanie odpowiedniej siatki rys na powierzchni cylindra w celu umozliwienia nowym pierscieniom " ulozenie sie" w tulei. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niemand Opublikowano 23 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2006 - jej glownym celem jest uzyskanie odpowiedniej siatki rys na powierzchni cylindra w celu umozliwienia nowym pierscieniom " ulozenie sie" w tulei. Adam M.Przyznam sie bez bicia ze o tej "Siatce" to nie wiedziałem. Pred taką szczegółową wiedza to ja.. :buttrock: :crossy: :banghead: :lalag: :smile: ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 23 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2006 MOC, nie wiem czy slyszales o takiej obrabiarce jak szlifierka do otworow.. bo o honownicy chyba slyszales.. Ja w odroznieniu od Ciebie nie tylko slyszalem o tych maszynach ale rowniez je widzialem..Ba-nawet mialem okazje na nich pracowac.. Wiec prosze, nie "pitol" mi o tym ze szlifowanie to honowanie czy tez tulejowanie... A jesli nie masz pelnych wiadomosci praktycznych lub chociazby teoretycznych, to sluchaj co inni maja do powiedzenia w danym temacie i ucz sie przy okazji - nikt nie wie wszystkiego i kazdy z nas czasem czyms "zablysnie" a czasem sie czegos uczy na tym forum.. Przestan chlopie sapac i przestaw sie z nadawania na odbior, jak nie masz czegos ciekawego do powiedzenia to poprostu czytaj i ucz sie, bo narazie poki co to poza spamowaniem niczego nie napisales coby mozna bylo nazwac chocby w jakims stopniu za odkrywcze. Twoja "wiedza" opiera sie na tym ze wiesz, ze dzwonia tylko nie wiesz, w ktorym kosciele.... :D odnosnie siatki pozostajacej po honowaniu, to rowniez chropowatosc przez nia pozostawiona sluzy do wiekszego osadzania sie oleju na sciankach, celem unikniecie zaarcia nowych pierscionkow w tuleji ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyborg78 Opublikowano 24 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2006 Moc, jak na razie to ty sapiesz a sam nie wiesz w ktorym kosciele dzwonia, a jak nie pamietasz co piszesz to spojrz kilka postow wyzej ooo a to cos nowego moze mi opiszesz ten zabieg szlifowania cylindra, ktory nie jest honowaniem, tylko mi tu nie pitol o tulejowaniu....Takimi tekstami chcesz pokazac ze zjadles wszystkie rozumy ale tak niestety nie jest.. Tak jak pisalem wczesniej-dzis ty dowiesz sie czegos z forum, jutro ja. Najgorzej jest jak ktos nie potrafi sie przyznac do swojej niewiedzy i jeszcze zbeszta tego kto mu chce cos wyjasnic..Pozdrawiam serdecznie i zycze wiecej dystansu do pewnych spraw.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi