Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

opcja szukaj nie boli ale autorowi nie chodzi o FAZERA !

tylko o Yamahe FZR, zobatrz sobie na allegro jak to dokładnie wyglądało, mi się coś przypomnina jakieś dwie lampy z przodu czy coś takiego.

Nie miałem tego motocykla, więc nic ci niestety nie podpowiem, stylistyka fajna , natomiast nie wiem jak z silniczkiem, co pada itd.

Poczytaj sobie o zmianach na przestrzeni lat np. na tej stronie.

Ja jezdze FZR 600 z 92 roku, wersja z reflektorem projektorowym (d0 1990 były dwa światła, później jedno). Jeśli chodzi o spalanie - tutaj powinieneś być mile zaskoczony. Na trasie przy prędkościach przelotowych 120-150kmh spalanie wychodzi w granicach 5,6 - 6l. W górach zszedłem do 5,27l i jak na razie to rekord, a jeśli chodzi o górną granicę to już nie pamiętam kiedy przekroczyłem 6,5l przy bardziej dynamicznej jeździe po mieście. Wygoda prowadzenia jest jak dla mnie w zupełności wystarczająca, choć nie mam żadnego porównania bo nie jeździłem np. CBR z tego roku. W każdym bądź razie - w 3 dni bez większych tragedii zrobiłem 1800km i po przyjeździe do domu czułem jeszcze mały niedosyt;) W moim egzemplarzu kuleje jednak tylni amorek, przez co sporo nierówności terenu przenoszonych jest bezpośrednio na moje plecy...

Wymiana oleju z filtrem co 6000km, trzeba bardzo uważać na luzy zaworowe i sprawdzać je przynajmniej co 10 tys km. Niektóre FZR lubią zjeść olej niestety, choć zależy to od tego jaki egzemplarz uda Ci się dostać.

Jeśli chodzi o opony - przód 120/60/17 czyli standard, z tyłu producenci zastosowali 18calową felgę.

Trzeba też uważać na skrzynię biegów bo naprawa połamanej zębatki 2-ki na oryginalnych częściach to ok. 2 tys zł...

wszystkie FZRki biorą olej jedne mnie drugie więcej, zależy od użytkowania dlatego trzeba często sprawdzać pozom oleju. Szczególe lubią sobie łyknąć w upalny dzień jak je troche przepałujesz. Pozatym to całkiem przyjemny motorek

Miaziu napisał:

wszystkie FZRki biorą olej jedne mnie drugie więcej, zależy od użytkowania dlatego trzeba często sprawdzać pozom oleju. Szczególe lubią sobie łyknąć w upalny dzień jak je troche przepałujesz. Pozatym to całkiem przyjemny motorek

ja znam takie, które nie biorą

Wiec moja jest jedna z tyych nielicznych ;]

Mam wersje z soczewka ('92)... moje odczucia:

zalety :

niskie spalanie - trasa przy 120 km/h z bagazami 4,5, miasto ok 5l...

przyjemnie sie prowadzi,

nie jest skomplikowana w czynnosciach serwisowych

praktycznie zerowe branie oleju (moj egzemplarz)

bezawaryjny motockl (wiadomo: jak kto dba tak ma)

wady:

dluzsze trasy wygodniejsze jednak na moto stricte turystycznym ;] aczkolwiek turystyka jest tez mozliwa

soczewka = imitacja swiatla .. daje rowne, ale slabe swiatlo.

sylwetka i wyglad - kwestia gustu

wersja dwureflerktorowa ma jeszcze stalowy wahacz i slabsza zembatke 1go biegu (zmienione pod koniec 91 roku), reszta praktycznie bez zmian

Jarus napisał:

można wiedzieć ile dałeś ?

pzdr

4000 zl + 500 za druga felge (pod opone 160), zapasowy naped itp...

Fotki beda wieczorem.

Wszystko jest zajebiscie tylko jedna rzecz mi nie pasuje.

Czy to mozliwe, ze przez niski stan oleju w silniku podczas jazdy pod gorke na wysokich obrotach (wyprzedzanie) zapala sie olej ? (po wcisnieciu sprzegla i spadnieciu obrotow gasnie).

Zrobilem dzisiaj mala traske ze znajomymi - cos kolo 350 km wiec i fotki mam :biggrin:

Niestety nie obeszlo sie bez strat - mialem z kumplem malego crasha - u niego dostal kufer a u mnie szyba i kierunek wiec na fotkach sa juz na tasmie :)

Fotki moto:

http://www.m16.is.net.pl/fzr/

I jak sie podoba ?