JaWaK Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Witam czy są jakieś sposoby aby uskutecznić chamulce bębnowe ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Założyć tarczowe :-). Tak na serio - nie masz zbyt dużychy możliwości. Pamietam jak się walczyło z Maluchami, by lepiej hamowały. Rozwiązania proste - szczęki Ferrodo Racing, płyn Dot 5 i to wszystko. Wiem, że bardziej zawzięci bawili się w nacinanie, czy nawiercanie bębnów, po to by odprowadzić ścierającą się okładzine, różne gazy wytwarzające się podczas hamowania itp. To tyle o kaszlakach. Nie wiem czy w motocyklu coś zakombinujesz, proponuję ogranicznyć się do dobrych szczęk. O ile masz wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabel Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Sposobem na uskutecznienie chamulcy babnowych moze byc rowniez wymniana okladzin na np. okladziny firmy EBC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Widziałem kiedyś taki środek do szczęk który ponoć zwiększał skuteczność, ale jakos mi sie w to nie chce wierzyc a nazwy i tak nie pamietam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek RR Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2005 witam,Posluchaj, hamulec bebnowy sklada sie z bebna, szczek hamulcowych z okladzinami ciernymi i jednego, lub dwoch rozpieraczy-zas sterowanie hamulcem bebnowym odbywa sie z przewaznie za pomoca ciegna linki wspolpracujacego z dzwignia...-jesli te wszystkie elementy masz w dobrym stanie-to co wiecej zrobisz ??? No nic...kompletnie nic-nie wierz, w cuda, ze popsikasz srodkiem za 50 zl-masz jak tarcze...-glowili sie nad opisanym przez Ciebie problemem dawno temu-i jak go rozwiazali-a no tarcza...nie poradzisz nic-przykro mi...pzdRR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2005 ...-jesli te wszystkie elementy masz w dobrym stanie-to co wiecej zrobisz W dobrymn stanie nie zawsze oznacza "skuteczne" jeśli chodzi o okładziny. Wystarczy założyć do motocykla zwykłe klocki, a HH. Różnica jest czasami kolosalna. Tak samo w szczekami, tylko nie wiem, czy do danego modelu są dostępne takie ulepszone szczęki. Jesli jest to Simson czy coś podobnego, czy jakiś starszy sprzęt, to pewnie mamy do wyboru jeden rodzaj szczęk i po zabawie. Pozdro, Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qler Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Mozesz tez pobawic sie w nacinanie samych okladzin, podobno (nie gwarantuje) ze cos pomaga, ale jak juz pisali wyzej -> bebny to bebny, zwlaszcza w motorowerkach starej daty. :buttrock: Ja naprzyklad w mojej CZ mialem bardzo skuteczny hamulec bebnowy z przodu -> nie blokowal kola a hamowal bardzo skutecznie. Ale CZ ma o wiele wiekrze bebny :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Jest tylko jeden sposób aby poprawić hamulec bębnowy.Trzeba wymienić bęben na większy z innego motocykla. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Tak jest - sa bebny przy ktorych hamulce tarczowe starszej generacji wysiadaja - dobrym przykladem nie kosztujacym fortuny jest beben starszej generacji Suzuki 750 `Water Bufallo` ( 3 cyl dwusow 750, chlodzony ciecza ) z 4 szczekami i podwojnymi rozpieraczami, uruchamiany dwoma linkami. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin17Tbg Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2005 A jakby założyć dłuższe ramię to co jest przykręcane do rozpieraka? Wtedy jeśli hamulce byłyby dobrze wyregulowane to siła hamowania powinna być większa... Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Tylko może Ci wtedy nie starczyć skoku klamki czy tam dźwigni, to raz, dwa samej skutecznośni to nie poprawi, tylko subiektywne odczucie, że możesz wywierać mniejszy nacisk na dźwignię. Pewien czas jeździłem smaochodem (dawne czasy, Fiat Mirafiori) bez wspomagania, bo serwo padło. Hamował tak samo, tylko wymagał większej siły. Pozdro, Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dark_rider Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Sposobem na uskutecznienie chamulcy babnowych moze byc rowniez wymniana okladzin na np. okladziny firmy EBC najpierw to sobie usutecznij znajomosc poprawnej pisowni... Okladzin EBC nie polecam, gdyż zawieraja (tak jak klocki) opilki żelaza, które szybko mogą wkończyć bęben słabszej jakości (czyt. w starszych motocyklach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin17Tbg Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2005 samej skuteczności to nie poprawi' date=' tylko subiektywne odczucie, że możesz wywierać mniejszy nacisk na dźwignię[/quote'] A czy nie jest tak ze, jeżeli to ramię będzie dłuższe to będzie można zadziałać większą siłą na ten rozpierak? tylko subiektywne odczucie' date=' że możesz wywierać mniejszy nacisk na dźwignię[/quote'] A jeżeli można uzyskać tą samą skuteczność hamulców przy użyciu mniejszej siły to przy zadziałaniu większą siłą (taką, z jaką hamowaliśmy wcześniej) możemy mocniej zahamować.... Pzdr Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobekkk Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2005 a dalo by sie jakos tak przerobic zeby do bebna wcisnac tloczek hydrauliczny ?? to chyba by cos pomoglo ... MOZE 8) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi