Olsen Opublikowano 1 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2005 Ciekawi mnie, jaki jest termin zdatności do użycia rodzimego oleju do dwusuwów "Mixol". Otóż znalazłem w piwnicy zapasy sprzed kilkunastu lat, z czasów, gdy ujeżdżałem Ogara, a kolega dosiadający obecnie motocykla wyposażonego w dwusuwowy silnik jest chwilowo "na głodzie" olejowym. Sam bym tego nie wlał nawet do kosiarki, ale kolega się upiera. Może ktoś pokusi się o jakieś fachowe uzasadnienie, dlaczego ta ciecz nadaje się po takim czasie co najwyżej do przesmarowania piszczących zawiasów? :P Cytuj Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emzet Opublikowano 1 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2005 Ha, znalazłem gdzieś specyfikacje orlenowskiego mixolu i co widzę??? W klasie jakości wegług API wpis TB prawie jak olej rzepakowy Dodam, że już od dawną normą jest TC. Mixol to po prostu największe g... wśród olejów i tyle w temacie zresztą podobnie jak Lux'y i inne superole. Ta epoka już dawno się skończyła. wypowiedz pewnej osoby na temat mixolu powinna dać do zrozumienia, że nawet nowy mixol prosto ze sklapu sie nie nadaje do użycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domel Opublikowano 1 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2005 A jak jest stary to jeszcze sie utlenił tracąc część swoich właściwości więc jest jeszcze gorszy :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buła Opublikowano 1 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2005 powiedz koledze zeby wlał sobie roślinnego :-) smarowanie jest i do tego jaki ładny zapach z rury :lol: .A teraz poważnie niech sobie kupi nowy w sklepie,przecież nie sa az takie drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mosue Opublikowano 1 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2005 Olej Mixol po tak dugim czasie poprostu sie rozwarstwia i traci film olejowy...wiec nie ma co syfu wlewac! Niech sobie kupi cokolwiek co bedzie nowe a napewno bedzie lepsze od starego Mixola. PozdroMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mzpower Opublikowano 1 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2005 Ja w zieme kupiłem sobie mz i koleś powiedział że była jeźdżona na półsyntetyku więc mixol postawiłem. Od lutego zrobiła sie z niego taka breja że do najgorszego złoma bym nie wlał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiceTree Opublikowano 2 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2005 Ja jeździłem przez 2 lata Jawką 50 na 20 letnim mixolu, i co? i nic.Osiągi identyczne jak w o wiele nowszym Ogarze 200 kumpla (a on lał jakis droższy olej), jedyny mankament to niespalony olej kapiący z rury wydechowej, i duza ilość nagaru na denku tłoka i w układzie wydechowym. Jeśli ten motocykl to coś klasy Jawki lub Ogara to zużyłbym najpierw ten stary olej, mam identyczną sytuację (zostało mi 10l mixolu po dziadku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomason2 Opublikowano 2 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2005 Lepiej kupić nowy. A ten co został użyć np do przesmarowania łańcucha lub do rozpałki ogniska. Cytuj Honda CBR F4 99 http://www.cbrf4.blogspot.com - moja przygoda z motocyklem Honda CBR F4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opu Opublikowano 2 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2005 co wy opowiadacie to 2T on moze nawet na ropie jezdzic i na rdzy nic mu nie bedzie moze troche moc spasc przez tą mieszanke nic pozatym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson13 Opublikowano 3 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2005 ja rometem jezdzilem na mixolu ktory mial z 20 lat taki w okraglej niebieskiej butelce i nic mu nie bylo... a jak juz duza bieda byla na olej to bralem trawol od kosiarki i tez wymiatal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solo Opublikowano 4 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2005 Zagadzm sie z ostatnimi przedmowcami.Jak mu sie olej rozwarstwil to niech pozadnie zamiesza :( A jak mu sie zrobil jakis osad to przelej przez sitko :( Albo kup sobie castrol za 40 zl i sie ciesz ze masz super oelj bo ten ze sklepu mixol niczym nie rozni sie od tego sprzed 20 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiceTree Opublikowano 4 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2005 ja rometem jezdzilem na mixolu ktory mial z 20 lat taki w okraglej niebieskiej butelce i nic mu nie bylo... a jak juz duza bieda byla na olej to bralem trawol od kosiarki i tez wymiatalDokładnie, ja mam ok. 10 takich butelek (takie szesciokątne, wysokie :( ), w kazdej jest na dnie taki brązowy szlam, więc lepiej zostawić tą 1/4 pojemnika do czego innego, olej chyba nie powinien przyklejać się do dna i ścianek butelki :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mosue Opublikowano 4 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2005 Jak juz koniecznie chcesz wykozystac ten olej to poprostu poslucha rad przedmowcy "Solo" i przecedź go :( P.S. Na ropie kiedys z przymusu jechalem to i na takim oleju napewno da sie jechac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
customer Opublikowano 5 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2005 pojechał Ci na ropie? jakie wrażenia? 8O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mosue Opublikowano 5 Lipca 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2005 Do 80 rozpedzalem sie chyba z 3 min :( Wiecej nie moglem osiagnac bo drogi mi brakowalo. To byla koniecznosc zeby ropuche zalac bo inaczej bym nie dojechal...zle kase przekalkulowalem :( aaa i najwazniejsze ...smierdzialo paloną gumą :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi