Idaho Opublikowano 29 Stycznia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2005 No to zaczynam wyliczanke:) "Biblia"- Honda Common Service ManualABC samochodowego silnika 4s-Wiesław Jeżejski (każdy musi przeczytać)ABC Silnika 2s -autora nie pamiętamNiedomagania Motocykli T. MajewskiTechnologia napraw i obsługi pojazdów samochodowych Seweryn orzełowski (bardzo fajna książka, dużo mówi o organizacji i przeprowadzaniu napraw w warsztacie)Silniki spalinowe Jan KijewskiRafał Dmowski (kilka ksiązek...dają jako takie wprowadzenie w tematy motocyklowe)Układy wydechowe szybkoobrotowych silników spalinowych-Kordziński Oprócz tego jest jeszcze sporo innych ksiażek oraz kupa serwisówek. Z technicznym angielskim niemam żadnych problemów, zresztą bardzo lubialem zawsze uczyć się jazyków, no ale jak idealnie trafil Piotrek, nielubię niemieckiego:). Ps. Czekam na wasze propozycje lektur obowiązkowych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 29 Stycznia 2005 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2005 Jeżeli mogę cos dorzucić.W temacie silników dwusuwowych bardzo dużo praktycznych informacji dotyczących pracy zjawisk falowych a także tuningu jest zawartych w książkach T. Rychtera „Karting” i „silniki dwusuwowe pojazdów” Idaho, o ile się nie mylę to Kijewski to autor książki o silnikach spalinowych będącej podręcznikiem w technikach o profilu silnika spalinowe. Zgadza się ? Jest to w sumie dosyć dobra książka żeby wprowadzić w temat. Pamiętam że dużo wiadomości wyniosłem z dwóch tomów na temat silników spalinowych. Ale za cholerę nie mogę przypomnieć sobie autora i tytułu.Postaram się poszukać. Fajna książka głównie opisowa, pokazująca rozwiązania technologiczne , oraz zawierająca napisane prostym językiem zasady działania poszczególnych mechanizmów w silniku.„Małe silniki spalinowe” ( czyli do 2.5 litra pojemności skokowej :banghead: Czesław Kordziński i Janusz Pogorzelski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jannikiel Opublikowano 30 Stycznia 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2005 Witam! Pierwsza moja ksiazką dotyczaca silnikow 2-suwowych była Silniki 2-suwowe w pojazdach, potem juz zagraniczne publikacje- najczesciej amerykanskie. Teraz mam Ownersy. Troche teorii liznalem na poczatku 80- tych lat i o dziwo te wiadomosci wcale sie nie zdezauaktualizowały:-) , najważniejsza jest praktyka, i jakis nauczyciel na początku- zeby mogl dobrze opier....c- jak cos sie sknoci. Kiedys nie bardzo szlo mi z gaznikami- po paru k... i ch.... - by dokladniej wszystko robic nauczyłem sie , i teraz jak silnik nie chce dobrze pracowac wystarczy mi odpalenie, nagrzanie , rzut okiem na swiece i najczesciej od razu wiadomo o co chodzi. Najwazniejsza jest dokladnosc, bo jak cos sie przeoczy to cala robote trzeba zaczynac od poczatku.Pozdr. Janek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr123 Opublikowano 30 Stycznia 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2005 Dzięki Idaho,że zapodałeś tytuły!Temat otwarty-kto miał w rekach jeszcze dobrą polską lekture to dawać,dawać! :banghead: Co do manuali, to faktycznie bardzo ułatwiają życie.Dlatego zasysam wszystko co spotkam w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 30 Stycznia 2005 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2005 Do polskich opracowań dodam "Poprawa ekonomiczności i dynamiki samochodów osobowych" Autorzy to Januła, J. i S. Szczeciński. Tytuł może mało zachęcający, ale wiele rzeczy nadal aktualnych, by zrozumieć co i jak, nie tylko jak co działa, ale też jak poprawić fabrykę (wykorzystałem np. w sporze o wolnych wydechach). Niemniej jednak ja jestem zwolennikiem praktyki i literatury związanej bezpośrednio z praktyką. Wolę posiedzieć z serwisówką nad motocyklem, niż z teorią w fotelu (ale wskazane jest jedno i drugie :-)).Rozwiązania motocyklowe są , jakby to powiedzieć .... "Motocyklowe" i tu wskazane są ksiązki odnoszące się do motocykli, a powiem więcej - konkretnych modeli.Wielu rozwiązań, przypadków itp. nie ma nawet w serwisówkach i tu zaczyna się prawdziwa zabawa w mechanikę :-). Pozdro, Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 31 Stycznia 2005 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2005 Ja dorwałem dawno temu książkę której autorem jest KCurt Hanfland a tytuł to "Motocykl" wydaną w 1925 roku w Berlinie.Ponad 600 stron najnowszych osiągnięć w konstruowaniu motocykli na świecie w tamtym okresie niestety jest w języku niemieckim.Czasami z nudów zaglądam do niej i zastanawiam się dlaczego to wszystko w motocyklach zmienia się tak wolno.Wymienione przez moich przedmówców tytuły pomagają w zdobyciu wiedzy technicznej ale zapominacie o bibli pt."Technika wyczynowej jazdy motocyklem" Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 31 Stycznia 2005 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2005 No ten ostatni tutuł to mi się spodobał, bo o ile o technice to mam tego trochę, to o "wyczynowej jeździe" jest jak na lekarstwo. Mozecie sięśmiać, ale mam zamier zabrać śwoją poczciwą CB w tym roku do Poznania, pokazać "przecinakowcom" jak się podnóżki przyciera (bo łatwiej jest :-)). Pozdro, Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi