?ukasz Opublikowano 7 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2004 No jasne ze hipol, to najlepsze rozwiązanie, niektórzy lali jeszcze hipolna pół z mixolem ale nie polecam tego gdyż przód jest zdecydowanie za miękki, a tym bardziej w 251. Ja już praktykowałem to równiez na 150-tce i było ok. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Budzik-WGR Opublikowano 7 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2004 Panowie a Ile dokladnie powinno sie lac?? Cytuj BYŁO:-kilka MZ--> Kawasaki ZXR 400-->VFR 750 streetfighter-->Honda Vfr 750 rc 36 I 92r.JEST:-Honda VFR 750 rc36 I 90r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobczok Opublikowano 7 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2004 220 ml do kazdego laga (nie wiem jak odmiecic to poprawnie :? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 7 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2004 Witam, ja mam wlaśnie mixol i hipol 50/50. Jest spoko, ale przy gwałtownym hamowaniu raz mi dobiło. Osobiście polecam to rozwiązanie, ale każdy ma swój gust. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AddaM Opublikowano 9 Grudnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2004 Wpadłem na taki pomysł że może spręrzyny wymienić na twardsze?Ma ktos z tym doswiadczenie??Niestety nie wiem gdzie je można kupic i czy wogule są. :) A i jescze jedno jaki był olej pierwotnie (w fabryce)lany do MZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyhoo Opublikowano 10 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2004 Wymiana sprężyn na twardsze znacznie pogorszy tłumienie nierówności. Idealną przeróbką byłoby wsadzenie sprężyn o charakterystyce progresywnej, czyli takich, które na początku skoku są miękkie, a w miarę ściskania twardnieją coraz mocniej. Obawiam się, że takich sprężyn nikt nie produkował do MZ. Możnaby poszukać po necie (Larssony & reszta) za sprężynami o takiej samej średnicy zewnętrznej (żeby weszły do lag) i oczywiście o zbliżonej długości w stanie rozprężenia. Jeśli komuś się chce... A co do oleju - jeździłem poprzednio na mieszance Amortyzol / Mixol 1:1 ale było miękkawo. Przy kolejnej wymianie wlałem 100 ml Amortyzolu i 130 ml Mixolu (a co, miałem wylać Amortyzol do kibla?) Wg mnie jest ok, ale ja jeżdżę wyłacznie turystycznie, żadnego pałowania. Jedynie podczas bardzo szybkiego przejeżdżania większych nierówności, widelec rozsuwa sie całkowicie, co powoduje taki niemiły stuk. Przydałoby się większe tłumienie na odbiciu. Z dobijaniem nigdy się za to nie spotkałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BULLSON FOREVER Opublikowano 15 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2004 Do lag wlewa się po 220ml, ale instrukcja zezwala wlać aż do 265ml do lagi, ja lałem po 250ml czystego amortyzolu i było b dobrze. Wszelkie patenty 50/50 miksol, hipol świadczą o.........szkoda gadac. Twardsze spręzyny-po co? Zawieszenie potrafi dobic tylko w terenie i to przy sporych predkosciach, ale MZ nie jest motocyklem enduro. Wszelkie próby "poprawienia konstruktorów" skoncza sie tylko jednym: pogorszeniem wlasciwosci trakcyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekB Opublikowano 15 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2004 (...) ja lałem po 250ml czystego amortyzolu i było b dobrze. Wszelkie patenty 50/50 miksol' date=' hipol świadczą o.........szkoda gadac. (...)[/quote']Mógłbyś rozwinąc myśl, o czym świadczy mieszanie? Bo nie uważam, że "szkoda gadać". Jeśli w instrukcji użytkowania MZ miałem zasugerowane, że amortyzol jest za żadki (i nakaz dodawania dwusiarczku) i jeśli ja jeżdzę na gęstszym amortyzol/mixol pół/pół i jest OK to nie zgodzę się z Twoją opinią. Chyba, że masz drogi proste jak stół... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeterS Opublikowano 15 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2004 Ja doładowałem jakieś 240 Amortyzola i wszystko gra, przez cały sezon żadnych podskokow, dobić, ani wycieków. Jeśli jest za miekko - dolewa się więcej niż 220 jest git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BULLSON FOREVER Opublikowano 15 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2004 Ja doładowałem jakieś 240 Amortyzola i wszystko gra' date=' przez cały sezon żadnych podskokow, dobić, ani wycieków. Jeśli jest za miekko - dolewa się więcej niż 220 jest git.[/quote'] Tak jest!!! W jakiej instrukcji piszą zeby mieszac, chyba tylko w polskiej typu "Jeżdżę motocyklem MZ". Tylko, że ona jest tak napisana, że... To są przedruki z oryginalnej ksiązki serwisowej, ale niestety nie są skopiowane w całości [rzez co są w wielu miejscach mało czytelne i nie dostarczaja wyczerpujacych informacji. A szkoda mi gadać... bo nie chce mi sie wiecej przekonywac, ze mieszanie olejów to nie ta droga. Jeżdziłem MZ-ą 5 lat, zaliczyłem 35 000km, wszystko przy nie robiłem sam i troche doswiadczenia mam. Z moich doswiadczen wynika jednoznacznie co nalezy wlac do zawieszenia i ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nizin Opublikowano 15 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2004 Poniżej link do opisu amorka z tyłu. Właśnie tu piszą żeby napełniać olejem ATF, więc skoro do tyłu jest ok to do przodu tez powinien się nadawać. Zaraz po świętach będę zmieniał olej w lagach to przekażę wrażenia z jazdy po uzupełnieniu ATF-em Mobila, bo taki akurat mam.http://www.mztech.fsnet.co.uk/workshop/wrk_shock.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BULLSON FOREVER Opublikowano 20 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2004 dalsze posty w temacie zostały skasowane. przypomne tylko, ze oje stanowisko w tym temacie było i jest nastepujace: olej do przedniego zawieszenia: amortyzol po 250ml na golen (instukcja zaleca 225 z mozliwoscia dolania do 265ml) i z tyłu olej silnikowy. Zadnego mieszania oleji!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Idaho Opublikowano 20 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zbychu wątpię aby komuś chciało się bawić w sprężyny progresywne w MZ, przy czym sądzę, że główną kwestią jest tu ich koszt, nie bagatelny w stosunku do ceny całego motocykla. Jeśli chodzi o stosowanie olejów, to powinniście rozróżnić oleje przegładniowe (hipol) oraz hydrauliczne(np. amortyzol) mają one inne składy (oprócz gęstości) i inne właściwości, oraz przewidziane są do pracy w innych warunkach. Co prawda zawieszenie MZ, to nie zx6r, ale warto o nie zadbać. Sądzę, że bardziej niż konkretnego rodzaju oleju powinniści pilnować (gdyż tutaj twardośc zawieszenie każdy powinien dobrać samemu), równego poziomu oleju w lagach podczas zalewania, oraz wymian co roku. Gdyż wbrew powszechnemu mniemaniu olej w zawieszeniu też powinno wymieniać się co roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nizin Opublikowano 20 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2004 dalsze posty w temacie zostały skasowane......Co tu się qr* dzieje? Znowu włam czy co?? Coraz niżej to 4um upada, a właściwie jego niektórzy użytkownicy :banghead: Ja w ten łikend :P po wymianie uszczelniaczy zalałem olejem ATF, jak jużpisałem ze zrobie. Nie miałem okazji sprawdzić jak się zachowuje moto na asfalcie bo był lód ale przejechałęm siepo szuterki, jakieś 3km i jest na razie ok. Po pewnym doświadczeniu doszedłem do wniosku że faktycznie, najlepszy jest olej taki jak ma być a nie żadne mieszanki. Olej przekładniowy się pieni, a ATF czy do zawieszeń nie, więc tłumienie jest w drugim przypadki cały czas takie samo i o to chodzi. Spieniony olej spowoduje że zawiecha tak jakoś zmięknie (tak mi się działo po jeździe po dziurach, czyt. po szutrach). Teraz może będzie lepiej, zobaczymy po dłuższej jeździe.Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@łpa Opublikowano 20 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2004 ATF to jest olej typowo hydrauliczny stosowany głównie do wspomagan kierowniczych oraz do róznego rodzaju pomp hydraulicznych wiec do zawieszenia on nadaje sie jak najbardziej, praca zawieszenia to nic inego jak przepompowanie oleju z jednej kompry do rugiej czyli wykonuje taka sama prace jak pompa hydrauliczna. Natomiast olej przekładniowy jak sama nazwa mówi słuzy do ruznego rodzaju przekładni i niezabardzo nadaje sie zawieszenia. Te olej nalezy stosowac do "obiektów" zamknietych takich jak własnie skrzynie biegów(manualne) czy mosty napedowe, w tych "obiektach" nie wystepuje zadne pompowanie oleju poprostu elementy pracuja w kapieli olejowej. pozdro @ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi