Jump to content

Mazda 6 2.5

Recommended Posts

Witam szanowne Grono.
Mam pare pytan odnosnie mazdy 6 SK  2.5.Czeka mnie wymiana wahacza (wahaczy) przod.Wiem ze mazda ma cztery wyhacze z przodu.Dolne i gorne.Wiem ze prawy dolny padl.Wymienic tylko ten 
jeden , czy caly komplet.Za starych czasow wymienialo sie zawsze obie strony.Jakiej firmy polecacie zakup ich pod wzgledem jakosciowym , bo jest tego sporo: Ridex,Febest,Stark,Ackoja,Mapco,Nipparts,Yamato,Japanparts,NK,Delphi,ABS,Medzger,Moog,Vaico,JP-Group,Kavo,Fai,Sidem,Optimal,Spidan,Ashika,Triscan,Herth+Buss,Corteco,Klokkerholm,Maxgear ,DYS,Monroe,Lemförder,Blue Print,Febi Bilstein,Meyle.
Aha, smigam drogami dobrej jakosci bez jakich kolwiek akrobatycznych wyczynow, chcialbym zeby nowe zawiasy wytrzymaly nastepne ca. 150tys.km albo i wiecej.
Ps.O zawiasach Meyle slyszalem sporo dobrego , no ale ..............
Z gory dzieki.

Zawias w mazdach należy do trwałych więc nie rzucałbym się na wymianę proforma tego co jeszcze nie padło wbrew praktykom np z VAGa. Chyba że przebieg mocno 3-cyfrowy.
Mam sporo mazd w rodzinie i nigdy jeszcze wahacza nie musiałem wymieniać więc nic nie polecę poza sprzedawcą. biuro@carspeed.pl
Dobre ceny i doradzą co warto a czego unikać. Ja zwykle staram się montować OEM.

• 2 years later...

Odswiezam nieco temat.
Przy przekladce na zimowki zauwazylem ze jeden tylny amortyzator  poci sie.Wszystko jasne , do wymiany oczywiscie oboje , tylko jakiej firmy bo sporo tego jest , a zalezy mi na czyms dobrym.Za jakas dorade , podpowiez bylbym wdzieczny.Do wyboru mam : Ridex , Stark , Daco , Ashika ,M-S ,Japko , Kavo , Denckermann ,Kamoka , Quinton Hazell , JP-Group , Maxgear , Sachs , Kyb , Monroe , TRW , Bilstein , Mapco.
Z gory dziekuje.

Edited by Taurus 61

• 3 years later...

Witam.

🤷‍♂️Ten sam samochod ale nowy problem .Mazda 6  2.5  sport kombi 2009  Model.
Problem z Mazda  polega na tym ze immobilizer nie rozpoznaje kluczyka (transponder) Bateria jest nowa w transponedr , samochodowa bateria naladowana.Przedwczoraj wszystko pasilo , a od wczoraj jak chcialem wyruszyc wszystko  dziala oczywiscie oprocz rozruchu silnika , tylko prze wcisnieciu sprzegla  ikona silnika i przycisk Start - Stop swieci sie na czerwono.Mnie juz brakuje pomyslow.Jest jakis domowy sposob zeby to cudo ogarnac czy jedynym wyjsciem jest laweta i odwiedziny w warsztacie 😒
Z gory serdeczne dzieki za jakakolwiek odpowiedz.

Edited by Taurus 61

Dwa lata temu mialem taki sam problem , tylko ze  przyczyna byly slabe kontakty w skrzynce bezpiecznikow , przekaznikow ( Kostki ) , tak ze obylo sie bez wymiany kompa.

Czyzby to byla powtorka z rozrywki ? 😉😒

A na cholerę ci immobiliser w 20-letnim aucie. Będą potrzebować na części to i tak "wezmą" choćbyś tam starlinka zamontował. Odłączyć pieroństwo bo jak ci odstawi babola z 500 kilosów od domu to koszty lawet oraz interwencji przewyższą wartość auta.

Godzinę temu, Piasek80 napisał:

A na cholerę ci immobiliser w 20-letnim aucie. Będą potrzebować na części to i tak "wezmą" choćbyś tam starlinka zamontował. Odłączyć pieroństwo bo jak ci odstawi babola z 500 kilosów od domu to koszty lawet oraz interwencji przewyższą wartość auta.

Wszystko jasne i pieknie tylko zdradz mi ta tajemnice  jak to ( gdzie to ) pieronstwo odlaczyc 🤔.W elektronice to jestem jeszcze zielony za uszami😁

Edited by Taurus 61

3 godziny temu, Piasek80 napisał:

U mnie w okolicy mamy "magika" co za kilka stów ogarnia takie (i nie tylko) tematy. Ale u Ciebie ...

To czytałeś ?

https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=456&t=70975

Przeczytalem co sie dalo , zrobilem co moglem i nic.Jedynie co moge dodac to to ze w moim przypadku rozrusznik nie kreci pompy nie slychac a jedynie co dziala to centralne zamykanie ,otwieranie no i kontrolka immo swieci na czerwona po wcisnieciu sprzegla.