Skocz do zawartości

Sprzedaż samochodu nie przerejestrowanego

GLIN4
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, sytuacja wygląda tak, że 3 tygodnie temu kupiłem sobie samochód (umowa napisana na mnie), lecz teraz chciałbym go zarejestrować na ojca (tańsze OC). I teraz pytanie co po kolei powinienem załatwić?
-nie byłem jeszcze w urzędzie żeby go przerejestrować

-przyszły już papiery od ubezpieczyciela o re kalkulacji OC

-nie byłem także w urzędzie skarbowym

Jesli przyszly papiery o rekalkulacji to znaczy, że sprzedawca zarejestrował sprzedaż u ubezpieczyciela. Teraz mozesz tylko zrobić ojca współwłaścielem poprzez akt darowizny.

TT

lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383
prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1
...i tak wszyscy umrzemy...

W dniu 2.09.2015 o 15:00, kaami112 napisał:

Najlepiej jakbyś pojechał do sprzedającego i przepisał umowę. Można też zrobić darowiznę na ojca ale to pociąga za sobą koszta (podatek od darowizny). Innego sposobu raczej nie ma...

Rozumiem, a w tym momencie jak załatwić to u ubezpieczyciela ?

I chciałbym się jeszcze dowiedzieć, czy nie mógłbym po prostu sporządzić z ojcem nowej umowy kupna-sprzedaży (Ja sprzedaję Ojcu) za kwotę powiedzmy 100zł niższą niż z poprzednim sprzedającym i pójść już do urzędu zarejestrować tylko na ojca.

Edytowane przez GLIN4

W dniu 2.09.2015 o 14:57, _Monter_ napisał:

Jesli przyszly papiery o rekalkulacji to znaczy, że sprzedawca zarejestrował sprzedaż u ubezpieczyciela. Teraz mozesz tylko zrobić ojca współwłaścielem poprzez akt darowizny.

Nie prawda.

Możesz zrobić co tylko Ci się zechce.

Rejestrowałem już pojazdy sprzedawane x razy bez przerejestrowania. Ważna jest tylko ciągłość umów.

1 - Skarbówka. Patrzy tylko na datę podpisania ostatniej umowy, a poprzednich nie masz obowiązku im w ogóle pokazywać.

Czyli w tym przypadku Twój tata, który od Ciebie "kupi" jako ostatni.

2 - Wydział komunikacji. Niby masz obowiązek przerejestrować pojazd w terminie 30 dni od zakupu, ale przekroczenie terminu nie podlega żadnej karze. Mogą się tylko krzywo popatrzeć, ale zarejestrować muszą. Konieczna jest tylko ciągłość umów.

3 - Ubezpieczalnia. Jeśli pojazd ma dalej ważne OC, to wysyłasz umowę K/S jako sprzedający i masz wszystko w dupie. Nowy właściciel może kontynuować, ale nie musi. I takie nabyte razem z pojazdem OC nie wymaga wypowiadania.

Najlepiej jakbyś pojechał do sprzedającego i przepisał umowę.

Za przepisywanie umowy grożą 2 lata w zawiasach. Skoro pierwsza poszła już do ubezpieczalni, no to gratuluję pomyślunku :banghead:

Destruction of the empty spaces is my one and only crime

W dniu 2.09.2015 o 15:20, ZIGGI napisał:

Nie prawda.

Możesz zrobić co tylko Ci się zechce.

Rejestrowałem już pojazdy sprzedawane x razy bez przerejestrowania. Ważna jest tylko ciągłość umów.

1 - Skarbówka. Patrzy tylko na datę podpisania ostatniej umowy, a poprzednich nie masz obowiązku im w ogóle pokazywać.

Czyli w tym przypadku Twój tata, który od Ciebie "kupi" jako ostatni.

2 - Wydział komunikacji. Niby masz obowiązek przerejestrować pojazd w terminie 30 dni od zakupu, ale przekroczenie terminu nie podlega żadnej karze. Mogą się tylko krzywo popatrzeć, ale zarejestrować muszą. Konieczna jest tylko ciągłość umów.

3 - Ubezpieczalnia. Jeśli pojazd ma dalej ważne OC, to wysyłasz umowę K/S jako sprzedający i masz wszystko w dupie. Nowy właściciel może kontynuować, ale nie musi. I takie nabyte razem z pojazdem OC nie wymaga wypowiadania.

Jesli chce być współwłaścicielem to musi darować ojcu część samochodu bo przecież nie chce go sprzedać.

Najlepiej jakbyś pojechał do sprzedającego i przepisał umowę. Można też zrobić darowiznę na ojca ale to pociąga za sobą koszta (podatek od darowizny). Innego sposobu raczej nie ma...

Raz na 5 lat bodajże darowizna w rodzinie w pierwszej linii nie podlega opodatkowaniu.

W dniu 2.09.2015 o 19:03, _Monter_ napisał:

Jesli chce być współwłaścicielem to musi darować ojcu część samochodu bo przecież nie chce go sprzedać.

Jak to załatwią między sobą, to już ich sprawa. Ważne, GLIN4 może z tym pojazdem zrobić, co tylko mu się podoba. Podarować, sprzedać czy zezłomować.

W dniu 2.09.2015 o 19:03, _Monter_ napisał:

Raz na 5 lat bodajże darowizna w rodzinie w pierwszej linii nie podlega opodatkowaniu.

W linii prostej, czyli wg US w tzw. pierwszej grupie, raz na rok można dokonać nieopodatkowanej darowizny/pożyczki do kwoty 9637 PLN, której nie trzeba zgłaszać. W tej samej linii wyższe kwoty też nie podlegają opodatkowaniu, ale trzeba je zgłosić do US.

Między bratem, siostrą, matką czy ojcem, w dowolnej konfiguracji.

Tylko, że chyba nie może sprzedać pojazdu przed upływem 6-ciu mscy, bo zapłaci podatek-o ile wartość pojazdu nie przekracza 1000pln-to chyba nadal funkcjonuje tak mi się wydaje.

Swoją drogą nie lepiej już na własny garnuszek i oderwać się od cyca?

Nie byłem właścicielem a użytkownikiem czy tam ubezpieczającym i zniżki były po mojemu (Warta). Nic nie trza było robić poza właściwym zaprezentowaniem sprawy w ubezpieczalni . Daj ojcu kwity niech ci to ubezpieczy . No ale jak się rozbijesz to po zniżkach ojca ...

Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D

W dniu 3.09.2015 o 07:44, MariuszZZR napisał:

Tylko, że chyba nie może sprzedać pojazdu przed upływem 6-ciu mscy, bo zapłaci podatek-o ile wartość pojazdu nie przekracza 1000pln-to chyba nadal funkcjonuje tak mi się wydaje.

Że co? Jaki podatek? Co ma do tego 6 miesięcy?

Podatek płaci tylko nabywca i jest zobowiązany do zrobienia tego w terminie dwóch tygodni od zakupu. I tylko to interesuje skarbówkę, czyli ostatni nabywca ze swoją umową K/S. Nabywca nie ma obowiązku informować nikogo ze skarbówki o tym, ile razy pojazd zmieniał właścicieli wcześniej. Nawet jeśli ma w garści 12 umów kolejnych właścicieli, z których żaden nie przerejestrował pojazdu :) A co? Można? Można...

W przypadku kolegi GLIN4, nawet radziłbym ten pojazd formalnie sprzedać tacie, bo w ten sposób "legalnie" uniknie odpowiedzialności ze niedotrzymanie terminu 14 dni na zgłoszenie umowy i zapłacenie podatku.

I tu się Zigi mylisz. Jeśli sprzedasz pojazd przed upływem 6 miesięcy z zyskiem to musisz zapłacić podatek.