samolot Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Za jakiś czas znajomy bedzie sprzedawał bezwypadkową Octavie z instalacją LPG założoną przez dilera, a krewny Leona ze 105 konnym dieslem ( w stanie perfect). Octavia bedzie miała na liczniku przebieg około 120kkm, Leon około 200kkm. Za octavia przemawia bagażnik, niezniszczalny silnik, rodzinna karoseria. Z wad widzę słabawy i mało elastyczny silnik i niezbyt atrakcyjne wizualnie nadwozie oraz wnętrze. Zalety Leona to niepowtarzalny design, silnik który można chipować na 130-150KM (bez chipa też jest subiektywnie dynamiczny, lepsze wyposażenie wnętrza. Wady - mniejszy bagażnik, ryzyko zatkania DPF-a, przedwczesnego zużycia "dwumasy". Które z tych aut jest warte większej uwagi - czyli kupna?Tylko nie piszcie mi, że żadne - bo 100KM nie jedzie, że skoda to auto dla starszych panów z czapką z nutrii, że lepieAj kupić używane audi A6, BMW 530d czy Mercedesa... Cytuj Komar 2320 > WSK 125 > CBR 600F2 > CBR F4I SPORT > Kymco Active > YBR 125 > CBR 600RR PC 40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość komandosek Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Niestety, to 1.6 TDI serio nie jedzie. Co z tego ze ma ponad 100 koni, jak w ogóle nie ma momentu obrotowego. Jezdze takim służbowym i ogólnie kiepsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipr Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Pytanie jak zamierzasz użytkować samochód. Jeśli na krótkich odcinkach bierz octavie, jeśli na długich to można myśleć nad Leonem. Dwumasa i DPF wytrzymują spore przebiegi jeśli auto jeździ głównie trasy a nie po mieście. Za octavią przemawiają jeszcze fotele, które w mojej ocenie są zaskakująco wygodne. Przynajmniej takie były w tej, którą miałem okazję trochę pojeździć. Na mnie te fotele zrobiły wręcz lepsze wrażenie niż te z Superba. Btw. z tym Leonem to nie błąd? 2014 rocznik i przebieg 200 tys. km.? Pozdr.F. Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez filipr Cytuj https://www.facebook.com/EASRacingTeam/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadeo Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Ja bym się nawet nie zastanawiał, tylko brałbym Octavię! Przestronne, wygodne, rodzinne auto z dużym bagażnikiem i najlepszym możliwym silnikiem. Mam ten silnik w Golfie i waśnie stuknęło mi 305 000 km (z czego ostatnie 50 tys na LPG). Tania, prosta konstrukcja, bardzo niskie koszty eksploatacji (spalanie w okolicy 8-10 l gazu), no i bardzo łatwo kiedyś ją odsprzedaż nie tracąc wiele na wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Jestem zwolennikiem benzu z gazem. Ja wziąłbym octawię i zapomniał o problemach związanych z dwu-masą, dpf, wtryskami i innymi duperelami męczącymi diesle. Nie twierdze, że benz nie ma problemów jednak nie mają one takiego wymiaru jak w dieslach. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonhart88 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 najgorsze co Cie może spotkać w octavii to wymiana kabli WN i świec co w sumie wyniesie pewnie z 200-300 złotych, w dizlu naprawy mogą być 10x droższe, ale mnie np wku**ia częste tankowanie LPG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LORD VADER Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 No i ten "korek wstydu " :laugh: :PDo niektórych garaży podziemnych nie wjedziesz z LPG bo administrator zakazuje. Dla niektórych może to być istotne. Cytuj Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heniek128 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Jakiego wstydu. To jest korek dumy - pokazuje, że przynajmniej na podstawowej matematyce właściciel się zna. Płacić dwa razy więcej za jazdę tym samym samochodem to jest dopiero wstyd:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Januszm Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Choc uwazam, ze gaz jest dobry do zapalniczki.To osobiscie wybral bym z tych dwoch samochodow Skode.Nie wiem czego oczekujesz od samochodu ale jednak patrzac pod siebie wybral bym Skode poniewaz:1. Jest bardziej przestronna i sprawdzila by sie lepiej w roli samochodu rodzinnego.2. Ma mniejszy prawie o polowe przebieg, co ma wplyw nie tylko na zespol napedowy.3. Silnik Skody lepiej nadaje sie do uzytku w miescia i dzieki instalacji LPG rowniez tak jak diesel, nie zrujnuje budzetu kosztami paliwa.4. Z tego co sie orientuje, silniki diesla z takim przebiegiem, moga juz trapic kosztowne awarie osprzetu.5. Sadze, ze jakos wykonania obydwu samochodow jest utrzymana na tym samym poziomie. Cytuj https://www.facebook.com/profile.php?id=100003272715647 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadeo Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Pomyśl w możliwie najprostszy sposób - co uda Ci się zaoszczędzić na jeździe samochodem, będziesz mógł przejeździć na moto :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LORD VADER Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Jakiego wstydu. To jest korek dumy - pokazuje, że przynajmniej na podstawowej matematyce właściciel się zna. Płacić dwa razy więcej za jazdę tym samym samochodem to jest dopiero wstyd:):DJa nie mam nic do LPG tylko polewke sobie robie :PMożna też jeździć z korkiem bezwstydnie ukrytym pod wlewem paliwa(gdzieniegdzie się da ) :icon_mrgreen: Cytuj Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi