Skocz do zawartości

Silnik zalany paliwem GSX 1100F '89

mike.kir
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Grzebałem przy moto i przypadkowo zostawiłem na dwa dni kranik na PRI. Wyniki to brak paliwa w zbiorniku i sporo wewnątrz silnika. Co do tej pory zrobiłem:

- Spuściłem cały olej (wyszło +2l beny)

- Zakręciłem silnikiem, to się przyblokował

- Palnąłem się w czoło za zapomnienie o świecach

- Wykręciłem świece, zakręciłem silnikiem i opryskałem okolicę benzyną z dwóch pełnych beny cylindrów

Jaka jest teraz procedura? Coś mi się kojarzy, że jak spuściłem olej i pokręciłem (tylko parę razy) silnikiem to wystarczy zalanie nowym olejem i wymiana filtra, ale czy faktycznie nie trzeba płukać silnika dodatkową wymianą oleju bo resztki beny wyparują?

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi

mike.kir

Wydaje się ze masz rację . Praktycznie jak spuściłeś olej , to po zakręceniu nie ciagnął już benzyny .

Jak masz olej z benzyną , to dla potomnych wykonaj eksperyment . Czy i jak szybko ta benzyna ulotni się . Wystaw na słońce lub do garnka z ciepłą wodą . Oczywiście wynikami dzielisz się na forum ;)

Wydaje się ze masz rację . Praktycznie jak spuściłeś olej , to po zakręceniu nie ciagnął już benzyny .

Jak masz olej z benzyną , to dla potomnych wykonaj eksperyment . Czy i jak szybko ta benzyna ulotni się . Wystaw na słońce lub do garnka z ciepłą wodą . Oczywiście wynikami dzielisz się na forum ;)

I co ma dać ten eksperyment? Ulotni się dość szybko, ale na tyle wolno, żeby przy próbie odpalania silnika przez rozrzedzony olej pozacierać wszystkie panewski

I co ma dać ten eksperyment? Ulotni się dość szybko, ale na tyle wolno, żeby przy próbie odpalania silnika przez rozrzedzony olej pozacierać wszystkie panewski

To tylko teoria a w praktyce odrobina benzyny w oleju nikomu nie zaszkodziła bo po rozgrzaniu silnika paliwo odparuje poprzez odmę

Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny

Dzięki za odpowiedzi :) Olej wymieniłem, bo prace przy silniku prowadziłem na oleju zeszłosezonowym i tak czy tak miałem go wymieniać. Paliwa w oleju miałem ok 2l wiec raczej nie było opcji, żeby odparowało wszystko. Silnik zalałem nowym olejem, wymieniłem cieknący zaworek i śmigam szczęśliwy :)

Znaczy wymieniłeś zaworek w gaźniku? Bo to był sprawca...

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals

Gdybym nie zostawił na PRI to by mi nie zalało silnika, bo nie byłoby na to paliwa. Ale faktycznie jeden z zaworków miał już dość. Dodatkowo powodował zalewanie świecy. Jego wymiana poskutkowała normalnym paleniem i pracą silnika.