mike.kir Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Witam Grzebałem przy moto i przypadkowo zostawiłem na dwa dni kranik na PRI. Wyniki to brak paliwa w zbiorniku i sporo wewnątrz silnika. Co do tej pory zrobiłem:- Spuściłem cały olej (wyszło +2l beny)- Zakręciłem silnikiem, to się przyblokował- Palnąłem się w czoło za zapomnienie o świecach- Wykręciłem świece, zakręciłem silnikiem i opryskałem okolicę benzyną z dwóch pełnych beny cylindrów Jaka jest teraz procedura? Coś mi się kojarzy, że jak spuściłem olej i pokręciłem (tylko parę razy) silnikiem to wystarczy zalanie nowym olejem i wymiana filtra, ale czy faktycznie nie trzeba płukać silnika dodatkową wymianą oleju bo resztki beny wyparują? Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzimike.kir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz L Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Wydaje się ze masz rację . Praktycznie jak spuściłeś olej , to po zakręceniu nie ciagnął już benzyny . Jak masz olej z benzyną , to dla potomnych wykonaj eksperyment . Czy i jak szybko ta benzyna ulotni się . Wystaw na słońce lub do garnka z ciepłą wodą . Oczywiście wynikami dzielisz się na forum ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żółf Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Wydaje się ze masz rację . Praktycznie jak spuściłeś olej , to po zakręceniu nie ciagnął już benzyny . Jak masz olej z benzyną , to dla potomnych wykonaj eksperyment . Czy i jak szybko ta benzyna ulotni się . Wystaw na słońce lub do garnka z ciepłą wodą . Oczywiście wynikami dzielisz się na forum ;) I co ma dać ten eksperyment? Ulotni się dość szybko, ale na tyle wolno, żeby przy próbie odpalania silnika przez rozrzedzony olej pozacierać wszystkie panewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Tak zle nie bedzie, nic nie plucz tylko zalej nowy olej i jezdzij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 I co ma dać ten eksperyment? Ulotni się dość szybko, ale na tyle wolno, żeby przy próbie odpalania silnika przez rozrzedzony olej pozacierać wszystkie panewski To tylko teoria a w praktyce odrobina benzyny w oleju nikomu nie zaszkodziła bo po rozgrzaniu silnika paliwo odparuje poprzez odmę Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żółf Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 To tylko teoria a w praktyce odrobina benzyny w oleju nikomu nie zaszkodziła bo po rozgrzaniu silnika paliwo odparuje poprzez odmę Odrobina jak odrobina, ale roztwór 50/50? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Odrobina jak odrobina, ale roztwór 50/50? Ja pisałem o pozostałościach benzyny a roztwór trzeba wlać do WSKi Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz L Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 (edytowane) Skoro benzyna odparuje , to jaki sens wyrzucać olej za prawie 200 zł ? Odstawić na bok ,poczekać z tydzień i jeden wydatek mniej . No i ekologicznie . Edytowane 3 Maja 2013 przez Dariusz L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz wloch Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 (edytowane) Bardzo mądrze a potem silnik na szrot bo zaoszczędził 200 zeta !!A jak sprawdzisz czy całość benzyny odparowała?? Musi być wymiana!Teraz doczytałem że posty z marca . Edytowane 6 Maja 2013 przez tomasz wloch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike.kir Opublikowano 6 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Dzięki za odpowiedzi :) Olej wymieniłem, bo prace przy silniku prowadziłem na oleju zeszłosezonowym i tak czy tak miałem go wymieniać. Paliwa w oleju miałem ok 2l wiec raczej nie było opcji, żeby odparowało wszystko. Silnik zalałem nowym olejem, wymieniłem cieknący zaworek i śmigam szczęśliwy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Znaczy wymieniłeś zaworek w gaźniku? Bo to był sprawca... Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike.kir Opublikowano 7 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Gdybym nie zostawił na PRI to by mi nie zalało silnika, bo nie byłoby na to paliwa. Ale faktycznie jeden z zaworków miał już dość. Dodatkowo powodował zalewanie świecy. Jego wymiana poskutkowała normalnym paleniem i pracą silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi