tra Opublikowano 23 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2007 No wlasnie a ja z kolei słyszałem że kupując nowy motocykl na osobę prywatną np w Niemczech. Zapłacisz nie tylko cene brutto w Niemczech ale i podatek w Polsce. Dopiero potem będziesz się mogł ubiegać o zwrot Vat-u niemieckiego.Troche wydaje się to dziwne (aczkolwiek u nas wszystko jest możliwe) bo na terenie Unii w końcu obowiązuje wspólna polityka celna. dobrze piszesz wszystko sie zgadza moja pomyłka pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelmlody Opublikowano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 Witam wybieram się do Włoszech po enduro a konkretnie kawasaki KLX 250 w jakich cenach są tam te motory, czy jest duży wybór jakbyscie mogli podać adres jakiejś strony internetowej (coś typu allegro tylko włoskie) z góry dzięki pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Żygadlo Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 Jak wygląda sprowadzenie motocykla z Angli słyszałem ze są jakieś przeszkody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam.gda Opublikowano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 skopiowano z http://www.bydgoszcz.pl/miasto/aktualnosci...owadzanych.aspx Zmiany w rejestracji pojazdów sprowadzanychOd 25 grudnia br. obowiązywać będą nowe zasady przy rejestracji pojazdów sprowadzonych z zagranicy.Do wniosku o rejestrację pojazdu sprowadzonego z terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej, właściciel pojazdu będzie zobowiązany – jeżeli pojazd był zarejestrowany – przedłożyć dowód rejestracyjny pojazdu. Od tego dnia dla pojazdów sprowadzonych nie będą mogły być uznawane inne niż dowód rejestracyjny dokumenty stwierdzające rejestrację pojazdu, wydane przez organy właściwe do rejestracji pojazdów w państwie członkowskim UE.Dopuszcza się przedstawienie wraz z wnioskiem o rejestrację innego dokumentu niż dowód rejestracyjny jedynie w przypadku pojazdów sprowadzonych z terytorium państwa, które nie jest państwem członkowskim Unii Europejskiej, Konfederacją Szwajcarską lub państwem Członkowskim Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA). Zmiany wprowadzone zostały na podstawie art. 11 pkt 2 lit. B i C ustawy z dnia 24 sierpnia 2007 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z członkostwem Rzeczypospolitej Polskiej w UE. Czy coś się zmieni w papierach motocykli sprowadzanych z Uk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BigOgr Opublikowano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2007 skopiowano z http://www.bydgoszcz.pl/miasto/aktualnosci...owadzanych.aspx Czy coś się zmieni w papierach motocykli sprowadzanych z Uk ?nie sadze by cokolwiek sie zmienilo, nic nie slychac, poza tym angole nie lubia zmian i to wszyscy musza sie do nich dostosowywac:)Mysle, ze przy sprowadzaniu moto z uK sprawa jest najprostsza:)Wlasnie zaczynam sie tym zajmowac i przeszukuje fora i watki w te kwestii...Zastanawia mnie jedna rzecz...czy przy PRZYGOTOWANIU mto do rejestracji musze byc ja jako wlasciciel pojazdu?Czy to nie ma znaczenia?Nie moge tego nigdzie znalezc jakbyscie mieli jakies doswiadczenia w tej kwestii.Chodzi mi o to , czy musze miec w papierach z UK wpisanego siebie jako wlasciciela jak cche zaraz to moto sprzedac w pl...Nie znam zadnego "handlarza" i nie wiem za bardzo jak sie to odbywa....dlatego bede wdzieczny za wszelkie info w tej sprawie. A przy najblizszej okazji :flesje: i oczywiscie jakos pomoc przy sprowadzeniu czy transporcie :) z UKPozdro 4 all Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MYCIOR Opublikowano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2007 nie sadze by cokolwiek sie zmienilo, nic nie slychac, poza tym angole nie lubia zmian i to wszyscy musza sie do nich dostosowywac:)Mysle, ze przy sprowadzaniu moto z uK sprawa jest najprostsza:)Wlasnie zaczynam sie tym zajmowac i przeszukuje fora i watki w te kwestii...Zastanawia mnie jedna rzecz...czy przy PRZYGOTOWANIU mto do rejestracji musze byc ja jako wlasciciel pojazdu?Czy to nie ma znaczenia?Nie moge tego nigdzie znalezc jakbyscie mieli jakies doswiadczenia w tej kwestii.Chodzi mi o to , czy musze miec w papierach z UK wpisanego siebie jako wlasciciela jak cche zaraz to moto sprzedac w pl...Nie znam zadnego "handlarza" i nie wiem za bardzo jak sie to odbywa....dlatego bede wdzieczny za wszelkie info w tej sprawie. A przy najblizszej okazji :flesje: i oczywiscie jakos pomoc przy sprowadzeniu czy transporcie :) z UKPozdro 4 all W PL nie ma to znacznia czy jestes własciecielem poj za granica. Jak jestes włascicielem w UK to poprstu prezrejestrowujesz moto z siebie na siebie, jak nie jestes włascicielem w UK to rejstrujesz na siebie w PL - normlana procedura. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bugs Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 Hej, Powiedzcie a jaki jest Vat na motocykl jeśli urząd skarbowy uzna go za nowy ? PozdrawiamBugs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tra Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 chyba 22% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRZEM Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 na gieldzie internetowej znalazłem motocykl ale według opisu jest wyrejestrowany, wiec co musze zrobic zeby go sprowadzic??? dowodu rejestracyjnego nie dostane wiec jak zarejstrowac, orientuje sie ktoś moze jak sie sprawy maja??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam.gda Opublikowano 25 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 Z tego co się orientuję to nie zarejestujesz go w Polsce ,możesz go sprowadzić ale będzie bez prawa rerestacji wg. nowych przpisów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luka Opublikowano 17 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2008 Motocykle wyrejestrowane też moga posiadać dowód rejestracyjny, tylko że mają wtedy w nim odpowiednia adnotację, co prawdopodobnie umożliwia jego normalną rejestrację. Jako że sytuacja jest obecnie dość stabilna to może małe podsumowanko a propos VATu w Unii. Kupno motocykla nowego czyli takiego, który ma przejechane mniej niż 6 tysięcy km (rocznik nie jest ważny, każdy z przebiegiem poniżej będzie nowy) lub od daty pierwszej rejestracji nie minęło więcej niż 6 m-cy (przebieg nie ma znaczenia, każdy pojazd który był użytkowany krócej niż 6 m-cy jest nowy) od osoby fizycznej, ma ograniczony sens, bo przy rejestracji w Polsce trzeba będzie zapłacić VAT w stawce 22%. Kupując od dealera, czy od firmy powinno się zapłacić cenę netto, aby zapłacić w Polsce VAT. W praktyce nie jest to takie proste, bo nie zawsze dealer może być chętny, ale są odpowiednie przepisy unijne i tak to się powinno odbyć. Nie ma żadnego dopłacania różnic podatku itp. VAT się płaci w jednym z państw i tyle. Przy zakupie nowego sprzęta może być tylko potrzebne oświadczenie lub deklaracja, że się go wywozi do kraju zamieszkania itp. Motocykl, który jest prawnie motocyklem używanym (ma przebieg powyżej 6 tys. lub od daty rejestracji upłynęło wiecej niż 6 m-cy) kupujemy płacąc osobie fizycznej tyle ile chce i przywozimy do kraju. Składamy formularz VAT o niepodleganiu opodatkowaniu i dostajemy VAT 25 na potwierdzenie i z papierami lecimy go zarejestrować. Nie ma tu także różnicy w przypadku kupna od firmy, bo płacimy także pełną cenę brutto i w Polsce mechanizm z VATem jest taki jak w przypadku osoby fizycznej. Na co warto zwrócić uwagę, to kwestia kupna w miarę świeżego sprzęta, czyli takiego który ma przebieg niższy niż 6 tys. km. Nie ma sensu kupno od osoby fizycznej, bo będzie niezły kanał, jak się kupi nawet w dobrej cenie to będzie kosztował znacznie drożej, bo w Polsce trzeba będzie zpałacić VAT (22%) i nikt nikomu nic nie zwróci. W przyadku kupna od firmy, można się jeszcze próbować dogadać, żeby odzyskać niepotrzebnie zapłacony w innym kraju VAT. Cytuj _______________Przechowalnia motocykli i skuterów - Warszawa i okolice www.motozima.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joajs78 Opublikowano 21 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 ANGLIA - UWAGA NA OSZUSTA!!! Firma oferuje transport Anglia-Polska"GRYF" Łukasz Kubisiak z Lublina. Zrobiłem z nim kilka transportów i za 6-7 razem mnie wystawił.Koleś oszukał mnie na 9000pln - sprawa w sądzie - ale wiecie ile to trwa w naszym pięknym kraju.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djrysio Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 Witam, czy wie ktos jak wyglada sprowadzenie motocykla z Włoch ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binka75 Opublikowano 5 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 Na prośbę Andiego:A czy może ktoś się orientuje czy uda mi sie zarejestrowac skutera sprowadzonego ze Szwecji ale z dokumentów ma tylko dowód i to jeszcze nie przetłumaczony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tra Opublikowano 5 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 (edytowane) Witam, czy wie ktos jak wyglada sprowadzenie motocykla z Włoch ? Pozdrawiam wymeldowanie( anie wyrejestrowanie) storna A4 z 6 kwadracikami na kazdej musi byc ANULANO(poszukaj w googlach nie dawno znalazlem przykladowe pliki dla kumpla ale juz skasowalem) + certyfikat wlasności + umowa kupna sprzedaży dwu lub jedno języczna tlumaczysz idziesz do skarbowki wypleniasz vat24 dostajesz vat25(160zł) przeglad 150zł rejestrujesz i zap***dalasz Edytowane 5 Maja 2008 przez tra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi