pelocik Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 W zeszłym tygodniu wymieniałem opony. W mojej okolicy nie znalazłem nic innego, jak firmę typu : Pan przywiezie koła, a my zawozimy i wymieniamy. I tak zrobiłem. Zdjąłem koła, zawiozłem i odebrałem już zmienione. Wczoraj zaobserwowałem, że powyżej 160km/h zaczyna lekko drgać kierownica. Czy powodem może być żle wyważone przednie koło? Dzisiaj pojechałem na weryfikację, ale oczywiście Pana od kół nie było, i rozmawiałem z nim telefonicznie. On twierdzi, że koło na pewno jest dobrze wyważone. Powiedział, że wyrobione może był jakieś łożysko ( tulejka ) Ale przed wymianą nie było nic, żadnego niepokojącego drgania. I dlatego wykluczam taką ewentualność. A może ma rację ? Spotkał się ktoś z podobnym problemem? Pzdrooo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Możesz sam sprawdzić czy jest dobrze wyważone. Poszukaj tematu o wyważaniu kół na forum. Jak okaże się, że źle to pojedź wyważyć gdzie indziej. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisek Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 ja po zakupie moto miałem przy około 140 drgania które wprawiały lusterka w ruch wahadłowy, telepało bardzo mocno.Było to niewyważone koło przednie, poprostu ktoś nalał jakiegoś płynu uszczelniającego, po zmianie opon wszystko ok. Poza tym jesli zakładąłeś nowe gumy a felgi są w "normalnym" stanie, tzn. nie poobijane itd. to nawet bez wyważania powinno być ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szramer Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 zacznijmy od tego czy opony to nowki sztuki min data produkcji :icon_idea: Cytuj WERA#111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyhu Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 (edytowane) Opony moga byc z drewna i miec 25 lat. Jak dobrze wywazysz, to nic drgac nie bedzie. Mnie jak zle w TDMie wywazyli, to zaczynal sie cyrk przy 140km/h. Jak sie wychylilem, zeby zobaczyc, to lagi chodzily na koncowkach przod tyl i przenosily drgania na caly motocykl.Koles, co wywazal, twierdzil, ze felga strzelona i sie nie da inaczej. Pojechalem gdzie indziej i po ponownym wywazeniu moto fruwalo i 200km.h bez zadnych drgan. A nawet przy drugim wywazaniu nie zdejmowano opony z felgi. Pzdr Edytowane 14 Czerwca 2011 przez zbyhu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelocik Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Opony są z 2010r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robik64 Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Poobracaj tymi kołami sprawdź czy nie ma rozwarstwienia kordu w postaci guza. Niestety miałem taki przypadek w NOWEJ oponie. Pomimo wyważenia były podobne wibracje przy określonej prędkości. Dopiero gdy poobracałem koło zauważyłem niewielkiego guzka. Opona trafiła do reklamacji, wymieniono na inną, wyważono i wszystko jest do tej pory ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelocik Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Oponę sprawdzałem, jeszcze pójdę i pokręcę, zobaczę gdzie się zatrzymuje. Ale nie wiem czy to wina opony. Cały dzień ostatnio ją męczyłem w Lublinie, i nie było nawet najmniejszego problemu :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Artur Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 przyczn moze byc wiele kumpla walka nadal trwa :) telepanie mial wiec zrobil; - zrobione lagi, panewki wymienione- zmieniona przednia opona- wyważona przednia opona-zmieniona tylna i wyważona-zdjęta zużyta tarcza hamulcowa- poodkręcane owiewki-wymienione łożyska w przednim kole i co się okazało to chyba łańcuch napędowy się napina w jednym miejscu plus kola były źle wyważone wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saltus Opublikowano 18 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 a łożyska wachacza lub tylnego koła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Artur Opublikowano 18 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 Saltus kumpel mial prawie 30 letnie moto wiejchal na nierownosci i mocowanie amortyzatora strzelilo. ja stawiam ze przez lozyska ktore nigdy nie byly wymieniane w wachaczu i amortyzatorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 No ale to nie powoduje drgan powyzej 160 km/h.Najczesciej jest to jednak wina opony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi