MW wilu Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Denerwująca wada. ZE ma kierownicę na "miękkim" zawieszeniu i ... potwierdziłem wczoraj kolejny raz, że wystarczy lekki kontakt z podłożem - gleba parkingowa i ... wykrzywia się. Niby można ja prostować uderzeniami na skręconym kole ale... do końca nie wiadomo czy jest prosta 100 % czy nie. Na spotkaniu jeden kolega też zauważył ten problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arbi4 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Witam,mam pytanie dotyczące kultury pracy silnika.Mianowicie kiedy ostro przyspieszam słyszę pomiędzy 3 a 4 tyś obrotów zmianę dzwięku pracy silnika jakby ostre rzężenie,pukanie trudno to ubrać w słowa.Nie mam możliwości porównania z innym motkiem żeby potwierdzić, czy to jest tak że ten typ tak ma,czy może wymaga jakiejś regulacji lub synchronizacji,tyle że przed sezonem robiłem duży przegląd w KMJ w Gdańsku i wszystko było robione.Jeszcze jedna sprawa bardzo denerwująca podczas wolnej jazdy szczególnie w korku,moto nie jedzie płynnie,szarpie.Kolega jeżdzi nowym Transalpem i twierdzi że też ma szarpanie, no ale to jednak całkiem inny motek.Więc panowie Teresiarze jak sprawa wygląda w waszych Tereskach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arbi4 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Eee, panowie czyta ktoś to forum?Nie macie silnikóww waszych Teresach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Floydoo Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Wszystko w normie :D Ten typ tak ma, przynajmniej moja ma tak samo i jeszcze kilka innych, Olej 15W50 troszke pomaga, ale generalnie 110KM z dwóch cylindrow?? Cos sie musi tluc :D praw fizyki nie oszukasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CichyOp Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Wszystko w normie :D Ten typ tak ma, przynajmniej moja ma tak samo i jeszcze kilka innych, Olej 15W50 troszke pomaga, ale generalnie 110KM z dwóch cylindrow?? Cos sie musi tluc :D praw fizyki nie oszukasz. Na wstępie się przywitam z wszystkimi , pozdrowienia z Opola. Od paru miesięcy śmigam Tereska( zapewne to ta ciemna którą ktoś z forumowiczów widział pod Kluczborkiem ;-) ) , przesiadlem sie z DL 1000 bo mega mnie irytowalo klekotanie kosza sprzeglowego. Powiem szczerze, że mialem nadzieje ze ST bedzie wolna od drgań i wibracji ale niestety tak nie jest. Dzwiek klekoczącego dekompresora troche rozwala w moto za tyle kasy :-) . Ogólnie moto bardzo spoko naprawdę mało pali, mniej niż DL. Powiem tak na setki motocykli w Alpach które mijałem 50% to niby rozpadające sie i psujące gs-y na których niewiedzieć czemu jeździ pół europy i nie narzeka ;-) ST milolem 3! Haha. Chyba w Polsce jest najwieksza grupa posiadaczy w europie! Pozdrawiam i lewa w góre ! Ps. Sory za błędy piszę z telefonu chwilowo nie mam kompa i jest ciężko...Ps2 Jest ktoś z okolic Opola!? Chcialbym porownać to i owo w moto i pogadać ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MW wilu Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Jak Gjeesy takie wspaniałe i cała Europa jeździ to brać ! Ostatnio spotkałem 33 zadowolonych posiadaczy Super Tenere. Byłoby pewnie więcej gdyby nie polityka a raczej jej brak z strony YMP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wooosiu Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Witam wszystkich.Moja Tenera zaczęła lekko nie domagać.Ostatnia przejażdżka po winklach i zauważyłem dziwnie pracującą skrzynie biegów.Problem jest taki ze od 1 do 6 wszystko pyka , od 6 do 4 jest ok.Ale od 4 do 1 mam problem by zredukować. Dźwignia zmiany po wielokrotnym wciskanie dopiero napotyka znajomy opór i wskakuje bieg niższy . Czy ktoś ,coś podobnego przerabiał? Robiłem regulacje na klatce.Mysle czy układ hydrauliczny nie jest za powietrzony?Jak coś nie wymyślę to za dwa tygodnie do serwisu dam i zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirania10 Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Witam wszystkich.Moja Tenera zaczęła lekko nie domagać.Ostatnia przejażdżka po winklach i zauważyłem dziwnie pracującą skrzynie biegów.Problem jest taki ze od 1 do 6 wszystko pyka , od 6 do 4 jest ok.Ale od 4 do 1 mam problem by zredukować. Dźwignia zmiany po wielokrotnym wciskanie dopiero napotyka znajomy opór i wskakuje bieg niższy . Czy ktoś ,coś podobnego przerabiał? Robiłem regulacje na klatce.Mysle czy układ hydrauliczny nie jest za powietrzony?Jak coś nie wymyślę to za dwa tygodnie do serwisu dam i zobaczymy.Jaki przebieg i ile do zmiany oliwy? Mam podobnie i podejrzewam przepracowany olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wooosiu Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Przebieg 6500 km.XT1200ZE mam z 2014/08 myślę że zbyt świeże wszystko aloe cuda się zdarzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alnitak Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Przebieg 6500 km.XT1200ZE mam z 2014/08 myślę że zbyt świeże wszystko aloe cuda się zdarzają.Mam również ZE z minimalnym przebiegiem 4000km. 2 tygodnie temu trasa 350 km w upale 33 stopnie i pod koniec drogi podobny problem. Tzn biegi w górę ok, a redukcja z wielkimi problemami. Myślałem że to przegrzanie Bóg wie czego? Zadzwonilem do Poland Position w Wwie i gościu rzekł, że mieli 1 taki przypadek, wymienili cuś tam od wybierania biegów i ponoć jest ok. Mi kazał przyjechać, dobiorą się do skrzyni i sprawdzą co i jak ale czasu nie mam. Teraz nie robie dłuższych tras, tak do 100km i biegi jak masełko w górę i w dół.Wooosiu dawaj cynka co ustalisz w Twoim przypadku?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wooosiu Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Dzięki za podpowiedź Alnitak . Faktycznie zrobiłem około 300km po górach i skrzynia nie miała litości . Jak tylko wrócę do Wrocka zaliczam serwis i dam znać w czym problem.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alnitak Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Cześć. Koniecznie się odezwij bo i mnie nurtuje temat w czym leży problem? Jechałem wtedy w trasę razem z 2 bmw i chłopaki nic nie narzekali. Czekam więc na info co powie ASO Wrocław.Pozdrowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uzi78 Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Mam również ZE z minimalnym przebiegiem 4000km. 2 tygodnie temu trasa 350 km w upale 33 stopnie i pod koniec drogi podobny problem. Tzn biegi w górę ok, a redukcja z wielkimi problemami. Myślałem że to przegrzanie Bóg wie czego? Zadzwonilem do Poland Position w Wwie i gościu rzekł, że mieli 1 taki przypadek, wymienili cuś tam od wybierania biegów i ponoć jest ok. Mi kazał przyjechać, dobiorą się do skrzyni i sprawdzą co i jak ale czasu nie mam. Teraz nie robie dłuższych tras, tak do 100km i biegi jak masełko w górę i w dół.Wooosiu dawaj cynka co ustalisz w Twoim przypadku?!Paweł ja osobiście miałem jeden problem ze skrzynia - nie mogłem wrzucić neutrala. Po ponownym uruchomieniu silnika wszystko było ok. Co do redukcji nie zaobserwowałem problemów. ostatnio we dwie osoby w górach z bagażem i było ok łacznie z szutrami. pozdrawiam UZI ps. Paweł kiedy masz czas na kawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osu! Opublikowano 19 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 (edytowane) Szanowni Koledzy i Koleżanki,jako, że poważnie zastanawiam sie nad zakupem Tenerki proszę o pomoc. W internecie jedyne źródło inormacji na temat żywotności silnika to poniższy artykuł: http://www.motocykl-online.pl/testy/YAMAHA-XT-1200-Z-Super-Tenere-Super-enduro,8173,1 Z niego wynika, że ów niby niewytężony silnik który czysto teoretycznie powinien przeżyć niejednego z nas...ma dość poważne/kosztowne wady co podważa teorie jakoby mniej rasowy silnik (w stosunku do GSa, Crosstourera, Tigera, itd..) miałby być odciążony na rzecz żywotniści :-( Z tekstu/testu wynika, że przy naprawde żadnym przebiegu można wtopić na tłokach, zaworach (w konsekwencji gniazda zaworowe..), napinacz łańcucha, tarcze sprzęgła, i kupa jakichś tam innych już drobniejszych wad...jakaś masakra czy też akurat jakimś dziwnym trafem, testowany model miał totalnego pecha...???Kilka wypowiedzi czytałem z których wynika GS sie nie umywa pod wzgledem trwałości do Tenerki ale jak wyglada prawda - proszę o szczere wypowiedzi bez unoszenia sie emocjami.... :-) Byłem napalony na Tenerke ale po przeczytaniu artykułu to poważnie zwatpiłem w Yamahe... :-( Naprawde cięzko się połapać w tym gdzie leży prawda, czy to użytkownik BMW czy Yamahy to każdy chwali swoje i nikt tak naprawde nie przyzna sie do tego co w jego maszynie piszczy. Błagam o rzetelne info odnośnie jak to z tymi Tenerkami jest...??? Mo?że modele z 2013 roku są już pozbawione omawianych usterek..? Może fabryka stanela na wysokości zadania i swieższe modele już są dopracowane? Zależy mi na wersji XTZ a nie nowszej XTZE. pozdrawiam ciepło i z góry dziękuje za zrozumienie wszelaką pomoc!!! :notworthy: Edytowane 19 Lipca 2015 przez osu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wooosiu Opublikowano 21 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Hej Osu ! Co prawda za świeży model żebym coś wniósł, ale zalety wersji ZE są dla mnie odczuwalne przy różnorodnej trasie (asfalt,dziury, szutry) zmiana charakterystyki zawieszenia jest momentalna(bez zatrzymania i krecenia). Kolejny plus dla mnie to wyświetlacz (przejrzysty , pokazuje bieg wbity). Szyba regulowana i uchwyt na navi. Prawie całkowicie na LED-ach. Oczywiście niektórzy powiedzą że większość można dokupić. Więc może warto rozważyć wersje ZE.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi