fabi Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Witam, Mam delikatny dylemat i mam nadzieje, że pomożecie mi go rozwiązać. Otóż znalazlem w dobrej cenie bardzo fajne zimowki polecane w wielu arykulach oraz przez wielu zwyklych uzytkownikow. Opony sa nieużywane lecz jest mały feler gdyż rok ich produkcji to 2008. I teraz moje pytanie co o tym sadzicie? Na starcie maja prawie 3 lata no a ja chcialbym je pewnie kolejne 3 pouzytkowac. Jak wiek opony wplywa na ich własciwosci? Czy jest to odczuwalne dla przecietnego zjadacza chleba? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzik Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 guma chyba trzyma swoje parametry ok 4 lat potwierdz u producenta najlepiej a czym objawia sie stara opona? otoz jak kupile swoj bolid to mial oponki ktorych bieznik nie byl specjalnie wytarty. na oko wygladal jak po jednym sezonie. ale te opony po prostu na suchym sie slizgaly co o malo nie doprowadzilo do tragedii w gorach gdy po dlugim zjezdzie wchodzilem w ostry zakret (nie mialem zbyt duzej predkosci). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liver Sausage Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Zależy jak były przechowywane, jak zgodnie ze sztuką to bym brał. Guma trzyma swoje właściwości 5 lat, później może (nie musi!) być trochę gorzej. Jeśli opony dobrej klasy i firmy to nie ma się co zastanawiać. Ps. Rok produkcji 2008, a miesiąc? Może są z końca roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heniek128 Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Nie kupuj takie stare opony nadają się już tylko na śmietnik. Albo kup i oddaj do utylizacji najlepiej mi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Jeśli są z 2008 i bieżnik ok to się nie zastanawiaj. A w innych sytuacjach nowe kormoran będą lepsze. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hero Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Nie ma się nad czym zastanawiać - warto pamiętać że jeśli już były używane to przez max 5 miesięcy w roku - więc tak naprawdę mają ok roku zużycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zbycho Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Są starawe ale nie stare, trzy następne latka spokojnie wydolą. Poza tym, lepsze takie jak letnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hero Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 No właśnie, a słyszałem zapowiedzi meteorologów że zima będzie nawet cięższa niż ostatnia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cubamen Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 kupuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 No właśnie, a słyszałem zapowiedzi meteorologów że zima będzie nawet cięższa niż ostatnia... :icon_eek: Hero, nie strasz mnie, proszę Cię :( Ja bym założył, nie są aż takie stare, czasami 2 letnie opony jako nowe w sklepach sprzedają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 do 3 lat magazynowania opona jest sprzedawana jako nowa Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Jak w dobrej cenie i pewny rocznik to smialo kupuj :lalag: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
--Mlody-- Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 uwazam ze to tylko pseodooszczednosc ,ktora przeklada sie na bezpieczenstwo,moim zdaniem nalezy dolozyc troche i kupic nowe,bedziesz mial pewnosc ze starcza na 5 lat, ze swojej strony jezeli chodzi o lato moge polecic Barum brillantis 2(cena ok 160 nowa!!)samochod zupelnie inaczej jedzi, watro spradzic oznaczenie na gumach przed kupnem,musi byl tydzien i rok ,np 2308 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmi Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Przecież nowe opony kupuje się co roku, z nowym samochodem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gravis Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Kupuj, spokojnie dadzą rade, jeżeli były prawidłowo przechowywane oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi