R1 GO!!! Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Witajcie ;] mam takie drobne pytanie o dupie maryni, i myślę że ten dział będzie ok co by nie zaśmiecać forum. jesienią dolewałem płynu hamulcowego do auta, dolałem może 50-100ml z butelki półitrówki. płyn to DOT4, z lotosu. teraz na dniach planuje wymienić płyn w motocyklu, czy mogę zalać ten płyn który stał w garażu przez całą zimę? płyn był starannie dokręcony i stał sobie spokojnie w kącie. czy może kupić nowy? ale w sumie po co jak mam, tylko pytanie czy po otwarciu taki płyn nie traci właściwości? pozdr :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Spokojnie możesz go użyć. Płyn wymienia się co dwa lata...powinno. Ile razy sprawdzałem urządzeniem płyny w samochodach 10-cio letnich to płyn nadal nadawał się do użytku. Problem z płynem polega na tym, że pobiera wodę i maleje jego temperatura wrzenia co może być tragiczne w skutkach.Twojemu plynowi napewno nic nie jest. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Najlepiej sprawdzic higrometrem zawartosc wody i wowczas wszystko bedzie wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Woda w płynie, etc.. to ma sens w przypadku motocykli wyczynowych. W przypadku normalnego używania lej spokojnie. Chyba że jedziesz w Alpy, ale wtedy to wypada całościowy przegląd zrobić :) Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość josha Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Woda w płynie, etc.. to ma sens w przypadku motocykli wyczynowych. W przypadku normalnego używania lej spokojnie. Chyba że jedziesz w Alpy, ale wtedy to wypada całościowy przegląd zrobić :) Płyn, sam z siebie absorbuje wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PriweR Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 jak był niedokrecony to lipa bo plyn jest higroskopijni i ciągnie wode z powietrza, ale jesli byl dobrze zakręcony to nic mu nie powinno dolegać, a skoro juz mowa o plynie hamulcowym, lepiej dolać czy wymienic ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 a skoro juz mowa o plynie hamulcowym, lepiej dolać czy wymienic ?? Wymienić. Butelka płynu na cały układ (sprzęgło, 2 hamulce) kosztuje 8 zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOC Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 jak był niedokrecony to lipa bo plyn jest higroskopijni i ciągnie wode z powietrza, ale jesli byl dobrze zakręcony to nic mu nie powinno dolegać, a skoro juz mowa o plynie hamulcowym, lepiej dolać czy wymienic ?? Zawsze lepiej jest dolac o ile plyn zachowuje swoje wlasciwosci. Wymina plynu wiaze sie z jego spuszczeniem, napelnieniem, odpowietrzeniem hamulcy, a wowczas znowu powstanie setka pytan odnosnie jak drenazowac uklad hamulcowy a nastepnie po raz enty jak odpowietrzyc hamulce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszekm Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zawsze lepiej jest dolac o ile plyn zachowuje swoje wlasciwosci Racja, zwłaszcza że dolewając płyn zmniejszamy procentową zawartość wody w układzie. R1Go!!! Przecież płyn hamulcowy to nie jogurt, nie zepsuje się w tydzień :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zawsze lepiej jest dolac o ile plyn zachowuje swoje wlasciwosci. Wymina plynu wiaze sie z jego spuszczeniem, napelnieniem, odpowietrzeniem hamulcy, a wowczas znowu powstanie setka pytan odnosnie jak drenazowac uklad hamulcowy a nastepnie po raz enty jak odpowietrzyc hamulce. Można wymienić nie zapowietrzając przy tym układu. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2010 Pytanaje - dlaczego brakuje ci tego płynu ? Odpowiedź pierwsza : Naturalne zużycie klocków , co powoduje wizualny ubytek płynu. Odpowiedź druga : nieszczelny układ hamulcowy. Płyn DOT 4 nie paruje , więc nie ma mozliwości ubytku samoistnego. Sprawdź czy nie ma nawet drobnych wycieków i czy klocki { szczeki } nie są nadmiernie zużyte. Wtedy warto je wymienić i płyn sam wróci do właściwego poziomu. Płyn wymieniaj co dwa,. trzy lata. I w samochodzie i w moto. Lej zawsze płyny dobrej marki. Ja używam ATE, lub TRW LUCAS. powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi