17seba Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Witam otoz juz wczesniej zauwazylem ze podczas pokonywania zakretow kawa 500gpz z duza predkoscia moto bylo troche malo stabilne (odczucie jakby plywal). Wczoraj jak jechalem i puscilem kierownice zeby poprawic sobie rekawice zaczela mi ruszac sie kierownica na boki... az sie przestraszylem gdy ja trzymam jest gitara ale jak ja pusze to w dosc szybkich rytmach lata na lewo i prawo... co to mzoe byc ??? lozysko sie jakies posypalo albo zaczyna ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motobandyta Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 poszukaj tematów o Shimmy, jakie są przyczyny i sposoby walki z tym zjawiskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Sprawdź: 1. Ciśnienie w oponach 2. Stan opony 3. datę produkcji U mnie na łysych oponach też telepało, wymiana kapci pomogła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
17seba Opublikowano 31 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 opony sa nowki... a cisnienie sprawdze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimi11 Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Wpada Ci w shimme. Przyczyny: luz na glowce ramy, cisnienie w oponach, zly stan opon etc. Temat juz o tym byl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 31 Lipca 2009 Administrator Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Łożyska w kołach, łożysko główki ramy, ubytki oleju w lagach, opony, parę powodów się może uzbierać. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Witam otoz juz wczesniej zauwazylem ze podczas pokonywania zakretow kawa 500gpz z duza predkoscia moto bylo troche malo stabilne (odczucie jakby plywal). Wczoraj jak jechalem i puscilem kierownice zeby poprawic sobie rekawice zaczela mi ruszac sie kierownica na boki... az sie przestraszylem gdy ja trzymam jest gitara ale jak ja pusze to w dosc szybkich rytmach lata na lewo i prawo... co to mzoe byc ??? lozysko sie jakies posypalo albo zaczyna ??? Takie same objawy zauważyłem kiedyś w swojej GPZ. Telepanie kierownicą okazało się spowodowane starymi oponami, które nie były już do końca "równe". Odnośnie "pływania" motocykla przy wyższych prędkościach. To też przechodziłem z tym motocyklem. Wszystko było w 100% sprawne, później doszedłem do wniosku, że to taki urok tego motocykla i najprawdopodobniej konstrukcja ma za małą sztywność do ostrego stricte sportowego stylu jady. Jeźdźiłem tak kupę czasu i kilometrów - nic się nie stało tylko trzeba cały czas mieć to na uwadze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuraś Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 rowniez mam shime w gpz tylko u mnie w jednym miejscu citek puknieta jest felga na rancie i pewnie to ma glowny wplyw na to, ale na zakretach czuje sie pewnie tylko przy "hardcorowych" predkosciach jak na gpz i lekkim wiaterku traci jakby sztywnosc i zaczyna kolysac.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 (edytowane) Miałem podobnie w 1000F powodem była zząbkowana przednia opona i luzy na główce ramy po wymianie opony i łóżysk gitara ,shimmy nie ma ale wystarczy że założe centralny kufer i przy wyższych prędkościach (150-160 km/h) odczuwam wibracje kierownicy gdy zdejme kufer nawet przy 220 idzie jak po sznurku .Co do pływania motocykla na zakretach sprawdziłbym ułożenie tylnie koła czy czasem nie jest lekko skrzywione w którymkolwiek kierunku ( naciąganie łańcucha). Edytowane 1 Sierpnia 2009 przez RAFAL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 rowniez mam shime w gpz tylko u mnie w jednym miejscu citek puknieta jest felga na rancie i pewnie to ma glowny wplyw na to, ale na zakretach czuje sie pewnie tylko przy "hardcorowych" predkosciach jak na gpz i lekkim wiaterku traci jakby sztywnosc i zaczyna kolysac.. Wyrobione lozyska tylnego wahacza, sprawdz rowniez cisnienie w oponach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 A ja miałem przednią felgę prostowaną w dwóch miejscach (albo trzech, nie pamiętam) i stuka mi łożysko główki ramy, a szimy mi nie łapie. Co jest nie tak??? Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emil11 Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 http://chudzikj.republika.pl/GPZ500S.htm ---> tak maja chyba wszystkie, trzeba sie przyzwyczaic :) Cytuj Fotograf ślubny WarszawaZdjęcia ślubne Ostrów Mazowiecka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Artur Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 fazer przy 200 w lukach tez wężykuje fakt ze ma cos z zawiecha krzywo ten na ktorym ja latalem xz 550 strasznie tylem zamiatala powyzej 160 podobno taki urok moto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2009 A ja miałem przednią felgę prostowaną w dwóch miejscach (albo trzech, nie pamiętam) i stuka mi łożysko główki ramy, a szimy mi nie łapie. Co jest nie tak??? Motocykl rodem z Mad Maxa :icon_biggrin: :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Łoo, po tym co on pode mną przeszedł to każda inna marka by się poddała, ale nie Honda :D Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi