TYSON Opublikowano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 Mam mały problem, zapala mi się kontrolka oleju w trakcie jazdy...??? Stan oleju jest, 3 m-ce wcześniej wymieniałem, silnik jest grzany przed wyjazdem na niskich obrotach do ok. 80 st. i wszystko jest oki do momentu zapięcia pierwszego biegu, po 200 m. zapala się kontrolka, świeci się przez kilka chwil (ok. 1 min.) i gaśnie po wzroście temp., w niedługim czasie sytuacja znów się powtarza, czasami nawet dwukrotnie, oczywiście moto brzmi i działa jak trzeba, nie wyczuwam żadnych zmian w zachowaniu, po ok. 15-20 min. jazdy problem mija. Może ktoś już się spotkał z podobnym objawem...??? Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu i wyeliminowaniu powyższego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toowdie Opublikowano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 Wypadałoby sprawdzić manometrem ciśnienie oleju - jeśli ok, to wtedy wymienić czujnik/grzebać w elektryce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekd Opublikowano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 Temat ten byl poruszany okolo 324 razy,kontrolka w tym roczniku r1 jest od poziomu a nie cisnienia oleju i jest bardzo malo precyzyjna.Jezeli poziom oleju jest O.K. to to olac,chyba za jestes kuzynem markiza De Sade i chcesz z tym w nieskonczonosc walczyc. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TYSON Opublikowano 24 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Oki..., wszystko jasne :lalag: Tomekd dzięki za info :flesje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yamana Opublikowano 10 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Mam ten sam problem co TYSON z tym że ja śmigam Yamahą FZR 600R z 1994r. Jak widzę zapalającą się krwisto czerwoną kontrolkę oleju to mam dziwne wrażenie że mój silnik dostaje ostro po dupsku :( Oczywiście stan oleju jest i dolałem setkę oleju więcej dla pewności. Niestety problem jest nadal. Zapinam 1 potem 2 i kontrolka się zapala nawet gdy przyspieszam powoli. Odruchowo odpuszczam gaz. kontrolka po około 2-3 sek. gaśnie i można śmigać dalej. Koledzy, pomóżcie rozwiązać problem. Boję się że ta dolegliwość skatuję silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medyk88 Opublikowano 10 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 miałem problem lampki w swojej R6, dopiero poziom oleju w okolicy maxa na bagnecie uspokoił sytuację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 10 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Yamahy ogólnie mają kontrolkę POZIOMU oleju (nie tylko r! z danego roku :)). Wszystko jest ok jeśli olej jest blisko maxa, jak jest mniej, często lampka się zaświeca. Inna rozwiązania, dość typowe to: Uszkodzenie czujnika Uszkodzenie przekaźnika, tudzież styków - ze wzgledu na łatwość dostępu proponuję zacząć właśnie od tego. Jeden z formumowiczów walczył z tym, wymienił czujnik i nic. Dopiero po wyczyszczeniu instalacji (z brudu, korozji, wilgoci itp) wszystko wróciło do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkudlar Opublikowano 10 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 koles mial fzr 1000 i ten sam problem.ja wymienialem teraz olej w r1 2002rok .i tez mi sie zapalala.musialem dolac setke wiecej .i minelo.musze miec ponad stan na wskazniku .chyba takie wady maja te czujniki w fzr i yzf ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 11 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 Dokladnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TYSON Opublikowano 11 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 Dolałem setkę oleju ponad stan i problem ustąpił..., chyba faktycznie sprzęt ma coś z czujnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 11 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 To nie "cos" tylko w kazdej Yamce musi byc super pelno dla tych czujnikow:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yamana Opublikowano 13 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 Dokładnie tak jest jak koledzy piszecie :D dolałem do prawie maxa oleju (dwie setki od połowy stanu) , tak że w "oczku kontrolnym widać ledwie co pęcherzyk powietrza i po problemie". Dyskutowałem wczoraj na ten temat z moim doświadczonym kolegą który wcześniej miał tak w Diversonie 600 a teraz w Fazerze 1000 i potwierdza wasze słowa, że: "czujnik jest OK, to poziom oleju musi być blisko maxa". Dziś śmigałem do pracy i nawet raz kontrolka smarowania nie zaświeciła się w trakcie jazdy i na jałowym biegu :D Kamień spadł mi z serca. Dziękuję wszystkim za pomoc. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piekarz Opublikowano 14 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 Nie stresuj się ten typ tak ma...Miałem tak samo w RN9 i mój kumpel też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TYSON Opublikowano 14 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 Ogólnie wniosek jest taki: jak zapala się kontrolka to należy dolać oleju i po temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dream Opublikowano 14 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 @Tyson dokładnie. W moim starym rumplu XV1100 jak się zapala często kontrolka w trakcie jazdy, to znak, że trzeba dolać oliwy. Jeżeli zapala się na zimnym silniku zaraz po odpaleniu to znaczy, że oliwa jest nie rozgrzana i nie zdążyła spłynąć do miski olejowej. Takie coś występuje głównie na nóżce bocznej, na centralce tego nie ma. Ogólnie Yamaha tak ma :wink: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi