Gość dr.Big Opublikowano 5 Stycznia 2003 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2003 Moge potwierdzic,stosuje"CORRODOMA"juz od 5-6 sezonow i spisuje sie idealnie(jeden worek na 2 a mozna nawet na trzy sezony uzywac-po zimowaniu zdjac zapiac i zwinac zeby substancje antykorozyjne sie nie ulotnily)Dodatkowo chroni przed kurzem.Co do opon to wrecz przeciwnie polecane jest dopompowanie o ok. 1 atmosfere zeby zapobiec odksztalceniom(mowie tu o nowoczesnych moto-oldtimery to nie wiem...) :lol: No i jeszcze mozna na koniec wlac po malej lyzeczce oleju na cylinder z dwa razy przekrecic(jeden cykl pracy)wkrecic swiece i gotowe...No i cala reszta opisywana wczesniej:mycie,suszenie(najlepiej w ruchu),bak,benzynka,gazniki,olej(opis),akumulator,itd.... :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spawacz Opublikowano 21 Stycznia 2003 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2003 Podczas zimowania wszystko zależy od warunków w jakich się trzyma motocykl, jak i od tego czy mamy czas i ochotę :) zaglądać co kilka dni do swojego ulubionego pojazdu. Ja nie konserwuję motocykla na zimę, a to z tego względu, że co dwa lub trzy dni go uruchamiam i pracuje sobie przez 2 lub 3 godziny i oczywiście stoi w ogrzewanym warsztacie u kumpla. Robię tak od kilku lat i większość moich znajomych tak robi (w tym warsztacie zimą stoi ok. 10 sprzętów) i nigdy nie było problemów z żadnym z motocykli. A prawda jest też taka że jak tylko jest w miarę sucho i temperatura 0 stopni lub więcej to nie mogę sobie odmówić przejażdżki. Jest wiele szkół dotyczących zimowania motocykla i każda jest dobra, tylko trzeba zastosować odpowiednią teorię do odpowiedniej praktyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalym Opublikowano 22 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2004 mam pytanie jak najlepiej zostawic (zakonserwoac) motor przed konczacym sie sezonem??mzoe to przedwczesne pytanie lae juz sie chce przygotowac na konczacy sie sezon ale chyba i tak wyjade z garazu pod czas zimy :D z gory dzięki za odpowiedzipozdro dal wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bols2 Opublikowano 22 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2004 Na pewno wyjąc akumulator reszte zostawie rutynowanym expertom :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiceTree Opublikowano 22 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2004 do cylindra wlej (przez otwór do świecy) łyżkę albo dwie oleju i kopnij parę razy żeby go rozprowadzić. postaw motorek na centralnej podstawce (hmm chyba nie ma innej możliwości :lol: )najlepiej żeby opony nie dotykały ziemii przykryj go czymś żeby się nie kurzył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Icea_PL Opublikowano 22 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2004 Ja znam najlepszy i uniwersalny SPOSOB !!!!!!!! taki przycisk na gorze ........ SZUKAJ - akurat jest dyskusja o pojawiajacych sie nowych - powtarzajacych sie topickow. DO SKASOWANIA ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżawa50 Opublikowano 22 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2004 hohoho... no to bols pomogłeś..... po 1.. to zależy czy będzie stał w ogrzewanym garażu czy w stodole w której temperatura na zewnątrz będzie taka sama jak wewnątrz.. i zależy jak często masz zamiar go uruchamiać.. najlpiej jak byś kilka (np 2-3) razy w tygygodniu przepalił silnik.. wtedy nie trzeba robić żadnych specjalnych przygotowań w innym wypadku, zalej cylinder olejem.. żeby go nie chwyciło...(gdyby stał w ogrzewanym garażu to chyba nic nie trzeba robić..tylko od czasu do czasu odpalic.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Icea_PL Opublikowano 22 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2004 najlpiej jak byś kilka (np 2-3) razy w tygygodniu przepalił silnikok. skoro kontynuujecie to dodam cos od siebie. Przepalic silnik nie znaczy odpalic go na 40sek. Przepalic oznacza rozgrzac go az bedzie goracy... polecam 15-30min. :P hohoho... no to bols pomogłeś..... ale posta nabil :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalym Opublikowano 23 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2004 a Ice Pl mi nie chodzi o nabijanie postow moze ty tak robisz ale nie ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Icea_PL Opublikowano 23 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2004 a Ice Pl mi nie chodzi o nabijanie postow moze ty tak robisz ale nie ja 1. Chyba masz problem w czytaniu ze zrozumieniem ... ale tego w zerowce uczą...2. Nie jestem Ice Pl ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalym Opublikowano 23 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2004 sorki Icea PL tak lepiej??:Dkjazdemu zdaza sie pomylka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktor83 Opublikowano 24 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2004 Warto chyba jeszce zalać bak do pelna benzyna, wtedy nie grozi nam rdza w tym miejscu. Kilka zdań na ten temat znajdzie się tez tutaj :http://www.gumpal.republika.pl/index_pliki/2.html#4 Dla leniwców przytoczę treść : 4. Czyszczenie motocykla i przechowywanie w okresie zimowym.Zabrudzone części lakierowane i chromowane myje się wodę z dodatkiem autoszamponu. Części zanieczyszczone smarem myje się tetrachlorem, olejem napędowym lub naftą; można je również myć gorącą wodą pod ciśnieniem, trzeba jednak przy tym uważać, aby woda nie przedostała się do gaźnika, reflektora i hamulców. Części chromowane i lakierowane suszy się i poleruje za pomocą flaneli lub pasty polerskiej. Wodę z użebrowania silnika usuwa się przez rozgrzanie silnika lub za pomocą sprężoÂnego powietrza.W okresie zimowym po umyciu motocykl należy pozostawić w ciepłym pomieszczeniu, dopóki nie wyschną cięgła Bowdena. Po wyjechaniu najpierw trzeba sprawdzić działanie hamulców. Mokre bębny hamulcowe można osuszyć kilkakrotnie hamując w czasie krótkiej jazdy lub jadąc z lekko włączonymi hamulcami.Jeżeli nie zamierza się użytkować motocykla w okresie zimowym, należy go odpowiednio przygotoÂwać i umieścić, o ile to możliwe, w suchym i ewenÂtualnie ogrzewanym pomieszczeniu. Konserwacja motocykla:- dokładnie umyć i osuszyć motocykl;- nasmarować wszystkie podzespoły (pkt 2.3);- po osuszeniu motocykla uruchomić silnik i nagrzać do temperatury roboczej oraz zdjąć złącze gumowe z króćca gaźnika; za pomocą strzykawki wstrzyknąć olej silnikowy w małych dawkach bezpośrednio do króćca gaźnika, pamiętając o zwiększeniu obrotów, aby nie zaoleić świec zapłonowych; wyraźne dymienie oznacza, że silnik został dokładnie nasmarowany i zakonserwowaÂny; należy więc wyłączyć zapłon, zamknąć dopływ paliwa i zamocować złącze króćca gaźnika;- części lakierowane nawoskować i wypolerować, a części chromowane zakonserwować smarem lub olejem konserwacyjnym;- akumulator wyjąć i złożyć w suchym i ciepłym pomieszczeniu.Uwaga! W okresie zimowym akumulator trzeba doładowywać co najmniej raz w miesiącu.Uwaga! Benzyna, nafta i olej napędowy rozpuszczają gumę (opony, rękojeści kierownicy, podnóżki) oraz polistyren, dlatego też części gumowe i klosz lampy tylnej należy chronić przed zetknięciem z wymienionymi płynami.Uwaga! W czasie przechowywania zakonserwowanego motocykla nie wolno uruchamiać silnika, ponieważ powoduje to zroszenie wnętrza silnika, a tym samym korozję łożysk korbowodu i wału korbowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prodiz Opublikowano 27 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2004 Witam wszystkich :banghead: Mam pytanie już za wczasu zanim zima zapadnie na drodze. Co mam zrobić z moto na zimę aby nie mieć problemów na wiosnę. W poprzednią zimę odpalałem sprzęta co najmniej raz w tygodniu, w sumie to też długo nie stał bo 2 miesiące. Trzymam moto w garażu murowanym ale nie ogrzewanym. Co zrobić. Za info z góry dzięki. Pozdro for @LL :banghead: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@łpa Opublikowano 27 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2004 skorzystaj z opcji szukaj bo ten temat był juz poruszany duzo razy i napewno znajdziesz cos szybciej niz masz czekac az ktos ci odpisze pozdro @ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prodiz Opublikowano 27 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2004 dziękiPozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi