hubert_afri Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Przy założeniu że opóźnienie wynosi 0,9 g a czas reakcji 0,5 sek to prędkość będzie wynosiła około 40 km/h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fv Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 To ja mam kontr-quiz. Z jaką prędkością powinna poruszać się pięść trafiająca w zęby kogoś kto nie rozumie, że jadąc powoli zmusza do wyprzedzania i powoduje niebezpieczne sytuacje? Chodzi mi o skuteczne wytłumaczenie danej osobie jednym ciosem na czym sytuacja polega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ks-rider Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 (edytowane) To ja mam kontr-quiz. Z jaką prędkością powinna poruszać się pięść trafiająca w zęby kogoś kto nie rozumie, że jadąc powoli zmusza do wyprzedzania i powoduje niebezpieczne sytuacje? Chodzi mi o skuteczne wytłumaczenie danej osobie jednym ciosem na czym sytuacja polega. dyskutujemy tu o powaznych sprawach a nie o pierdolach, masz ochote pospamowac - polecam dzial humor lub przy piwie, ewentualnie w Przepisach bo za cos takiego zabieraja Ci PJ i pozniej sporo musisz chodzic piechota lub byc zdany na komunikacjee miejska . Kumasz ? Edytowane 19 Sierpnia 2008 przez ks-rider <p><a href="https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos">https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos</a></p> <p> </p> <p><a href="http://picasaweb.google.com/ksrider/">http://picasaweb.google.com/ksrider/</a>[/url]</p> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Prosta rekonstrukcja czasoprzestrzenna Droga hamowania z 30kmh (szacunkowa średnia) to 4,22 metraDroga hamowania z 50kmh (szacunkwoa średnia) to 11,94 metra Trzeba doliczyć 1 s na czas reakcji kierowcy i narastanie ciśnienia w hydraulice ukł. hamulcowego. Ta jedna sekunda to dodatkowe metry przejechanne do czasy rzeczywistego zadziałania hamulców. Ponieważ 30 kmh to 8,33 m/s więc właśnie tyle metrów trzeba doliczyćPonieważ 50 kmh to 13,88m/s więc tyle trzeba doliczyć. Z treści zadania wynika iż sam. jadący 30kmh zdołał się zatrzymać przy dziecku, a więc jego rzeczywista droga od czasu dostrzeżenia przeszkody do chwili całkowitego zatrzymania wynosi 4,22 + 8,33 czyli 12,55 metrów. Ponieważ obydwa pojazdy jechały w chwili dostrzeżenia przeszkody równolegle, więc nastąpiło to dokładnie w odległości 12,55 metra. Ponieważ odległość ta jest MNIEJSZA niż odległość przejeżdzana w czasie reakcji przez szybszy samochód (13,88 metra) więc odpowiedź brzmi: Kierowca szybszego samochodu uderzy z prędkością 50kmh bo w ogóle NIE ZDĄŻY użyć hamulców ! Warunki drogowe są tu pomijalne gdyż są identyczne dla obydwu pojazdów, SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baba_zanetti Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Brawo, wytłumaczone bardzo czytelnie. 8.96s 1/4mili GSX-R K1 1000 TURBO/NITROSPEEDBIKE.PL TURBO TAKŻE W TWOIM MOTOCYKLU!SERWIS MOTOCYKLI- WARSZAWA, HAMOWNIA - STROJENIEhttps://www.facebook.com/bados84/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz L Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Właściwie prędkość mogła być większa , bo przez tą sekundę nadal przyśpieszał . Mogło więc być np 60 km/h . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Z treści zadania nie wynika że cały czas przyspieszał. Różnica prędkości 20kmh jest wystarczająca do sprawnego wyprzedzenia więc to co napisałeś to mnożenie niepotrzebnych założeń. Należy przyjąć ruch jednostajny w chwili dostrzeżenia przeszkody. Wbrew pozorom treść zadania zawierała prawie wszystkie niezbędne dane do rekonstrukcji. W praktyce rzeczoznawca ds ruchu drogowego i rekonstrukcji wypadków ma jeszcze dane pojazdów (marka, model, masy itd.) więc bierze z katalogów dokładne dane dotyczące drogi hamowania. SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz L Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2008 ( super szybkiego bolidu wyposarzonego w super hamulce ), ktory postanawia przy pierwszej nadarzajacej sie okazji wyprzedzic " slimaczacy " sie przed nim pojazd. W momencie zrownania sie pojazdow ( na jednej wysokosci ) wyprzedzajacy jedzie dokladnie z predkoscia 50 km/h. Treść zadania :biggrin: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Jeżeli to nawiązanie do mojego posta to... hmmm... nadal nie wiem dlaczego ów super szybki bolid miałby cały czas przyspieszać :smile:Aczkolwiek wydaje się to w sumie bez znaczenia... :) SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groszek Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 (edytowane) Prawie na temat :buttrock: http://pl.youtube.com/watch?v=0RygX0Or4wE&feature=relatedhttp://pl.youtube.com/watch?v=i6Mrv5WqVrI&feature=relatedhttp://pl.youtube.com/watch?v=Ctkqd6hYMy8http://pl.youtube.com/watch?v=dzRt9e1hJiY&feature=related voila Edytowane 21 Sierpnia 2008 przez Groszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikonrad Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgadzam się w pełni z browarnym, chciaż gdybym rowiąywał to zadanie przed czytaniem jego posta przyjąłbym uproszczone założenie, droga hamowania jest proporcjonalna do kwadratu prędkości. Warto dodać, że ten w bolidzie jedzie zdenerwowany więc czas reakcji jest dłuższy. W sumie dywagacje, że wciąż przyspiesza też mają sens, tak zachowują się ci , którzy wyprzedzają z nerwów. Rożnica niby istotna 40 a 50 km jest niwelowana przez fakt, że prędkość udeżenia dająca szansę pieszemu na przeżycie jest szacowana na 30 km/h. Wniosek tego jest taki, pilnujmy swoich dzieci bo nerwowych debili na drogach jest mnóstwo. Na pewnym przejściu przez 3 pasmówkę wilokrotnie widzę sytuację, kiedy na bocznych pasach już zatrzymana samochody a środkiem jeszcze ktoś pruje bo może zdąży na żółtym - z reguły nie zdąża i kretyn leci na czerwonym - bez ŻADNEJ widoczności tego co dzieje się na pasach. Światła tam zresztą od kilku lat dopiero wcześniej kilka trupów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zazzu Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgadzam się w pełni z browarnym, chciaż gdybym rowiąywał to zadanie przed czytaniem jego posta przyjąłbym uproszczone założeniea ja uważam że tak prostą rzecz jak zadanie Pana ks-rider można rozwiązać bez założeń, przybliżeń typu:Droga hamowania z 30kmh (szacunkowa średnia) to 4,22 metraDroga hamowania z 50kmh (szacunkwoa średnia) to 11,94 metra tak jak pisałem - z energii ( kinetycznych )zmiana Ek w przypadku obu pojazdów, to całkowita zmiana Ek tego wolniejszego, który zatrzyma się idealnie przed dzieckiem.E kinetyczna tego szybszego pomniejszona o zmianę energi kinet. da nam energie kinetyczną, którą pojazd szybszy posiada będąc w miejscu gdzie wolniejszy stoi........................ daje to 40km/h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Sorry, byłem słaby z fizyki, naprawdę. Znam się tylko na wypadkach drogowych. Ale moim zdaniem bredzisz aż w oczy szczypie... SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zonq Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2008 ks-rider skoncz wasc, wstydu oszczedz, nie wiem na kogo jeszcze chcesz czekac, wszyscy ktorzy chcieli, juz odpisali, padly rozne odpowiedzi wg. mnie bez czasu reakcji bedzie to 40km/h, a z czasem reakcji 50km/h(kierowca nie zdazy nacisnac na pedal), tak wiec podaj juz swoja odpowiedz, bo dalsze czekanie przyniesc moze tylko rozne dziwne dywagacje np. czy dziecko bieglo pod katem ostrym w odniesieniu do lini poruszania sie pojazdow i wtedy nalezalo by odjac predkosc dziecka od predkosci pojazdu, czy moze szczyl poruszal sie w kierunku auta i wtedy nalezy predkosci zsumowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_afri Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2008 (edytowane) Według mnie to zadanie, które rzucił Ks-rider uświadamia jak niebezpieczne jest : - wyprzedzanie tuż przed przejściem dla pieszych- wyprzedzanie tuż przed skrzyżowaniem - wyprzedzanie kolumny pojazdów ze zbyt dużą różnicą prędkości Edytowane 23 Sierpnia 2008 przez hubert_afri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi